Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Foto IQ

Public Group zadnji put aktivan/na prije 2 sedmice, 2 dana

Pitanja. Foto tehnike. Tutorijali. Photoshop

Pocetnik (10 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika matadox said 2 mjeseci, 4 sedmice ago:

Pozdrav svima,

Nadam se dam sam dobar “podforum” izabrao za ovo svoje pitanje.

Radi se o tome da sam dobio neku stipendiju za školovanje i sada bih ja taj novac želio uložiti u to za šta sam i namjenski dobio stipendiju. Unaprijeđenje svoje.
    Pošto još od osnovne škole volim fotografiju, ali nikad nisam stigao se baviti ozbiljnije njome, sada sam tu i trazim vas savjet.
    Na raspolaganju imam nekih 800KM koje bih investirao u dobar foto aparat (dSLR po mogucnosti) . Pa eto pod prvo trazim neku preporuku od vas i mislio sam kupiti nov aparat(kad bih se na to odlucio mogao bih prosiriti fond do 1000KM ). To sam planirao radi garancije itd , ali eto opet bih cuo vase misljenje, mozda se više isplati polovan.

Druga stvar je, da li postoji neko od vas na forumu ko bi mi dao “kratke upute” za početak i ko mi može ponudit da “radim” sa njim, nije bitno šta. Znači mene zanima fotografija sveukupno. Naravno da radim besplatno. Jer viđoh, dok sam listao teme na ovom forumu da je neko od vas napisao da bi želio uzeti nekog, ko tek uči da radi sa njim po tim nekim dešavanjima, znaci da mu treba back up fotograf a ujedno da i taj uči. Znači to je neki moj cilj.
    Na internetu znam da ima mnogo toga ali opet je bolje kad ti nek uživo sve objašnjava. Spreman sam učiti tako da ako ima neko volje, volio bih to raditi.

lp,

• Avatar Slika dzoni46 said 2 mjeseci, 4 sedmice ago:

Mislim da sam ja taj”bio”sto je “nudio”da se neko šteli na svadbama!Posto si jos pocetnik ne bi imalo smisla da te vodim po svadbama jer su svadbe vrlo zahtjevne i teske za fotografisanje.Mogu ti ponuditi da recimo za pocetak ides sa nama na fotoizlete koje cemo uskoro organizovati i tu usput govoriti na sta bi trebao obratiti paznju.Za te pare tesko ces sta uzeti novo, ja sam kupio skoro odlicno ocuvan Canon 450D sa vrlo malo okidanja+battery grip-vrlo jeftino.(Sad ce se nikondzije odmah poceti buniti i kontrirati!= :) :) ).Uostalom bilo sta da uzmes mozes napraviti odlicne fotke-prva lekcija-Da mozes sa bilo kojim aparatom napraviti odlicnu fotografiju! Imas dosta literature na netu koje su vrlo poucne, ponekad bude na tv-u neke emisije o fotografiji i fotografima, a za preporuku bih ti savjetovao da kupis sve tri knjige od Skot Kelbija.Ja sam spreman pomoci koliko mogu svakome, tako da prati ovaj forum i kad organizujem izlete-prikljuci se! ;)

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.
  • Avatar Slika matadox said 1 mjesec, 2 sedmice ago:

Kupio sam eos350d :) sad lagano..

• Avatar Slika dzoni46 said 1 mjesec, 2 sedmice ago:

Sretno matadox, ako imas nekih pitanja u vezi tog aparata slobodno me pitaj, i ja ga imam pa mogu nesto pomoci.Treba li ti detaljno uputstvo za njega na nasem jeziku u PDF formatu da ti posaljem?

• Avatar Slika matadox said 1 mjesec, 1 sedmica ago:

Dobro bi mi došlo :)

• Avatar Slika terzabl said 1 mjesec, 1 sedmica ago:

@dzoni44 said:
    Uostalom bilo sta da uzmes mozes napraviti odlicne fotke-prva lekcija-Da mozes sa bilo kojim aparatom napraviti odlicnu fotografiju!

To govore oni koji nemaju para za bolji aparat :))))
    ps. izvini nisam mogao izdrzati :)

• Avatar Slika dzoni46 said 1 mjesec, 1 sedmica ago:

@terzabl said:

Da, pa i nemaju svi para, ustvari-vecina stanovnistva nema para u BiH, statistike to pokazuju, nisam ja to rekao.A da se moze napraviti bolja slika sa kompaktom od nekoga ko ima skupi sistem-moze(makar ja za sebe to tvrdim!!!).Dzabe mu i najskuplji sistem kad nema pojma o fotografiji!!!
    p.s.izvini, nisam ni ja mogao izdrzati :)

• Avatar Slika terzabl said 1 mjesec, 1 sedmica ago:

Na ovu recenicu sam naletio nedavno u nekoj diskusiji pa mi se svidjela. Inace apsolutno se slazem sa svom sto si napisao.

• Avatar Slika dzoni46 said 1 mjesec, 1 sedmica ago:

@terzabl said:
    Na ovu recenicu sam naletio nedavno u nekoj diskusiji pa mi se svidjela. Inace apsolutno se slazem sa svom sto si napisao.

Ma ja, potpuno smo se razumjeli, i ti imas kompakt pored dSLR pa odlicne fotografije pravis sa G12!

• Avatar Slika AmirCORE said 2 sedmice, 2 dana ago:

@terzabl said:

Mislim da nisi u pravu brate. Dobar aparat sigurno ce pomoci da slika bude bolja, ali to je vecinom slucaj profesionalne fotografije, gdje ti treba malu suma na visokim ISO vrijednostima i tako to.
    Mislim da pocetniku treba da ima DSLR, da nauci sta je ekspozicija, blenda, i sto vise paznje posveti kompoziciji. Ovdje ima odlicnih fotografa, puno boljih od mene, koji mozda koriste losiju opremu.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.