FOTOGRAFIJA.BA | Marko Buntic | Album
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Marko Buntic @thyboy ?

zadnji put aktivan/na prije 1 sedmica, 3 dana

Crkva Gospe Nuncijate

Ukupno pregleda fotografije: 107

Crkvu Gospe Nuncijate počeo je,prema predaji, graditi poznati moreplovac, brodograditelj i dobrotvor Lopuđanin Miho Pracat. Naime imao je posjed u zaštićenoj uvali Banji u kojoj je pronašao zaklonište za svoje brodove u oluji pod okriljem Gospe, te iz zahvalnosti sagradio na tom mjestu crkvicu Gospi Nuncijati. A naziv dolazi od latinske riječi annuntiare (čita se: anuncijare) što znači navijestiti, odnosno Annuntionis Beatae Mariae Virginis = Navještenje Blaženoj Djevici Mariji (da će roditi Sina Božjega).

Prvotno je na ovom mjestu postojala kapelica koja je sagrađena oko 1560. – 1596. Kapelica je temeljito popravljena 1896. i počelo se s izgradnjom crkve. 1927. nastavlja se s izgradnjom crkve inicijativom don Iva Čučukovića, tako da se nastavilo s izgradnjom crkve koja je započeta prije 300 god., te je po završetku, 1933. na Blagovijest upriličen blagoslov crkve i sveta misa.
Ova crkvica se nalazi na najljepšem mjestu u uvali Banja, uvali koja je to neobično ime dobila zbog izvora sumporne vode koji izvire u dodiru s morem ispod zavjetne crkvice Gospe Nuncijate.
http://www.visit-slano.com

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2021 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.