FOTOGRAFIJA.BA | AlvinLee | Album
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

AlvinLee @alvin ?

zadnji put aktivan/na prije 3 godine, 11 mjeseci

Srebrenik

Ukupno pregleda fotografije: 4.412

Srebrenik je tvrđava u Bosni i Hercegovini koja se nalazi iznad istoimenog naselja, sjeverno od Tuzle, na prostoru nekadašnje župe Usora koja je tijekom srednjeg vijeka bila poprište stalnih sukoba Bosne i Mađarske, a od 15. stoljeća i Osmanskog carstva. Smještena je na usamljenoj kamenoj stijeni i jedini način ulaska u nju je drveni most koji preko provalije povezuje samu stijenu sa ostatkom uzvisine, što je čini neosvojivom na juriš. Prvi put se pominje 15. veljače 1333. godine u ugovoru koji su pod Srebrenikom (tzv. Srebrenička povelja) zaključili ban Stjepan II. Kotromanić (1322. – 1353.) sa jedne i predstavnici Dubrovačke republike sa druge strane o ustupanju Stona, Pelješca, Prevlake i još nekih posjeda Republici u zamjenu za godišnji danak od 500 perpera. Od 1393. godine kada su ga Mađari prvi put zauzeli, pa do 1512. kada su ga Osmanlije konačno i trajno zauzele, više puta je osvajan i opsjedan.

Fotograf: Alvin.H
Foto obrada: Midhat.M

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2020 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.