Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Off Topic

Public Group zadnji put aktivan/na prije 1 sedmica

Druženje, brbljanje, izleti, rasprave nevezane za fotografiju

Sam svoj majstor (16 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika toki said 1 godina, 5 mjeseci ago:

Evo da i ja otvorim raspravu :P
    Da li ste bili u prilici da sami improvizujete i/ili kreirate opremu i pomagala.
    Znamo da je oprema često bezobrazno skupa, a postoje situacije kada se moze naći dobro rješenje u vlastitoj režiji da mnogo manje para.
    Ja sam sam pravio zicani okidac za svoj Canon, zatim modifikacije na glavi blica u vidu čičaka za držanje kolor filtera i “produžni kabal” za Canon off-shoe ETTL Extension Cord (koji je inace dug svega 80cm)
    Zatim sam modifikovao jedan Soligor 30 DA da mogu manuelno kontrolisati jacinu (tacnije receno trajanje) bljeska.
    Ima jos par sitnica, ali ovo je ono sto je najvise vezano za samu foto opremu.

• Avatar Slika Alma said 1 godina, 5 mjeseci ago:

Da ne bude da samo dzoni44 otvara rasprave :))).
    Dzoni, NHF ;)… Dzoni bi gud tunajt :).
    @toki, ja veze nemam o cemu pricas :), ali mi ne smeta. Razumijem samo ovo Canon.

Pozdrav

@almasoftic2003 said:
    @toki, ja veze nemam o cemu pricas :), ali mi ne smeta. Razumijem samo ovo Canon.

Pozdrav

Prevest cemo, samo reci sta treba ;)

• Avatar Slika freezer said 1 godina, 5 mjeseci ago:

Ja sam napravio sebi daljinski okidač da Nikona od univerzalnog daljinskog. Uzmete univerzalni daljinac, pritisnete ono SET i TV1 dugme i ukucate 2-9-8, mislim da je to kod za D5000/ D3000 seriju, možda radi na još nekom. Naštimate IC okidanje na Nikonu i radi do nekih 4, 5 metara ispred ili iza kamere. :)

• Avatar Slika dzoni46 said 1 godina, 5 mjeseci ago:

Dobra tema! Ja sam sebi pravio zonericu za objektiv od poklopca auto lak spreja. Uzme se poklopac, odsijece se skalpelom ili nekim nozem onaj zatvoreni dio i vrlo lako se namontira i skida sa objektiva. Onda se uzme isto skalpel i naprave se oni valovi na vrhu. Posto je s unutrasnje strane plastike poklopca sjajno(a to ne valja zbog odsjaja sunca!), uzme se crni mat sprej i ofarba se unutra da bude bas ono malo grublje i matirano. Mnogi su me pitali gdje sam kupio tu zonericu, ali je bas lijepo izgledala sve dok nisam nabavio pravu original zonericu, koju i sad nosim uvijek na teleobjektivu.
    Eto, to je neki svoj majstor…
    Eh da, to paše samo na precnik 58mm.

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.
  • Avatar Slika jimmy55 said 1 godina, 5 mjeseci ago:

E , ja nisam eksperimente pravio sa aparatima ali sa Dzonijevim tronozcom /tripodom jesam , jednostavno od tronozca napravio monopod, al mi sad stoji jer u vecini slucajeva kad slikam koristim drugi jaci tripod,Da pricate o audiju mogli bi do godine,al evo i casa od jogurta moze zamjeniti sjenilo na Blicu :)

Nisam zgodan …. al sam Nezgodan…
    Nikon D 700-Nikkor lens 50mm f/1,4G,Nikkor lens AF-S VR Zoom – Nikkor 70-300 f/4,5 – 5,6 IF – ED
    Speedlight SB – 900,100 filtera za blic,filter za 50 mm ND,CPL,uskoro 14-24mm f/2.8G ED

Ako vam zaista treba brzo rjesenje u vidu zonerice, a nemate istu, a ne smeta vam sto cete izgledati cudno s tim komadom “opreme” pogledajte ovo:
    http://www.lenshoods.co.uk/

@toki said:
    Prevest cemo, samo reci sta treba ;)

Toki uvijek spreman pomoci :).
    Pa kazem ti da samo razumijem o kojem se aparatu radi… hehe. Ne brigaj, pratim vase postove pa valjda skontam nesto na kraju, hvala svakako ;).
    LP

Evo , da zahvalim @Aksamiji za (zna on ) al me Dzoni sinoč upali ,da je tesko napraviti difuzer, skalpel u ruku ,boca plasticna bijela od lijekova , malo veca i za nekih pola sata sam ,napravio dva Difuzera , jedan cu pokloniti sebi :) a drugi Dzoniju, eno se kiseli u vodi da mu skinem naljepnicu sa kutije :)
    znaci da samo treba volja i ideja, ja cesto odem po trgovackim centrima i od dijelova sastavim ono sto mi treba a ne mogu ga kupiti

Ovaj difuzer je veci od drugoga za nekih 3 cm

• Avatar Slika freezer said 1 godina, 5 mjeseci ago:

@jimmy55 said:
    Evo , da zahvalim @Aksamiji za (zna on ) al me Dzoni sinoč upali ,da je tesko napraviti difuzer, skalpel u ruku ,boca plasticna bijela od lijekova , malo veca i za nekih pola sata sam ,napravio dva Difuzera , jedan cu pokloniti sebi :) a drugi Dzoniju, eno se kiseli u vodi da mu skinem naljepnicu sa kutije :)
    znaci da samo treba volja i ideja, ja cesto odem po trgovackim centrima i od dijelova sastavim ono sto mi treba a ne mogu ga kupiti

Ovaj difuzer je veci od drugoga za nekih 3 cm

Ja mislim da sam vidjao ljude i sa onom casicom od jogurta i sl. prave ovo. Nego, koji je flash? :)

@almasoftic2003 said:

Pozdrav

Štea što nije u politici, mozda bi BiH bila zemlja svih nas dobronamjernih fotografa bez trunke Predrasuda …

Kinez ORIDJINALE, ali mi je neophodan za dva snimanja 30 Novembra i 4 decembra
    Flash
    SPEEDLITE YN 467 for Nikon

@jimmy55 said:
    Štea što nije u politici, mozda bi BiH bila zemlja svih nas dobronamjernih fotografa bez trunke Predrasuda …

Ako se nekada kandiduje ima glasove svih clanova foto.ba :)

ovaj manji kraci za nekih 2-3 cm i do zgloba koji se obrce u svim smerovima mozda i do 250 stepeni .
    meni za prvo slikanje na prezentaciji dušu dao .Za kasnije uzmem original.

• Avatar Slika micha said 1 godina, 5 mjeseci ago:

@jimmy55 said:
    Kinez ORIDJINALE, ali mi je neophodan za dva snimanja 30 Novembra i 4 decembra
    Flash
    SPEEDLITE YN 467 for Nikon

a nije los za cijenu za koju se prodaje. gledao sam na ebayu, 75$ sa postarinom u vrh glave. eto znaci nekih 115KM. za prvu pomoc je odlican :)

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.