Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Off Topic

Public Group zadnji put aktivan/na prije 1 sedmica

Druženje, brbljanje, izleti, rasprave nevezane za fotografiju

Rezervni aparat (2 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika dzoni46 said 8 mjeseci, 3 sedmice ago:

Da li ste nekad imali ružan osjećaj da ce vam otkazati fotoaparat baš u nekom najvažnijem trenutku fotografisanja?Recimo fotkanje svadbe!?Ja sam u posljednje vrijeme dobio tu neku fobiu, da mi baš u plaćenoj svadbi ne otkaže zatvarač!(pošto je moj Canon 350D već dosta “prešao”).Imam taj ružan osjećaj ne daj Bože da baš u tom trenutku se ne pokvari fotoaparat.Razmišljao sam malo, raspitivao se kod iskusnih fotografa, u “Maloj školi fotografije” koja se održava jednom mjesečno svakog 15-og u Skenderiji, pitao sam iskusne fotografe Ninu Maričića i Amera Kapetanovića da li su oni imali taj ružni osjećaj otkazivanja aparata(to mlada sigurno ne bi oprostila!).Amer mi odgovara i vadi iz dzepa;”Evo, sa ovim nastavim fotkati ako se to baš desi!”Naravno, izvadio je kompakt Canon G12.(a inace upotrebljava sistem Nikon!).Ja stao, nešto razmišljam-u pravu je čovjek, ko zna sva pravila fotografisanja taj će i sa kompaktom završiti posao(možda baš neće biti lijepo za vidjeti na svadbi da fotkate kompaktom, jer pored vas ih ima najmanje 20-ak sa kompaktima!), ali ćete uspješno završiti misiju!?Pa sam razmišljao da kupim možda neki polovan dSLR(recimo Canon 30D), ali i to je polovno, a zatvarač nije sigurno mijenjan,(to mi je dao savjet da ne kupujem Nino!), a popravka zatvarača je oko 300 KM, pa se ipak odlučih kupiti Canon G9 nadjen na oglasu.Gledao sam malo po netu rezultate s njim, očarao me na prvi pogled, tako mali a tako moćan! I kupio sam taj aparatić nekoliko dana prije zakazane svadbe koju sam imao u prošlu subotu.I tako se pojavim na svadbi oko vrata dSLR Canon 350D, a sa druge strane G9!. Naravno dSLR me odlično slušao,(kao i uvijek!) jedino što sam nakon 1953 fotografije koliko sam napravio sve u zatvorenom prostoru blic se usijao, tako da sam cijeli aparat morao stavljati na klimu uredjaj da se ohladi, koja je non stop puhala i tako osvježavala prostoriju.Za to vrijeme sam nastavio fotografisati sa G9, i kad sam prebacio sve fotke na komp, nisam mogao vjerovati-da nisam pogledao u exif ne bih mogao razlikovati kojim su aparatima radjeni neki trenuci na svadbi. Ovo je neko moje vidjenje rezervnog aparata za nedaj Bože kvara na prvom, možete i vi nastaviti pisati ovdje da li posjedujete neko rezervno tijelo aparata i tako, neka svoja iskustva!?

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.
  • Avatar Slika Tesla said 8 mjeseci, 3 sedmice ago:

Naravno da covjek uvijek ima neku “Šuhu”,hoce li se sta nepredvidjeno desiti.Iako je moj nikon presao 25000 okidanja,do neki dan sam imao rezervu.To jeste imao dva Nikona D90 ali jedan sam prodao clanu ovog portala.(Takodjer veliki sam optimista i vjerujem u nikon i njihovih 100 000 okidanja koliko kazu da ce sigurno izdrzati pravilnom upotrebom) Sada imam rezervu odlican Samsung WB 600.Ko zna zna,i kompakt moze praviti odlicne fotke.U tom trenutku da se nadaj boze sta desi,nema se vremena traziti bilo sto.
    Prije dvije sedmice sam imao 3 aparata u posjedu,naravno moja.Dva Nikona D90 i mali slatki Canon 1000d koji mi je mogao stati u dzep bez kit objektiva naravno.Medjutim kada imas hrpu opreme kod sebe nemas neki veliki angazman u kojem ces sveto koristiti.

World is my studio

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.