Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u

Group Admins

Foto IQ

Public Group zadnji put aktivan/na prije 2 sedmice, 2 dana

Pitanja. Foto tehnike. Tutorijali. Photoshop

Koje programe, plugine preporucujete za obradu (19 postova)

← Group Forum   Group Forum Directory
  • Avatar Slika Edvin said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Htio bih malo da prosirim spektar programcica ili plugina za ps koje koristim, za obradu recimo crno bijele fotografije, za razne druge efekte fotografija u boji …

Ja koristim do sada plugine za PS LucisArt za HDR efekat na fotkama, dosta je dobar kada ga se koristi umjereno, mada ga rijetko koristim…
    Pored njega koristim Imageomnic Noiseware za uklanjanje shuma na fotografijama, i vise je nego odlican.
    Pored pohotoshopa, koristim photomatix jedino za spajanje hdr-ova…

Sta vi preporucujete od plugina da jos treba imati?

• Avatar Slika sentinel said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Samo PhotoShop, mozda cak i PhotoShop Portable.
    Imam skinute neke plug-in-e, medjutim ni jedan ne koristim. 99% nisam ni instalirao.
    U biti, kada se netko zapita koji mi jos *program* treba da ucinjenu fotografiju napravim boljom, onda se treba zapitati i bavi li se fotografijom ili necim drugim.

Bez uvrede. Samo neko moje misljenje.

• Avatar Slika Canis lupus kurjak said 1 godina, 8 mjeseci ago:

Nik Software pluginovi su super jer se orijentisu po analognoj fotografiji sto se meni licno jako svidja.. Color Efex Pro i Silver Efex Pro.

Neat Image i Noise Ninja za redukciju suma ali to licno jako rijetko koristim.

To je od pluginova sto ja imam.

• Avatar Slika Jo Calderone said 1 godina, 7 mjeseci ago:

@sentinel said:
    Samo PhotoShop, mozda cak i PhotoShop Portable.
    Imam skinute neke plug-in-e, medjutim ni jedan ne koristim. 99% nisam ni instalirao.
    U biti, kada se netko zapita koji mi jos *program* treba da ucinjenu fotografiju napravim boljom, onda se treba zapitati i bavi li se fotografijom ili necim drugim.

Bez uvrede. Samo neko moje misljenje.

Upravo tako! Ja se i dalje drzim toga da moj vrhunac ”popravljanja u photoshopu” stoji kod podesavanja kontrasta i prebacivanje u bw…

Your camera will never just wake up one morning and tell you that it doesn’t love you anymore.
  • Avatar Slika Canis lupus kurjak said 1 godina, 7 mjeseci ago:

@donmario said:
    Upravo tako! Ja se i dalje drzim toga da moj vrhunac ”popravljanja u photoshopu” stoji kod podesavanja kontrasta i prebacivanje u bw…

Koristenje dodataka (pluginova) u photoshopu ne znaci da se radi nesto vise nego sto bi se i ovako u photoshopu radilo vec samo da se taj poso odradi lakse i bolje. Npr. sliver efex pro je plugin za konverziju u BW.. i sa photoshopom mozes sve to postic ali ovaj plugin to jako ubrzaje/olaksaje.

Isto tako npr. izsotravanje.. i smanjivanje suma.. ima jako korisnih pluginova.

• Avatar Slika sentinel said 1 godina, 7 mjeseci ago:

@wucko said:
    Koristenje dodataka (pluginova) u photoshopu ne znaci da se radi nesto vise nego sto bi se i ovako u photoshopu radilo vec samo da se taj poso odradi lakse i bolje. Npr. sliver efex pro je plugin za konverziju u BW.. i sa photoshopom mozes sve to postic ali ovaj plugin to jako ubrzaje/olaksaje.

Isto tako npr. izsotravanje.. i smanjivanje suma.. ima jako korisnih pluginova.

Nasao sam njihov cijeli paket negdje… Izmedju ostalog tu je i dfine koji su i neki poznatiji fotografi hvalili za uklanjanje suma. Jesi li ti to placao ili skinuo negdje “besplatno”?

@sentinel said:
    Nasao sam njihov cijeli paket negdje… Izmedju ostalog tu je i dfine koji su i neki poznatiji fotografi hvalili za uklanjanje suma. Jesi li ti to placao ili skinuo negdje “besplatno”?

Skino beplsatno sa stranice proizvodjaca. ;) Imas 15 dana free demo… onda se moras snac za key. ;) Kao tip.. pasu kljucevi i od mac verzije. ;)

Da dodam jos PTLens plugin za automatsku popravku gresaka objektiva kao distorzija i vignetiranje.. super radi.

• Avatar Slika crtanko said 1 godina, 7 mjeseci ago:

pozdrav jel neko zna nacin kako dobiti ovaj efekt i potoji li neki plugin za njega =) http://izismile.com/img/img2/20091118/funny_crazy_faces_00.jpg

• Avatar Slika walter said 1 godina, 7 mjeseci ago:

@dino said:
    pozdrav jel neko zna nacin kako dobiti ovaj efekt i potoji li neki plugin za njega =) http://izismile.com/img/img2/20091118/funny_crazy_faces_00.jpg

to je HDR ;)

confusion will be my epitaph

da HDR postoji par nacina u fotosopu al ne daju efekat kakav zelim mozda znas nacin? ili plugin neki?

• Avatar Slika walter said 1 godina, 7 mjeseci ago:

nadji si onda photomatix

• Avatar Slika zlaja033 said 1 godina, 7 mjeseci ago:

ona slika što si pokazao je u Topazu rađena.inače ovu sliku ne možeš napraviti hdr jer za pravi hdr trebaš imati 3 slike,podeksponiranu,normalnu i preeksponiranu.jedino ako nemaš tu mogućnost u aparatu.postoji i alternativa,da uzmeš jednu sliku,pa da je sam posvjetliš,i drugu potamniš i treću ostaviš normalnu,pa ideš u photomatix,i to bi bilo to.mislim da sam jednostavno objasnio.i najvažnije je pitanje mjere u svemu tome,jer hdr može biti jako lijep,a opet ako se pretjera može biti jako odbojan.

• Avatar Slika zlaja033 said 1 godina, 7 mjeseci ago:

postavio sam jednu ovdje,rađena je u photomatix-u,iz jedne slike http://fotografija.ba/members/zlaja033/album/picture/4980/

@zlaja033 said:
    ona slika što si pokazao je u Topazu rađena.inače ovu sliku ne možeš napraviti hdr jer za pravi hdr trebaš imati 3 slike,podeksponiranu,normalnu i preeksponiranu.jedino ako nemaš tu mogućnost u aparatu.postoji i alternativa,da uzmeš jednu sliku,pa da je sam posvjetliš,i drugu potamniš i treću ostaviš normalnu,pa ideš u photomatix,i to bi bilo to.mislim da sam jednostavno objasnio.i najvažnije je pitanje mjere u svemu tome,jer hdr može biti jako lijep,a opet ako se pretjera može biti jako odbojan.

znam za taj nacin ali slika koju sam postavio ima nekako “cartoon” efekt a to nikako ne mogu dobiti na taj nacin =//

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2012 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.