FOTOGRAFIJA.BA | Mirsad Mujanovic | Album
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Mirsad Mujanovic @mirsad ?

zadnji put aktivan/na prije 2 godine, 10 mjeseci

Ovako se pravi ćetenija.jpg

Ukupno pregleda fotografije: 1.062

Ćetenija je jelo koje se priprema zimi na sijelima, a ujedno je vrsta zabave.
Kilogram šećera, malo limuna, malo finog ulja,te kilogram brašna
Dan prije sijela ispeče se brašno nasuho. Mora se peći na tihoj vatri i miješati da ne izgori.
Kada se ispeče, brašno se ostavi da ohladi. Na sijelu se dobro ušpinuje šećer uz dodatak
vode i malo limunova soka, te pusti da se ohladi. Kada se šećer ohladio (stvrdnuo), u sobi
na sijelu se počinje spravljati ćetenija. Soba ne smije biti pretopla. Rukama namašćenim uljem podigne se iz posude u jednom komadu ohlađeni šećer, te valjajući ga medu dlanovima oblikuje valjak, pa se i dalje „radi" i presavija dok ne pobijeli, a za¬tim se od njega napravi kolo (obruč, prsten). Zatim se postavi sofra (sinija, demirlija, stol) i na sofri razastre pečeno brašno. Kolo (šećerno, ćetenija) se stavi na sredinu sofre i opet dobro sastavi da se ne bi u toku rada rastavljalo. Okolo sofre se okupi pet-šest, obično djevojaka koje će izrađivati ćeteniju. Kolo se pomalo posipa brašnom i okreće na sofri, stiska i okreće. Kada se neka od djevojaka umori, zamjenjuje je druga. Tako se kolo okreće sve dok se ne počne končati. Kada se ćetenija počne sama končati, dodaje se pomalo brašna, ali ne previše, te dalje okreće dok se potpuno ne iskonča. Ako u ćeteniji ima gutica, znači nije dobro iskončano. Iskončana ćetenija izreže se na komade dužine oko 15 cm i širine oko 10 cm), te servira na tanjiriće.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2020 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.