Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Foto IQ

Public Group zadnji put aktivan/na prije 2 sedmice, 2 dana

Pitanja. Foto tehnike. Tutorijali. Photoshop

Olympus vs. Nikon (18 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika freezer said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Pozdrav raja,

treba mi savjet. Ovako, imam Nikona D3000, dobar aparatic, sve funckionise i javlja mi se tip i pita da li bih mijenjao njega za njegov polovni Olympus E500 sa 14-45, 40-150, externim blicem za Oly-a. Sta vi mislite o toj ponudi?

• Avatar Slika speedster said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

ja da sam na tvom mjestu ostavio bih nikona… ipak nikon je nikon, a zatim ako imas druge objektive onda ide problem, sve mijenjas.. uostalom nikon ima veci senzor, vise dostupnih objektiva, vise pixela (vece sanse za bolji crop, ne???), visi iso itd…

Njega sam se mislio rijesiti svakako, kao sto i znas, hocu nesto drugo. Nikon je Nikon, ali njega bih dao sa kit objektivom, za njega nemam vise opreme. Senzor je veci i Nikon ima 10mpix vs. Oly-evih 8… ISO 3200 sa boostom vs. Oly 1600… ne znam, dok vidim sta ce ‘stariji’ reci (:

• Avatar Slika pi said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Mani se corava posla! Nikon je nikon i to treba da ti bude dovoljno objasnjenje.

• Avatar Slika homer said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Slažem se, to bi ti bio bez veze i promašen potez, bolje ti je namjesto D3000 ganjati kakav objektiv ili nešto drugo za osnovni sistem

It seems that perfection is attained not when there is nothing more to add, but when there is nothing more to remove
    Antoine de Saint Exupéry

@freezer said:
    Njega sam se mislio rijesiti svakako, kao sto i znas, hocu nesto drugo. Nikon je Nikon, ali njega bih dao sa kit objektivom, za njega nemam vise opreme. Senzor je veci i Nikon ima 10mpix vs. Oly-evih 8… ISO 3200 sa boostom vs. Oly 1600… ne znam, dok vidim sta ce ‘stariji’ reci (:

kad sam ja ganjo novi aparat, jedan ‘stariji’ mi kaze u vezi tih drugih marki aparata: imas nikon i canon na prvom mjestu, na drugom mjestu nema niko, i onda dolaze svi ostali… :) kratko,jasno…

• Avatar Slika dzoni46 said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

e jesi nasao gdje ces pitati sta je bolje, svi koji imaju Nikona ce naravno reci da je to najbolji sistem, isto kao da nekog vlasnika Golfa2 pitas kakav je to auto da li se isplati kupovati….

Ovako…naučite se čitati i pisati svjetlost, a ne čime je ta svjetlost nastala! ;)
    “Nisam tu, izašao sam napolje da trazim motive za stock” ;)
    Ne vjerujte svakome šta pričaju o meni- Lijepi Dzoni.

@dzoni44 said:
    e jesi nasao gdje ces pitati sta je bolje, svi koji imaju Nikona ce naravno reci da je to najbolji sistem, isto kao da nekog vlasnika Golfa2 pitas kakav je to auto da li se isplati kupovati….

ja nemam nikon, al kazem da je bolji… izmedju ova dva sigurno.. barem meni..
    a jesam ja veceras aktivan :P

• Avatar Slika sentinel said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Nema veze kakav je koji aparat. Jedan moze biti i losiji, ali ako ga se dobro koristi i u dorbim uvjetima on moze dati odlicne fotografije. Medjutim, imas vec Nikona i objektive za njega i ne preporucujem da mijenjas sistem.

@sentinel said:
    Nema veze kakav je koji aparat. Jedan moze biti i losiji, ali ako ga se dobro koristi i u dorbim uvjetima on moze dati odlicne fotografije. Medjutim, imas vec Nikona i objektive za njega i ne preporucujem da mijenjas sistem.

Potpuno se slazem! Eh sad, stvar je sto sam ja rijesio sve sto sam imao, ostao mi kit samo.

• Avatar Slika dzoni46 said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

@sentinel said:
    Nema veze kakav je koji aparat. Jedan moze biti i losiji, ali ako ga se dobro koristi i u dobrim uvjetima on moze dati odlicne fotografije……..

I ja se slazem potpuno sa ovom konstatacijom, svaki aparat u dobrim rukama dobrog fotografa dat ce odlicne rezultate! ;)

• Avatar Slika Arci said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Dalja nabavka opreme za Nikon je neuporedivo laksa nego za Olympus, Nikon je i bolji od Olympusa, jedina prednost je sto dobijas dva objektiva i blic, al sta ces kad prerastes Olympusa kao fotograf, kad budes zelio bolji DoF, bolji ISO, ostani na Nikonu i taj sistem gradi :D

Meni bi bilo tesko aklimatizirati se sa Nikona na Olympusa i ne bih bas prezalio veci senzor, ali do tebe je. Pogledaj primjere fotografija koje radi u raznim uvjetima i jesi li zadovoljan njima. Ako da… Onda mijenjaj ako ti je to zelja.

• Avatar Slika homer said 8 mjeseci, 4 sedmice ago:

Sa ovim iskustvom što ga sad imam meni bi cilj bio nikkor 35 mm f1.8

ovaj jedan objektiv je bolji nego ta dva kit objektiva uz olympus a nije ni preskup nov je 480 KM ja mslim. Ono znam da je lova pravi problem ali ja lično bih ovo savjetovao, sa solidnim prajmom fotograf jednostavno progleda i skine mrenu sa očiju.

Ja bih isao jos sire, da dobijem 35mm sa crop faktorom, ali to je druga prica za drugu temu.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.