Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Oglasi

Public Group zadnji put aktivan/na prije 3 sati, 19 minuta

Neka se čuje! Kupovina. Prodaja. Posao. Foto konkursi. Takmičenja

Cijena (22 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika revolverash said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Koliko otprilike kosta jedna vasa fotografija? Trebam uradit jednu panoramu , ali nemam predstavu o cijenama…
    Hvala unapred

-(tema je otovorena u grupi oglasi nenamjerno, pa molim admina da je premjesti u odgovarajuci)

• Avatar Slika sentinel said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Pojasni.
    Mislis koliko kosta da ti za nekoga uradis neku fotografiju ili koliko kosta da se isprinta? Ja barem nisam razumio pitanje.

Pod a) :), da ja za nekog uradim neku fotografiju? Bez printanja

• Avatar Slika Hare said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Zavisi za sta ce je koristiti…

“There are no rules for good photographs, there are only good photographs” – Ansel Adams
  • Avatar Slika seno said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Zašto se prekine svaki vid komunikacije kada se pođe pričati o cijenama tj lovi. Je li to neka tajna ili sramota.
    Ili će prije biti da se nema iskustva sa ovom temom.
    Ovo je dobro pitanje i lijepo bi bilo znati koliko ko cijeni svoj trud.

Ceka se definicija za sta ce se koristiti.

Iako nisam prodavao svoje fotografije sigurno nije isto prodaje li se fotografija u privatne ili komercijalne svrhe. Ako je u komercijalne hoce li biti naveden autor ili nece. Koliko vremena je ulozeno da se uradi fotografija, koliko novca potroseno da se dodje na lokaciju. Koliko vremena je provedeno da postprodukciji. Printana o vlastitom trosku ili ne. Je li se uzeo slobodan dan na poslu ili se radi u slobodno vrijeme.

Dosta varijabli se treba popuniti da bi se to izracunalo.

Ok, ispade da je tema presiroka :), koliko bi odredili profit, u pitanju je jedna panorama od mozda 10 fotografija, znaci da ne racunamo troskove (lako bi mi bilo troskove dodat)…otprilike 1 km, 2km :) Stvarno ne zelim precijenit a ni podcijenit svoj trud i rad.
    A panorama je potrebna za diplomski.(ne pitajte za koji fax i sta.. posto ne znam :))

• Avatar Slika Canis lupus kurjak said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Nit sam do sad prodavo nit planiram.. tako da o cijenama nemam pojma. Ali da ubacim jedan prijedlog koji po mom misljenju nije bez… uradis besplatno pod uslovom da fotograf bude naveden i link do licne web stranice. Mislim da bi ja licno to tako odradio ako ce puno ljudi bacit pogled na taj rad. :) (Ali da ti odma kazem da sto se tice poslovanja i prodaje nisam bas neki talent. :D)

@wucko said:
    Nit sam do sad prodavo nit planiram.. tako da o cijenama nemam pojma. Ali da ubacim jedan prijedlog koji po mom misljenju nije bez… uradis besplatno pod uslovom da fotograf bude naveden i link do licne web stranice. Mislim da bi ja licno to tako odradio ako ce puno ljudi bacit pogled na taj rad. :) (Ali da ti odma kazem da sto se tice poslovanja i prodaje nisam bas neki talent. :D)

Taj predlog mi bas i ne pije vode :), recimo da puno ljudi i pogleda web, budu nekima potrebne usluge f., opet bi se nasao u ovoj poziciji…to je moje misljenje.

Dodaj nulu tim svojim brojevima. 1-2KM su se placale fotografije koje netko uradi i isprinta pa dodje po razredu u skoli prodavati, jer nisu svi imali aparat u to doba. (Jedan od detalja kojih se ja sjecam) :D
    Za diplomski se ne ustrucavaj naplatiti malo bolju cijenu. Pogotovo ako panoramu odradis na najbolji moguci nacin. ;)

@sentinel said:
    Dodaj nulu tim svojim brojevima. 1-2KM su se placale fotografije koje netko uradi i isprinta pa dodje po razredu u skoli prodavati, jer nisu svi imali aparat u to doba. (Jedan od detalja kojih se ja sjecam) :D
    Za diplomski se ne ustrucavaj naplatiti malo bolju cijenu. Pogotovo ako panoramu odradis na najbolji moguci nacin. ;)

Ja sam vise mislio, posto je to panorama (treba to sastavit i snimit) hvala u svakom slucaju. Vidjet cemo sta drugi kazu..

Pa i ja vise mislim. Ali vidim da si u gornjem postu pisao 1km, 2km… Pa mi je to bilo cudno. :)

• Avatar Slika toki said 1 godina, 8 mjeseci ago:

ako te zanima samo “tvoja cijena” svoj cisti rad bez troskova, zbilja tesko pitanje.

Po mom misljenju mnogo zavisi bas od konkretnog slucaja. Sta radis tacno, i za koga radis. U svakom slucaju 2-cifrena cijena je upitanju :D znaci 10-99KM

• Avatar Slika toki said 1 godina, 8 mjeseci ago:

sam proces “sastavljanja” panorame nije problem. Glavnina je u odlasku na lokaciju, opremi i pravilnoj realizaciji.

@toki said:
    ako te zanima samo “tvoja cijena” svoj cisti rad bez troskova, zbilja tesko pitanje.

Po mom misljenju mnogo zavisi bas od konkretnog slucaja. Sta radis tacno, i za koga radis. U svakom slucaju 2-cifrena cijena je upitanju :D znaci 10-99KM

Ma nisam imao namjeru pitati vas da mi izracunate cijenu, vec koliko bi vi naplatili u ovom slucaju, i koliko naplacujete za slicne poslove inace.. cisto da se mogu orijentisat.
    Hvala toki, slazem se za ‘sastavljanje’ sigurno je lakse od snimanja.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.