FOTOGRAFIJA.BA | Dragan Đerfi | Album
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Dragan Đerfi @ddjerfi ?

zadnji put aktivan/na prije 3 godine, 8 mjeseci

Šarena geometrija #1

Ukupno pregleda fotografije: 425

Serija "Šarena geometrija" nastala je u protekle dvije godine i sve su fotografije snimljene u jednom osječkom kvartu. Serija se sastoji od 12 fotografija odnosno 6 parova fotografija. Svaka konkretna fotografija serije je determinirana određenim karakteristikama prethodne joj fotografije (npr bojom) i isto tako na osnovi svojih vlastitih karakteristika (npr. određenim geometrijskim oblikom kao što je trokut), ta ista fotografija definira sljedeću joj fotografiju u seriji. Jedina iznimka u navedenom nizu predstavljaju fotografije #6 i #7, koje su, za razliku od ranijih ili sljedećih fotografija u seriji, povezane linijama zidova. Kako bi se stekao potpuni dojam povezanosti te dvije fotografije (ali i svih drugih fotografija), iste je potrebno promatrati u nizu s lijeva na desno, čime se dodatno potencira spomenuti efekt povezanosti svih fotografija. Osim toga, postavljanjem fotografija na taj način, fotografije od #3 do #8 izgledaju kao da se nadovezuju jedna na drugu linijama zidova odnosno stječe se dojam da se radi o jednoj jedinoj zgradi, iako je u stvari na svakoj fotografiji u pitanju zasebna stambena zgrada. Konačno, potrebno je naglasiti kako se za neke parove fotografija (npr. par kojeg čine fotografije #9 i #10 te par kojeg čine fotografije #11 i #12) može činiti kao da se radi o jednoj fotografiji, dok je druga fotografija u paru samo okrenuta uz naknadnu promjenu boja. Međutim, s obzirom da se radi o kvartu kojeg čine brojne zgrade istih dimenzija, uz drugačije fasadne boje, sve što mi je bilo potrebno činiti jest pažljivo kadrirati (suptilne razlike kod spomenutih parova mogu se uočiti pažljivijim promatranjem).

Kao i s ranijim serijama, i s ovom želim pokazati kako minimalistička fotografija, uz pažljivije početno planiranje, može biti jednako dinamična i zanimljiva te također može sadržavati priču, koja je toliko potrebna kod ovakve fotografije koja je u pravilu sterilna, beživotna i koja u rijetkim situacijama promatračevo oko može zadržati na relativno duže vrijeme.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2020 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.