Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Oglasi

Public Group zadnji put aktivan/na prije 3 sati, 19 minuta

Neka se čuje! Kupovina. Prodaja. Posao. Foto konkursi. Takmičenja

Blic (12 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika freezer said 1 godina, 2 mjeseci ago:

Pozdrav forumasi :)

Eh ovako, nisam znao gdje ovo da postavim, pa cu ovako. Ili kupujem neki stari jeftini blic koji nije preslab ili da mi neko iznajmi/ posudi blic ako ima i hoce. Pa eto. LP

• Avatar Slika toki said 1 godina, 2 mjeseci ago:

za van ili za unutra?

Ma kuca bi bila u pitanju, da budem iskren, radi se o vjencanju, pa…

imam ja jedan prastari koji ti mogu pokloniti :P
    zavisi kako ces ga koristiti, jer mu je trigger voltage preveliki za hot-shoe…

mozes iskljucivo preko optickog slave-a ili radio okidaca.

prednost (ili mana, zavisno od preferenci) je da se napaja direktno iz mreže.

Nema veze, snasao sam se vec, hvala :D
    Imam i ja jedan takav sa napajanjem iz mreze, al’ dzaba mi to :D

Btw. znal’ mi ko sta reci o ponasanju Canon bliceva na Nikonu?

@toki said:
    imam ja jedan prastari koji ti mogu pokloniti :P
    zavisi kako ces ga koristiti, jer mu je trigger voltage preveliki za hot-shoe…

mozes iskljucivo preko optickog slave-a ili radio okidaca.

prednost (ili mana, zavisno od preferenci) je da se napaja direktno iz mreže.

I dodatak pitanju Canon na Nikon:

Znam i sam da mi TTL ne radi, to shvatam, nego, ponasanje samog blica (ukoliko se prekriju kontakti na stopici), hoce li biti ok?

Nemam iskustva s tim.

Imam obratno.

Po mom misljenju, ako je Canon blic bez manuelne kontrole, uvijek ce okidati max. power.
    Ako ima manuelnu kontrolu, onda stimas sve manuelno …

Da, da. U pitanju je 480 EX… mene samo zanima jel’ postoji opasnost da ga sprzim (ako prekrijem kontakte sve osim glavnog izolirkom)….

Btw. ako neko ima kakvu soluciju: nabavio stari Starblitz 320 BTZ blic, stavim na Nikona D3000 (a kasnije i na D5000) i nece (naravno, sa hot shoe). Opali jednom, pa ne opali sljedecih 50ak puta… ne mogu se pouzdat i ne znam sta je. Baterije nove stavljene (punjive, Sony 2100 mAh), isto. Nikon je na M modu ( testiran poprilicno citav raspon od 1/15 – 1/200 – max brzina synca). Flash stopica ne moze citava da stane u Nikonov hot shoe, al’ mislim da to nije problem… covjek koji je prije imao blic, imao je Canon EOS 10D i kod njega je radilo normalno. FED 5B okine blic svaki put. Ready dugmic svijetli, moze da se pritisne i radi (blic okida). Blic jedino ima tri razlicite jacine (nekako na osnovu blende), ali bez obzira koja je postavka, nece. Pa ako neko ima sugestiju… (i da, triggere nemam).

Btw. Eldar mi je spominjao nesto da Nikon ne moze da otvori/zatvori strujni krug ili sta vec i da procackam oko */- kontakta na blicu, pa ako neko zna nesto oko ovoga… otvoren sam za sve sugestije i unaprijed zahvalan. LP

Btw. zavrseno sve, blic prodao Eldaru, jedan fotograf mi posudio 430EX (moja greska, nije 480 :D) i radilo savrseno. LP :)

ti nas k’o malo zezas :P

Do mene, do mene. :D
    Nije namjerno :)

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.