Ko o čemu, mi amateri o autorskim pravima…
Mnogi u našoj zemlji nisu čuli da tako nešto postoji i smatraju da ako je nešto online da je to dobrobit i vlasništvo cijelog svijeta i da se smije koristiti kako god ko hoće.
Većina nas kada objavi neku fotku online, nada se da će naići na pozitivne kritike i da će se mnogima svidjeti, tako da ako naletimo na vlastitu fotku na nečijem blogu ili nekom forumu, iskorištenu u nekomercijalne svrhe i sa navedenim izvorom, za nas ne predstavlja neki problem, štoviše bude drago da se ljudima sviđa.
Ali kada neki portal, koji se financira ili ima u cilju finansiranje od reklama, postavi tuđu fotku, ne navede izvor iste i čak se usude staviti svoj watermark onda tu već nešto ne štima. Nikome nije drago vidjeti tako nešto.
Znam već da su se neki oko toga “svađali” sa izvjesnim portalima, ali nešto čisto sumnjam da to “pije vode”. U ovoj zemlji kada mnoga bitnije prava od autorskih nisu zaštićena onda možemo očekivati i da će drugi “zarađivati” na našim djelima.
Evo moja fotka sa tuđjim watermarkom:
http://www.visitsarajevo.ba/sightseeing/attractions/historical-sarajevo/gazi-husrev-bey-bath/
too much ego will kill your talent