Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Foto IQ

Public Group zadnji put aktivan/na prije 2 sedmice, 2 dana

Pitanja. Foto tehnike. Tutorijali. Photoshop

Priprema fotografija za print (28 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika Sencci said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Interesuje me na koji nacin najbolje pripremate vaše fotografije za sto kvalitetniji print (što bliži originalu-tj fotki obradjenoj na racunaru) !

Mislim da se vecini desilo da urade sve na svom racunaru, zeljeni resize, crop, obradu, dovedu je do savršenstva, a onda nakon odlaska u neku od foto radnji (ili više njih!) razocaraju se rezultatom.

S toga sam odlucio (posto trebam raditi neke serije fotografija) da isto pokušam ovaj put kod svoje kuce pa bih se dok ne nabavim toner malo savjetovao po tom pitanju,od podesavanja parametara: velicina fotke, rezolucija (dpi), interpolacije.. do vrste foto papira za print.

Jeli dovoljno redoslijedom : pod 1. napraviti resize fotografije (eventualno crop..) koji ce velicinom odgovarati dimenziji kakvu želim da bude isprintana finalno . Pod 2. obraditi fotografiju u svim aspektima do željene (levelsi, kontrast, boje,sharp itd ).. Pod 3. prije printa podesiti rezoluciju za print, koju vrijednost dpi sa originalne 72 dpi na…? (jeli optimalno 150, 300dpi?) te interpolacija (cubic, linear ili Sinic Lanczoc3?)

Printer koji posjedujem je Canon Pixma MP140 prema specifikacijama rezolucije (dpi) 4800 x 1200, a format u kojem trebam raditi fotke je A4 (th cca 30x20cm)

Mozda malo opširan uvod, ali je zbog toga da bih dao više podataka o tome šta želim dobiti. Unaprijed hvala i nadam se da ce se i mnogi drugi “naći” u ovoj temi.

• Avatar Slika asco said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Ne znam da li ti je odradjena kalibracija na relaciji monitor-printer… Ako to nije u redu dzaba ti sve ostalo… A sto bolji dpi to bolje… Valjda… I ako vec radis resize/crop… Radi na tacno odredjene dimenzije koje ti trebaju (govorim u omjerima)… Ne da smanjujes fotku kroz resize… Nego da joj uradis omjer kroz prikladan crop…

• Avatar Slika Canis lupus kurjak said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Imas test slike koje das na printanje i uporedis isprintanu sa tvojim monitorom.. pa ako se ne podudaraju ili podesis monitor po isprintanoj slici ili probas negdje drugo stampat.

Primjer za takve test slike: http://www.colour-science.com/quality%20test%20tools/test%20files/test%20files%20overview.htm

• Avatar Slika sentinel said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Takodjer nije na odmet da taj koji ti printa fotografije zna da se bavis fotografijom. Tako ti je kad jednom nadjes dobar studio najbolje drzati se njega i dok eventualno cekas fotke popricati s tim covjekom. Jer:
    1 – Za one koji tek tako dolaze sa svojim idiotima na printanje u vecini studia drze ukljucenu korekciju, posvjetljivanje fotografija cini mi se, neka ti to iskljuci ako si ti odradio sve parametre.
    2 – Ako ti fotografija ne odgovara omjeru 3:2 podsjeti ga da to treba tako da bude da ti ne bi od “kvadratnog” formata razvukao “pravougaoni”.
    3 – Dobro je biti tu dok se printa pa gledati slike ili dobro pregledati u radnji nakon preuzimanja, jer im se nekad moze zaprljati printer, pada ti mogu to ponoviti.
    4 – Biraj papir na kojem zelis fotografije. Glanc ili mat. Mat ce moci proci kroz vise ruku, a da fotografije ne budu isflekane masnim prstima. Ne moras jesti burek, koza je sama od sebe masna. Mozda glanc nudi neki veci nivo zastite, ne znam.

Toliko o studijskom printanju, o kucnom ne znam nista, nisam to radio.

@sentinel do sada sam bio zadovoljan samo jednom foto radnjom, koja je to doduše i fino naplatila, (nebih da bude reklama,ali vezano je za ime xerox)
    Sad poenta je u tome sto od nedavno posjedujem vlastiti printer (canon pixma mp140) pa bih zaobisao fotoradnje i pokusao da vidim sta najbolje mogu izvuci iz njega, a s obzirom da mi finalni radovi ne trebaju u formatu vecem od A4 mislim da moze biti dovoljno dobar uz malo truda i znanja vezano za pripremu fotki za stampu.
    Postoji li odredjeni recept koja vrijednost dpi bi dala najbolje rezultate za print fotografije određenog formata?
    Npr koliko je to za A4 (300dpi možda?) A3…itd.?
    I jeli se podrazumijeva da cu najbolji rezultat dobiti ako prethodno fotku potpuno obradim po svom ukusu, napravim resize na racunaru 30x20cm sto je cca 853×570 pix, odnosno sto odgovara A4 formatu u finalnom printu kolio meni treba i uz to zadati rezoluciju npr 300dpi? E sad tu je i pitanje interpolacije?
    Mozda neko zna, vjerovatno ima ljudi sa vise iskustva u grafici, prije nego ovih dana nabavim toner i krenem u akciju, da licno istrazim i iskombinujem i opcenito sta je bitno u svemu kako bi se dobili sto bolji rezultati kod printanja?

nenenenenenene

Niposto to nemoj mijesati – dimenzije piksela i dimenzije dokumenta.
    Dokument ti moze biti 20×30, a pikseli variraju ovisno od toga koji dpi odredis. Uglavnom, piksele nikada ne mijenjaj. Stovise, izbjegavaj ih. Pusti samo da se mijenjaju onda kada mijenjas dimenziju dokumenta, jer drugacije i ne mozes.

