Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Foto Oprema

Public Group zadnji put aktivan/na prije 2 mjeseci

Stvari bez kojih se ne može. Fotoaparati. Objektivi. Dodatna oprema

Kupovina stativa (16 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika edinn said 1 godina, 4 mjeseci ago:

Ima li ko da mi da savjet gdje u Sarajevu da nadjem solidan stativ do nekih 50-ak km?

Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Avatar Slika sentinel said 1 godina, 4 mjeseci ago:

Nigdje?

Stativ da, ali solidan stativ ne, zao mi je.

• Avatar Slika edinn said 1 godina, 4 mjeseci ago:

mislio sam na “solidan” za te pare? :)

• Avatar Slika toki said 1 godina, 4 mjeseci ago:

evo opet rasprave kako nema stativa bez manfrotto-a :P

Ali evo par linkova onako iz rukava.
    Mozda ima negdje i povoljnije, ne znam…

http://www.fotozunic.com/103/braun-blt-200
    http://www.fotozunic.com/101/braun-blt-3001
    http://www.fotozunic.com/100/braun-blt-3000

Naravno ovo nisu neki posebno kvalitetni stativi i ako imas veci zoom objektiv i slicno, ipak ne bih njih preporucio.

• Avatar Slika bosanac said 1 godina, 4 mjeseci ago:

Bez 200KM kao pocetak nemoj ni da pomisljas na stativ,a ako hoces za 50 KM,ja ti imam jedan takav,pa bujrum.

• Avatar Slika sentinel said 1 godina, 4 mjeseci ago:

Ne kazem da mora biti manfrotto, moze biti i Berlebach ili Gitzo. :D

Ma… Glupo mi je investirati u “solidan” stativ do 50KM. Imati neki jeftin stativ do 20KM je OK, ali investirati u nesto takvo i misliti da je time rjesena situacija je previse.
    Ljudi prave gresku sto malo po malo napreduju do Manfrotto i sl. stativa pa potrose mnogo vise, nego sto su mogli i trebali odmah potrositi.

Inace i sam imam jeftin stativ na koji nabijem svoj D300s samo nekada kada je bas neizbjezno, a inace se vise sluzim monopodom, jer ne zelim da se penjem 10KM po 10KM i tako potrosim pet puta vise.

Fotozunic inace ima finih Vanguard stativa, ali su, koliko se ja sjecam, preko 50KM. Nekima od njih se i izvlaci srednji dio za makro fotografiju i sl. Mislim da su njihovi 80+KM.

• Avatar Slika toki said 1 godina, 4 mjeseci ago:

@sentinel said:
    Ne kazem da mora biti manfrotto, moze biti i Berlebach ili Gitzo. :D

Ma… Glupo mi je investirati u “solidan” stativ do 50KM. Imati neki jeftin stativ do 20KM je OK, ali investirati u nesto takvo i misliti da je time rjesena situacija je previse.
    Ljudi prave gresku sto malo po malo napreduju do Manfrotto i sl. stativa pa potrose mnogo vise, nego sto su mogli i trebali odmah potrositi.

Inace i sam imam jeftin stativ na koji nabijem svoj D300s samo nekada kada je bas neizbjezno, a inace se vise sluzim monopodom, jer ne zelim da se penjem 10KM po 10KM i tako potrosim pet puta vise.

Fotozunic inace ima finih Vanguard stativa, ali su, koliko se ja sjecam, preko 50KM. Nekima od njih se i izvlaci srednji dio za makro fotografiju i sl. Mislim da su njihovi 80+KM.

ma razumijemo se :D

50 jeste prilicno malo.
    Recimo da se do 100KM moze dobiti nesto sto je vecini nas vise nego dovoljno i to na duge staze. (ako necemo montirati duga stakla L klase, razumije se, ali ti svakako nisu vecina ovdje :) )

• Avatar Slika Sasa Janjusic said 1 godina, 3 mjeseci ago:

Ja sam kupio polovan (skoro nov) stativ za 40KM…

Ne znam tacne karakteristike osim nosivosti 4kg… max visina je meni preko glave ( >181cm) nije nesto, al zadovoljava moje potrebe… i pretpostavljam da bi zadovoljio potrebe vecine… bar sto se tice fotografisanja…
    Prije nego sam kupio ovaj… posudjivao sam od kolege profesionalni stativ za kameru… (od nekih 200 evra) i kad ga uporedim sa svojim… moj mi vise odgovara :) jer je laksi 3-4x, jeftiniji 10x i zadovolja mi potrebe isto kao i ovaj… jer nemam te optike koja je teza od 3,5kg da je ne bih mogao staviti na ovaj stativ :)

