Da li ste nekad imali ružan osjećaj da ce vam otkazati fotoaparat baš u nekom najvažnijem trenutku fotografisanja?Recimo fotkanje svadbe!?Ja sam u posljednje vrijeme dobio tu neku fobiu, da mi baš u plaćenoj svadbi ne otkaže zatvarač!(pošto je moj Canon 350D već dosta “prešao”).Imam taj ružan osjećaj ne daj Bože da baš u tom trenutku se ne pokvari fotoaparat.Razmišljao sam malo, raspitivao se kod iskusnih fotografa, u “Maloj školi fotografije” koja se održava jednom mjesečno svakog 15-og u Skenderiji, pitao sam iskusne fotografe Ninu Maričića i Amera Kapetanovića da li su oni imali taj ružni osjećaj otkazivanja aparata(to mlada sigurno ne bi oprostila!).Amer mi odgovara i vadi iz dzepa;”Evo, sa ovim nastavim fotkati ako se to baš desi!”Naravno, izvadio je kompakt Canon G12.(a inace upotrebljava sistem Nikon!).Ja stao, nešto razmišljam-u pravu je čovjek, ko zna sva pravila fotografisanja taj će i sa kompaktom završiti posao(možda baš neće biti lijepo za vidjeti na svadbi da fotkate kompaktom, jer pored vas ih ima najmanje 20-ak sa kompaktima!), ali ćete uspješno završiti misiju!?Pa sam razmišljao da kupim možda neki polovan dSLR(recimo Canon 30D), ali i to je polovno, a zatvarač nije sigurno mijenjan,(to mi je dao savjet da ne kupujem Nino!), a popravka zatvarača je oko 300 KM, pa se ipak odlučih kupiti Canon G9 nadjen na oglasu.Gledao sam malo po netu rezultate s njim, očarao me na prvi pogled, tako mali a tako moćan! I kupio sam taj aparatić nekoliko dana prije zakazane svadbe koju sam imao u prošlu subotu.I tako se pojavim na svadbi oko vrata dSLR Canon 350D, a sa druge strane G9!. Naravno dSLR me odlično slušao,(kao i uvijek!) jedino što sam nakon 1953 fotografije koliko sam napravio sve u zatvorenom prostoru blic se usijao, tako da sam cijeli aparat morao stavljati na klimu uredjaj da se ohladi, koja je non stop puhala i tako osvježavala prostoriju.Za to vrijeme sam nastavio fotografisati sa G9, i kad sam prebacio sve fotke na komp, nisam mogao vjerovati-da nisam pogledao u exif ne bih mogao razlikovati kojim su aparatima radjeni neki trenuci na svadbi. Ovo je neko moje vidjenje rezervnog aparata za nedaj Bože kvara na prvom, možete i vi nastaviti pisati ovdje da li posjedujete neko rezervno tijelo aparata i tako, neka svoja iskustva!?
Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
“Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.