Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

SERVIS

Public Group zadnji put aktivan/na prije 3 sedmice, 5 dana

svi upiti vezani za servisiranje opreme

ciscenje senzora (23 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika terzabl said 1 godina, 9 mjeseci ago:

Trebao bih ocistiti senzor na Nikonu D70, ko to radi, cca cijena, dolazim u Sarajevo na max dva dana, sve informacije dobrodosle ili bar gdje se moze kupiti komplet za mokro ciscenje, idem uskoro na put pa ne mogu cekati isporuku preko ebay-a

• Avatar Slika freezer said 1 godina, 9 mjeseci ago:

Šta fali pumpicama sa zrakom? http://www.youtube.com/watch?v=huOdzpl534k

• Avatar Slika macbookpro said 1 godina, 9 mjeseci ago:

@freezer,
    mnogo fali. Ako je pumpica uvukla prasinu, ondas je samo “fino” prosipas na senzor. Na sve kamere bez automatskog ciscenja senzora preporucujem: Visible Dust Swabs Orange (1.6 za Nikon) uz Alkohol Eclipse S1 (Za senzore bez automatskog ciscenja) i u svakom slucaju S2 za sve senzore sa automatskim ciscenjem.

@macbookpro said:
    @freezer,
    mnogo fali. Ako je pumpica uvukla prasinu, ondas je samo “fino” prosipas na senzor. Na sve kamere bez automatskog ciscenja senzora preporucujem: Visible Dust Swabs Orange (1.6 za Nikon) uz Alkohol Eclipse S1 (Za senzore bez automatskog ciscenja) i u svakom slucaju S2 za sve senzore sa automatskim ciscenjem.

Zahvaljujem na objasnjenju… ali meni se to cini okej. S tim da moj Nikon ima Image Sensor Cleaning i to je ono klasicno, svaki put kad se pali/gasi… samo ne znam koliko je efektno.

• Avatar Slika macbookpro said 1 godina, 9 mjeseci ago:

@freezer,
    problem je sparina. U tom slucaju se prasina “zalijepi” za senzor i ne mozes je vise da skines sa “puhalom” niti sa integrisanim ciscenjem (ultrazvuk ili vibracija). Ja sam gledao razne kombinacije, ova gore ispade meni najbolja….i ako se radi polako i smireno, nikakav problem neces imat.

Dakle u pravu si i ti: Ako je cista pumpica onda mozes da koristis, ali u neklim slucajevima je to kriticno. Ja napr. mjenjam nonstop objektive i dodje do ti efekata prasine….i jednostavno sam odlucio jednoga dana sam da cistim

poz

nasao servis u Bl idem sutra da vidim

• Avatar Slika Jhony the king said 1 godina, 9 mjeseci ago:

Ja sam svoj d40 slao u BL, ne trebaš ići…
    nazoveš ljude u refot i dogovoriš s njima, oni ti kažu kad čovjek dolazi iz beograda, a ti do tad nekom dostavom pošalješ (ja sam recimo intereuropom). i oni ti tako vrate.
    Kako sam ja kod njih kupio aparat ovo slanje je išlo na njihov trošak, što se tiče toga mislim da je usvakom slučaju jeftinije nego ići. Osim ako nisi blizu BL.
    No, nova stvar su gumice za čišćenje senzora, s kojima treba biti jako oprezan i ja se trenutno ne bi upustio u takvoo čišćenje, ali razmišljam o tome.
    pozdrav!

nisam zelio trcati pred rudu,
    onda kad sam pitao ovdje, poslije otkucam na guglu banja luka nikon, pojavi se refot, nazovem, serviser dolazi slijedeci dan, otisao odnjeo, danas zvali kazu 50km bice gotovo u toku dana, djeluju jako ozbiljno i profesionalno, sutra idem da ga preuzmem i nalaze se jedno 15 min daleko od mene

Pa mislim da ti ne može ozbiljnije od Refota. Oni su poprilično velika prodavnica i servis Nikona, tako da….

• Avatar Slika Mensur said 1 godina, 9 mjeseci ago:

Meni se cini da smo svi malo prestraseni ciscenjem senzora. Koliko sam ja informisan, a i otvarao (citaj razvalio u komade) sam jednu sistemsku kameru, ispred senzora postoji neka zastita. Tako da se ustvari sam senzor i ne dodiruje. Poslije toga sam bio puno slobodniji u ciscenju senzora kao i onoga stakla koje vodi svjetlost sa ogledala na prizmu. ( i ono se zna ulijepiti prasinom.)
    Koristio sam pumpice, par puta sam ga prao alkoholom i onim plasticnim za ciscenje usiju (njih sam samo malo nabio statickim electricitetom).
    Vece komade koje primjetim na fotografiji na F11 pa vise i kada sam napolju mijenjao objektive, sam znao i odpuhati ustima :-)

Ja licno, kod ciscenja senzora, najvise pazim na ogledalo. Njega nesmijem da dirnem ni pod koju cijenu :-)
    50 KM za malo puhanja i jedan potez cetkicom namazanom alkoholom mi je malo overkill.

• Avatar Slika micha said 1 godina, 9 mjeseci ago:

ja sam sa ovim cistio svoj senzor par puta

http://www.photokina-show.com/news_images/0403_ccd_sensor_cleaning_lenspen.jpg

sve super, radi kako treba :)

• Avatar Slika Edvin said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Jel preporucljivo na Nikonu D90 da stoji automatsko ciscenje svaki puta kada se pali, gasi, ili oba ili nema potrebe za toliko cestim ciscenje, da ga recimo ostavim na manualni?
    Ja rijetko mijenjam objektive, jer ih trenutno i nemam osim jednog :) pa kontam se sta je preporucljivo :)

• Avatar Slika edomedo said 1 godina, 8 mjeseci ago:

To automatsko ciscenje ti nema sta smetati, ja bih ga ostavio ON za stalno…
    mada s druge strane ako ne mijenjas objektiv onda i nemas potrebe ali eto kada budes mijenjao jednog dana :-)

• Avatar Slika Edvin said 1 godina, 8 mjeseci ago:

@edomedo said:
    To automatsko ciscenje ti nema sta smetati, ja bih ga ostavio ON za stalno…
    mada s druge strane ako ne mijenjas objektiv onda i nemas potrebe ali eto kada budes mijenjao jednog dana :-)

Ma interesuje me prvenstveno zbog potrosnje i baterije i mehanizma. Pitam se da li ima potrebe da cisti prilikom svakog paljenja aparata ili je dovoljno da ja to uradim, nekad, ukoliko ne mijenjam objektive, recimo nikako :)

• Avatar Slika edomedo said 1 godina, 8 mjeseci ago:

pa onda ga jednostavno iskljuci i gotovo,
    jer ako ne mijenjas objektive onda fakat nema ni potrebe,
    osim ako budes takav baksuz da ti se prasina uvuce kroz objektiv na zadnju stranu u aparat ako ti objektiv po kostrukciji tj. dizajnu nije zabrtvljen sa zadnje strane… a vjerovatno nije… a i ako se uvuce nije to nista strasno.

zato ga za sad iskljuci da te dzaba ne kopka…
    a ako primijetis da se IPAK pojavila prasina onda ga isto tako jednostavno ukljuci.. i mirna Bosna :-))))

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.