Da skratim pricu… potrazi malo, imas stativa polovnih a kvalitetnih, dovoljni za tvoje potrebe… i ne slusaj puno ljude naokolo… ja kad god sam nekog pitao za nesto… uvijek je bilo… ne valja to, uzmi ovo skuplje, uzmi ovo skuplje… i onda na kraju bacam pare ni za sta jer ono jeftinije mi zadovoljava potrebe :)

Vi vidite stvari i pitate “ZASTO”, a ja sanjam o stvarima kojih nije ni bilo i pitam “ZASTO NE”?

http://www.facebook.com/sasajanjusic

• Avatar Slika bosanac said 1 godina, 3 mjeseci ago:

Joj Sasa jesi smijesan.
    Pa ako imas love za bacanje onda kupi jeftino.Sutra ces(nadam se) naletiti na neki polovan ”tezi objektiv” ili jace tijelo,citaj teze pa ce ti taj stativ biti slab,pa ces biti primoran kupiti jos jedan koji ce moci da zadovolji te potrebe,i onda ces reci….vidi sad moram kupiti jos jedan mjesto da sam ustedio i kupio ovaj bolji.Kako god,drago mi je da si nasao sto ti odgovara.
    Poz.

• Avatar Slika dzoni46 said 1 godina, 3 mjeseci ago:

Slazem se sa Sasom! I ja sam tako kupio ovaj skuplji stativ-jeste jaci i stabilniji ali brate mnogo velik i tezak! I nisam ga mogao nosati svuda sa sobom u fotkanje! I na kraju kupim jedan na Autopijaci za 10 KM, mnogo malih dimenzija skljopljen, dugačkih nogara kad se rasklopi a koji mogu i u pozoriste s njim(a da nisam uočljiv!). I fino mi obavlja funkciju, jer ko sto Toki rece rijetki ovdje imaju sad bas neke L objektive pa da moramo vucarit tesku fotoopremu. I da, mislim da je ipak bolje kupovat po malo fotoopremu(pa cak i jeftinije!), nego odjednom uzet kredit i “pući” 50000 KM za neku skupu profesionalnu opremu- a slikat rodjendane i ponekad turisticke fotke sa mora!Treba biti realan i priznati ko je ovdje kupio svu fotoopremu odjednom!?

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.
  • Avatar Slika edinn said 1 godina, 3 mjeseci ago:

ljudi slucajno sam naletio na par dobrih stativa (koliko se ja razumijem u njih) u Konzumu na Stupu, prvi je prosjecnih dimenzija i dize na oko metar i 40 cini mi se, moze drzati do 2kg, kosta 21 km. a drugi je veci i dosta tezi i kosta 51 km. po meni jako dobra ponuda, samo mi nemojte pokupovati sve jer sam se namjerio da uzmem ovaj manji :D jer, kako kaze dzoni, nemam neke velike objektive a i ne bih da nosam previse na ledjima.
    pozdrav.

@bosanac said:
    Joj Sasa jesi smijesan.
    Pa ako imas love za bacanje onda kupi jeftino.Sutra ces(nadam se) naletiti na neki polovan ”tezi objektiv” ili jace tijelo,citaj teze pa ce ti taj stativ biti slab,pa ces biti primoran kupiti jos jedan koji ce moci da zadovolji te potrebe,i onda ces reci….vidi sad moram kupiti jos jedan mjesto da sam ustedio i kupio ovaj bolji.Kako god,drago mi je da si nasao sto ti odgovara.
    Poz.

Druze, nisam bas siguran da cu naletiti na tijelo i objektiv tezi od 4kg…
    Prvo sto nikad ne bi dao pare za takav objektiv
    Drugo sto i da mi ga neko pokloni tesko da bi ga ikad iskoristio
    Trece objektiv te tezine sigurno nije za svakidasnju upotrebu sto odma nije za mene :)

Posto najvise radim svadbe, ni ovaj stativ ne koristim za rad, nego za hobi… a da dajem nekih 200evra za neki bolji stativ za hobi… a pri tome ovaj me sluzi sasvim dobro… ne da mi se nesto :)

• Avatar Slika NIN said 1 godina, 3 mjeseci ago:

Vidim da vecina vas gleda stative kroz prizmu nosivosti medjutim, ono na sto treba prvo obratiti paznju jeste njegova stabilnost. Naime, stativi se vecinom prave od aluminija i karbona (prije su se pravili od drveta ali su bili teski k’o tuc jer, kako rekoh, stabilnost je primarna, a sto je vise drveta u tom je on stabilniji). Oni aluminijski su jeftiniji ali su manje stabilni od karbonskih.