Na izlozbama na koje sam ja slao fotografije je dpi trazen da bude 300 radi kasnijeg printanja, tako da pretpostavljam da je to najveci kvalitet. Nikada nisam vidio da netko koristi veci dpi, osim ako se ne radi o vektorskim graficima. 72 dpi zaboravi osim ako slike postavljas na internet, pa zelis da se brze ucitavaju i sl. Najniza kompresija slike neka ti bude 10, a ako mozes drzi je i na 12.

Ako slikas u RAWu najbolje bi bilo da odmah u ACR podesis da ti fotografije budu 300dpi, adobe rgb, 16 bit.

DPI je dots per inch, jedan inch 2,54 cm.. dakle trebas 300 pixela za 2,54cm.. sto znaci da za stranicu duzine 25cm trebas 3000 pixela. Normalno moze se printat i sa manjeg formata ali onda gubis.

@sentinel said:
    nenenenenenene

Niposto to nemoj mijesati – dimenzije piksela i dimenzije dokumenta.
    Dokument ti moze biti 20×30, a pikseli variraju ovisno od toga koji dpi odredis. Uglavnom, piksele nikada ne mijenjaj. Stovise, izbjegavaj ih. Pusti samo da se mijenjaju onda kada mijenjas dimenziju dokumenta, jer drugacije i ne mozes.

Na izlozbama na koje sam ja slao fotografije je dpi trazen da bude 300 radi kasnijeg printanja, tako da pretpostavljam da je to najveci kvalitet. Nikada nisam vidio da netko koristi veci dpi, osim ako se ne radi o vektorskim graficima. 72 dpi zaboravi osim ako slike postavljas na internet, pa zelis da se brze ucitavaju i sl. Najniza kompresija slike neka ti bude 10, a ako mozes drzi je i na 12.

Ako slikas u RAWu najbolje bi bilo da odmah u ACR podesis da ti fotografije budu 300dpi, adobe rgb, 16 bit.

da, da razumijem to i logicno je, samo sam zelio da kazem da 20x30cm(govorimo o velicini fotke) pretvoreno u piksele izadje 853×570 pix ili priblizno toliko. A sam kvalitet fotke je ustvari broj tacaka po inchu tj dpi izražen u pikselima

Malo je 853×570.. jako malo. Kod rezolucije od 300 dpi trebas sliku 2400×3600 piksela za 20x30cm tj. 8×12 inchi.

@sencci said:
    da, da razumijem to i logicno je, samo sam zelio da kazem da 20x30cm(govorimo o velicini fotke) pretvoreno u piksele izadje 853×570 pix ili priblizno toliko. A sam kvalitet fotke je ustvari broj tacaka po inchu tj dpi izražen u pikselima

Ponovno… Ne mijesaj pixele i ostale mjerne jedinice. Zaboravi da pikseli postoje.
    20x30cm nije jednako 853×570, jer to varira od dpi koji postavis. Pri 300 dpi taj broj je blizi 3500-3600. 20x30cm je 20x30cm i nista u pikselima. Najnizi dpi neka ti bude 240 ako hoces nesto da printas, sve nize od toga nije dovoljno dobro.

@sentinel said:
    Ponovno… Ne mijesaj pixele i ostale mjerne jedinice. Zaboravi da pikseli postoje.
    20x30cm nije jednako 853×570, jer to varira od dpi koji postavis. Pri 300 dpi taj broj je blizi 3500-3600. 20x30cm je 20x30cm i nista u pikselima. Najnizi dpi neka ti bude 240 ako hoces nesto da printas, sve nize od toga nije dovoljno dobro.

Hvala ti, ovakav odgovor i pojasnjenje mi je trebalo. Priznajem, nisam se pretjerano zadubljivao u ovu tematiku, ali stalo mi je da naucim i primijenim te neke osnove..

Nema na cemu.
    Ukoliko mozemo jos nesto pojasniti slobodno kazi sad kad smo vec pokrenuli tu temu. :)

• Avatar Slika asco said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Ugl stari ti stavi fotku na 300dpi i uradi joj crop u omjeru A4 lista… I ostavi je kao takvu… Nadam se da sam jasan…

• Avatar Slika terzabl said 1 godina, 8 mjeseci ago:

sve oko podesavanje za printanje imas u knjizi photoshop cs2 prirucnik za digitalne fotografe autor Scott Kelby, ne moras je kupovati prelistaj u knjizari i bice ti jasnije

• Avatar Slika terzabl said 1 godina, 8 mjeseci ago:

zna li neko gdje se imaju povoljno kupiti kartonske tube za slanje vecih (30×40) fotografija postom

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.