Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Off Topic

Public Group zadnji put aktivan/na prije 1 sedmica

Druženje, brbljanje, izleti, rasprave nevezane za fotografiju

Kako postati profesionalac? (20 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika Adnan said 12 mjeseci ago:

Meni je fotografija hobi i bavim se njome iz ljubavi i cisto amaterski. Vidim da ovde medju clanovima f.ba ima i profesionalaca, cak ako se dobro secam ima i ljudi koji rade za velike novinske kuce kao sto je Reuters.

Mene interesuje, a verovatno i mnoge druge ovde, kako poceti raditi za neku novinsku kucu ili prodavati im slike. Sta je prvi korak i kako poceti? Da li su se javili na oglas ili samo slali svoje slike ili su novinske kuce njih otkrile kada su im videli radove na internetu?

Nadam se da ce neko podeliti svoja iskustva sa ostalima.

• Avatar Slika toki said 12 mjeseci ago:

1) Moras imati fotografije koje ce zadovoljavati prof. standarde.
    2) Moras biti siguran da to zelis. Jedno je raditi fotografiju kao hobi, a drugo je kada “ne poznajes nista drugo u zivotu sem shutter dugmeta i viewfindera”

• Avatar Slika almiro said 12 mjeseci ago:

Biti profesionalac u fotografiji relativna je stvar. Znam gomilu fotografa koji sebe nazivaju profesionalcima a ne bi im dao pola žute banke da mi nešto fotografišu.

• Avatar Slika Senchy said 12 mjeseci ago:

Profesionalac u fotografiji (ili bilo čemu drugom) je osoba koja živi od fotografije, tako da je naše mišljenje o kvalitetu radova dotičnog fotografa u tom slučaju irelevantno.

Upgrade your skill to match your machine!

@senchy said:
    Profesionalac u fotografiji (ili bilo čemu drugom) je osoba koja živi od fotografije, tako da je naše mišljenje o kvalitetu radova dotičnog fotografa u tom slučaju irelevantno.

Mozda smo se pogresno izrazili, jer kvalitet je relativan pojam.
    U svakom slucaju, mora imati konzistentne rezultate, koliko i dobre, jer inace nece moci naci dovoljno poslova.
    A nije uvijek tehnicki aspekt bitan. U dokumentarnoj fotografiji je bitno prisustvo. Moras biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Over and over again.

@toki said:
    1) Moras imati fotografije koje ce zadovoljavati prof. standarde.
    2) Moras biti siguran da to zelis. Jedno je raditi fotografiju kao hobi, a drugo je kada “ne poznajes nista drugo u zivotu sem shutter dugmeta i viewfindera”

Okay to mi je jasno ali nisam dobio odgovor na pitanje. Kako poceti?

@adde said:
    Okay to mi je jasno ali nisam dobio odgovor na pitanje. Kako poceti?

Nisam profi, pa ne bih dalje da “pametujem” :)
    Samo pretpostavljam da moze biti na bilo koji nacin koji si ti gore opisao.
    I pretpostavljam da zelis u dokumentarnu fotografiju…

Mislim da nema definitivnog odgovora na ovo pitanje

Evo malo inspiracije:
    http://careers.guardian.co.uk/careers-blog/professional-photographer
    http://blogs.reuters.com/photo/2008/05/17/why-i-became-a-news-photographer-continued/

P.S. pokusaj malo na domacem trzistu…
    http://www.fotoservis.ba

@almir78 said:
    Biti profesionalac u fotografiji relativna je stvar. Znam gomilu fotografa koji sebe nazivaju profesionalcima a ne bi im dao pola žute banke da mi nešto fotografišu.

Profesionalac je onaj koji zaradjuje pare od fotografije ali ima ih i dobrih i losih isto kao sto ima dobrih i losih automehanicara. Neki nemaju znanje drugi nisu zainteresovani ili motivisani.

Svi znamo da nije uvek lako vratiti se kuci sa dobrom slikom na memorijskoj kartici iako vecina nas slika neobavezno i pod dobrim uslovima.