E sad, stabilnost je jako vazna kao faktor radi kvalitete zapisa jer prilikom odredjenih ekspozicija vrsta materijala od kojeg je stativ izradjen i na koji je aparat i objektiv pricvrscen umnogo ce uticati na potresanje prilikom okidanja sto ce dovesti do manjka ostrine. Recimo, ako okidamo do 1/20 i ako je stativ aluminijski onda mozemo ocekivati da ce rezonancija koju prouzrokuje padajuce ogledalo u pocetni polozaj unutar aparata i okidanje blende unutar objektiva imati uticaj na potresanje stativa sto ce za posljedicu imati donekle mutnu fotografiju, a da ne govorimo o interakciji fotografa i fotoaparata pri okidanju (da bi eliminisali tresnju prilikom kontakta za tu svrhu mozemo koristiti zicani ili bezicni daljinski, dok rezonanciju ogledala mozemo ublaziti MUP funkcijom kojom dizemo ogledalo i osvjetljavamo zaslon bez njegovog pomjeranja ali ipak ne idealno). Ako tome pridodamo i tezinu sistema navrnutog na aluminijski stativ, pogotovo ako imamo teleobjektiv od nekih par kilograma, onda cemo sve ove probleme znatno umnogostruciti.

E bas iz ovih razloga imamo stative od materijala koji je dovoljno tvrd pa samim tim i dovoljno stabilan da bi znatno eliminisao potresanje aparata prilikom okidanja, a u isto vrijeme je i relativno lagan, nista tezi od aluminija, a kud i kamo tvrdji. Takodjer, mozemo reci i to da ove njegove karakteristike pospjesuju i samu nosivost.

Dakle, kada se gleda stativ prvo na sto bi trebali obratiti paznju jeste njegova stabilnost pa tek onda neke druge stvari kao, recimo, da li se srednja komponenta moze izvuci i postaviti u horizontalni polozaj sto je prakticno za makro fotografiju, koliko se moze spustiti ili podici, da li ima zaostrene noge ili su krajevi oblozeni gumom, itd.

E sad, tu je i glava koja se navrne na sam stalak koja je takodjer jako bitna ali to je druga prica.

Eto, nadam se da sam bio malo od pomoci. Pozdrav…

The first principle is that you must not fool yourself,
    and you are the easiest person to fool.

Richard P. Feynman

Par korekcija/dodataka…

Osim zicanog ili bezicnog okidaca… moze se koristiti i self tajmer kako bi izbjegli interakciju fotografa i aparata…

A sto se tice ovih materijala… sve to stoji, sve je bitno… ja sam samo rekao da moje potrebe zadovoljava i ovaj stativ od 40KM: http://fancier.en.hisupplier.com/product-6807-Lightweight-Tripod.html

I autoru ove teme pretpostavljam da tako nesto treba… i nepotrebno je govoriti da se ne moze uzeti nista za te pare… to sto nekome treba stativ na koji moze da se objesi sam, alal vera, neka ga uzima… :)

Sto se tice materijala… malo si pobrkao loncice… danas ne postoji materijal od kojeg se prave stativi a da je tvrdji od aluminijuma… aluminijum je tvrd kao skoro kao celik…

Stabilnost/nestabilnost proizilazi iz same mase stativa, visine tezista, vezova i kljuceva… raspona nogu i sl…

Ne treba se posebno razumjeti da bi skontali da kada aparat mase 1kg stavimo na stativ od 1kg na visinu od 180cm da ce i vjetar moci da ga zaljulja… i samim tim upropasti sliku :)

• Avatar Slika NIN said 1 godina, 3 mjeseci ago:

@Sasa, mislim da nema potrebe da vise detaljisemo da ne bi otisli na dugo i na siroko. Jasno je meni da je mom imenjaku :) glavni faktor onaj finansijski i tu nema dileme. Moj osvrt je bio vise generalan i, @edinne, neka te ne buni moj post.

A to sto se materijala tice mogu ti reci da nisi upravu. Aluminij nije tvrd skoro kao celik (uostalom, ko je spominjao celik uopste?) jer je celik tvrdji i do tri puta od aluminija – cinjenica koju mozes lako provjeriti. Druga stvar je da postoji razlika kada pricamo o tvrdoci i cvrstoci. E sad, s druge strane, prednost karbonskih vlakana kod izrade stativa namjenjenih za kinematografiju i fotografiju jeste u tome sto materijal od karbonskih vlakana, radi svoje strukture, bolje apsorbuje potresanje/rezonanciju sto ce reci, manje se trese iliti, stabilniji je (ovdje pricamo o “mikrostabilnosti”, a ne o vjetru kad puhne). Otud, kad uporedjujemo “profi” stalak od istog proizvodjaca, jedan od Al drugi od C vlakana sa istim karakteristikama i potpuno istom izradom, ovaj drugi je u pravilu oko 3 puta skuplji od prvog. Sto li? :)

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.