Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Info Centar

Public Group zadnji put aktivan/na prije 3 sedmice, 3 dana

Informacije vezane za forum. Pitanja, prijedlozi, kritike ili pohvale vezane za portal.

Autorska prava (23 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika Anida said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Ko o čemu, mi amateri o autorskim pravima…

Mnogi u našoj zemlji nisu čuli da tako nešto postoji i smatraju da ako je nešto online da je to dobrobit i vlasništvo cijelog svijeta i da se smije koristiti kako god ko hoće.
    Većina nas kada objavi neku fotku online, nada se da će naići na pozitivne kritike i da će se mnogima svidjeti, tako da ako naletimo na vlastitu fotku na nečijem blogu ili nekom forumu, iskorištenu u nekomercijalne svrhe i sa navedenim izvorom, za nas ne predstavlja neki problem, štoviše bude drago da se ljudima sviđa.

Ali kada neki portal, koji se financira ili ima u cilju finansiranje od reklama, postavi tuđu fotku, ne navede izvor iste i čak se usude staviti svoj watermark onda tu već nešto ne štima. Nikome nije drago vidjeti tako nešto.
    Znam već da su se neki oko toga “svađali” sa izvjesnim portalima, ali nešto čisto sumnjam da to “pije vode”. U ovoj zemlji kada mnoga bitnije prava od autorskih nisu zaštićena onda možemo očekivati i da će drugi “zarađivati” na našim djelima.

Evo moja fotka sa tuđjim watermarkom:
    http://www.visitsarajevo.ba/sightseeing/attractions/historical-sarajevo/gazi-husrev-bey-bath/

too much ego will kill your talent
  • Avatar Slika sentinel said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Zasticeno je autorsko pravo, samo sto ti nije to kod nas toliko poznato, izrazeno i zastupljeno. Ljudima je to nepoznanica kada se na svakom cosku mogu uzimati muzicki CDovi za koju markicu, a tako i kompjutorske igre i programi, koji negdje kostaju i po nekoliko stotina dolara.

Najniza kazna za prekrsenje autorskog prava je 3000, a najvisa 50.000KM. Koliko dobijes ovisi o tome koliko je pristupacna bila fotografija i koliko dugo koliko ja znam.

Autorska prava su prije svega zasticena Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima u BiH, ali su zasticena i normom u krivičnom zakonu.

Ali prvo treba postupak pokrenuti i dokazati da je to tvoja fotografija. A ti slobodno zaradi neke pare. To ti je bespovratni kredit. Ja bih volio da mi netko tako ukrade fotografiju. :D

• Avatar Slika Lalek said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Citao sam na jednom fotografskom forumu da se isto ovo jako cesto desava po Srbiji, ali ima fotografa koji nakon sto vide da im je ukradena fotografija, prvo uslikaju stranicu da imaju dokaz, pa onda zahtjevaju od tih sto su mu ukrali fotku da im plate za koristenje fotke i ako to ne dobiju(a rijetko dobiju), obrate se advokatu.
    Kazu da se moze finih para tako uzeti :)

• Avatar Slika the žena said 1 godina, 7 mjeseci ago:

baš grozno… jel ih imaš namjeru tužit?

• Avatar Slika Alma said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Baš sam i ja neki dan nešto o tome kontala, ponukana raspravom koja je vođena oko jedne fotografije ovdje objavljene, kao… viđena ta fotka na nekim stranicama blablabla… (sada nebitan detalj), ali… šta uraditi i kako zaštititi svojih ruku djelo iako se čovjek, barem ja, amaterski bavi fotografijom i ne živi od toga nego eto… fretime i nije da su to sad neke fotke da grme… ali svejedno, to je tvoje, tj. moje…
    Anida, baš bezveze to što se desilo. Šta kontaš dalje?A znaš da nam je tako i u struci. Nažalost :(.
    Pozdrav :)!

Nije bitno bavi li se tko amaterski ili profesionalno. Autorsko djelo je autorsko djelo.

Bas kao sto sentiel kaze, autorsko djelo je autorsko djelo, bilo amatersko ili profesionalno. Isto kao sto ne bi smio uzeti od amatera pjesnika pjesmu i staviti je u svoju knjigu, a pogotovo se jos i potpisati kao da je tvoja, tako je i sa amaterskom fotografijom, i to ljudi zaborave.