Svetlo moze da bude lose, mozda blic ne sme da se koristi ili ne moze dovoljno blizu da se pridje, prepreka ima dosta. Mi kao amateri ne moramo da slikamo u takvim uslovima dok profesionalni fotograf mora da isporuci sliku. Zato mozda i vidjamo lose slike koje su profesionalci napravili.

• Avatar Slika dzoni46 said 12 mjeseci ago:

Slazem se sa Senchy-jem!Svako ko ima fotografsku radnju je profesionalac!Svidjalo se nama ili ne njegovi radovi-on je profesionalac!Covjek zivi od toga i to mu je profesija!E sad, druga je stvar sto uvijek ima onih koji sebe smatraju profesionalcima(ali ne zive od toga, nego slikaju iz hobija!) i kazu da im ne bi povjerili ni rodjendan u kuci da fotografisu-ali oni su ipak profesionalci!I meni se ne svidjaju radovi jednog fotografa iz Dnevnog Avaza(da ga sad ne imenujem!), ali covjek radi i zaradjuje-i on je profi!I neka radi i zaradjuje, svaka cast da je upao na takvo mjesto.Mislim da je kod fotografa izrazenija ta sujeta nego kao kod ostalih, i svako za sebe kaze-ja sam najbolji, ja sam najbolji…A u stvari nije!Neko moje misljenje, ako covjek se pročuje da je dobar fotograf(a u stvari i nije baš!), ali dobro zaradjuje i uvijek ima posla-on je profesionalac, pa makar fotkao i snapshotove cijelog zivota-krajnji cilj i rezultat je novac!Covjek se uči dok je živ,tako i u ostalim oblastima poslova, kad se tek zaposlite u nekoj firmi jos uvijek ne znate sve, nego se ucite vremenom i praksom.
    Eh da, nisam odgovorio na Adnanova pitanja, samo sam iznio neko svoje misljenje!

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.
  • Avatar Slika almiro said 12 mjeseci ago:

Dakle, iz diskusije smo dobili dvojako značenje riječi “profesionalac” u fotografiji:
    1.- onaj koji zaradjuje od prodaje fotografije, dakle to mu je profesija, ne vodeći pri tome mnogo računa o standardima fotografije ili pak umjetničkom izrazu
    2.- osoba koja fotografiše držeći se standarda, gradeći vlastiti pravac, bez obzira na to da li svoje radove prodaje ili ne.

• Avatar Slika sentinel said 12 mjeseci ago:

Osoba koja drzeci se standarda gradi vlastiti pravac i vremenom od toga pravi i stil po kojemu je prepoznatljiva je ni manje, ni vise, nego umjetnik. To sto je umjetnik dobar ne mora znaciti i da je profesionalac.

• Avatar Slika Tesla said 12 mjeseci ago:

@adde said:

Mene interesuje, a verovatno i mnoge druge ovde, kako poceti raditi za neku novinsku kucu ili prodavati im slike. Sta je prvi korak i kako poceti? Da li su se javili na oglas ili samo slali svoje slike ili su novinske kuce njih otkrile kada su im videli radove na internetu?

Posto poznajem i upoznao sam par njih,u vecini slucaja ljudi vide tvoje slike na internetu i jave ti se.Naravno dobijes neki probni rok da vide jesi li brz i dobar.Ili si vise amater.
    A sto se tice prodaje slika,ako je exclusiva kupit ce ti sliku i da je slikana mobitelom.
    Odlican topic Adnane

World is my studio
  • Avatar Slika basic said 12 mjeseci ago:

Neznam dali mi koji jos nismo nista smijemo reci ko bi mogao biti profi u nasim ocima ili po nasem cijenjenom misljenju?

• Avatar Slika sentinel said 12 mjeseci ago:

@almedin said:
    Neznam dali mi koji jos nismo nista smijemo reci ko bi mogao biti profi u nasim ocima ili po nasem cijenjenom misljenju?

Basic, mislim da smo svi barem na tom nivou sa nasim znanjem da znamo kada je netko umisljen i naziva se profesionalcem (pa makar mu fotografije bile i dobre), a kada je netko zasita profesionalac.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.