• Avatar Slika Alma said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Slažem se ja sa vama dvojicom u potpunosti, naročito jer se bavim profesijom gdje se uvijek također postavlja pitanje autorskih prava.
    A ovo ”amaterski i ne živim od toga” sam naglasila jer mi se dešavalo da u nekim razgovorima naletim na podsmijeh ili zezanciju kao ”ma daj tko će uzeti tvoje fotke ili šta će neko sa njima nije to na nekom zavidnom nivou” i sl. Na ove i sl. komentare se ne trzam da se razumijemo :), iz razloga jer sam nova u svemu ovome…
    A stvarno… da se meni desi ovako nešto pa ja veze ne bi imala šta da uradim, koliko god glupo da vam zvuči :))))).
    Ne znam kakva su vaša iskustva sa ovakvim situacijama?

Ovo ”ma daj tko će uzeti tvoje fotke ili šta će neko sa njima nije to na nekom zavidnom nivou” ne pije vode jer ocito slike njima vrijede cim su ih uzeli, da ne vrijede, ne bi ih ni uzimali.
    I ja sam pocetnik u ovome, ali na jednom fotografskom forumu(da ne reklamiram ovdje), ima povelika tema oko kradje slika u Srbiji. Uglavnom, kada se fotografi prvo jave tim sto su uzeli fotke, ovi ili nikako ne odgovaraju, ili ne shvataju ovo ozbiljno. To se promjeni cim advokat posalje pismo, i najcesce odma pocinju da zovu ili fotografa ili advokata, a ako dodje do suda idu na vansudsko poravnanje, jer im se bas i ne isplati dobiti pravosnaznu presudu, i fotografi su obicno prezadovoljni dobijenom cifrom :)
    Eh sada, kakva je situacija kod nas, i kolike se cifre traze, to stvarno ne znam, ali ne vjerujem da se nesto previse razlikuje.

• Avatar Slika walter said 1 godina, 7 mjeseci ago:

svako ko stavi fotografiju (bilo kakvu) javno, bez zastite itd. (mada se i zastita uvijek moze zaobici) tesko da se moze buniti ako je neko upotrijebi za nesto, mada eto bilo bi lijepo i kulturno da se kontaktira autor fotografije,
    ako cu raditi fotku namjenski, za izlozbu, casopis, ovo ono, logicno necu je ni postavljati na net nikako, vecina razmislja o nekim autorskim pravima tek onda kad skonta da se njegova fotografija pojavila nedje

confusion will be my epitaph

Ako si mislio na pravnu zastitu, autorsko pravo na fotografiji se dobiva cim pritisnes okidac i nije ograniceno nikakvim javnim objavljivanjima niti zastiti u smislu watermarka i sl., i niko ne bi smio da je koristi, pogotovo za komercijalne svrhe. Zastita autorskog prava samo moze posluziti kao dokaz o autorskom pravu, nikako kao njegov uslov.
    A ako se post odnosi na to da bi trebao biti pazljivi u tome sta objavljujes i kako objavljujes, ni sam ne znam sta bi ti rekao :)

• Avatar Slika asco said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Walter, jok, nisi u pravu… Sada bismo jos trebali i paziti sta gdje objavljujemo, jer to neko moze uzeti isprintati i napraviti izlozbu UKRADENIH fotografija bez da mu bilo ko kaze pola rijeci, jer smo mi to postavili na net??? Jok, jok!!!

• Avatar Slika walter said 1 godina, 7 mjeseci ago:

izgleda da nisi bas skontao sta kazem a bas mi se neda pojasnjavati, pojasnicu ti kad pili kafu ;)

Sto se meni cini da je water htio reci je da se onaj koji stavlja svoje radove na internet, a znajuci kakav i koliki je internet medij, se svjesno odrice jednog dijela prava i riskira da bude ukradeno njegovo autorsko djelo.
    Mozda je “svjesno odrice jednog dijela prava” los izraz za ovo sto zelim reci, ali recimo da nije isto kada ti netko uzme fotografiju koju si postavio na 10 razlicitih internet stranica i kada ti je netko uzme sa kartice.

• Avatar Slika Anida said 1 godina, 7 mjeseci ago:

Nisam blagovremeno stigla da pratim temu pa ni da odgovaram.

Sve u svemu nije bas da imam vremena i nekih velikih nakana da se ganjam advokatima sa tim ljudima. Naravno opet se moze reci, pa to ce se desavati sve dok neko ne digne glas i pocne se boriti za ta neka prava.
    Ali veliki klik treba da se desi u glavama ljudi, i da pocnu da cijene tudji rad. Ja sam takodje u nekim svojim nekomercijalnim radovima znala koristiti tudje fotke, i uvijek sam se nastojala potruditi da saznam ime autora, trazim saglasnost i navedem autora.

Nego vezano za komentare, nisam ni ja bas waltera skontala :)

Nedavno sam slucajno naletila na jos jednu stranicu
    http://www.touristguideplus.com.ba/index.php?lang=ba&view=486

ali eto makar nisu izbrisali potpis..

A sta dalje raditi ne bih znala reci :)

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.