FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Autor: F.ba

Fotografski konkurs “Prirodne ljepote BiH”

Datum i vrijeme objave: 22. Septembar 2016. u 08:01 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Podnaslov: Uljepšajte kalendar GRAWE osiguranja autorskom fotografijom na temu: “Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine’’ i zaradite 500 KM

GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo, prvo međunarodno osiguravajuće društvo koje je započelo svoje poslovanje u Bosni i Hercegovini, poziva sve kreativce/ke, bez obzira na dob, da se prijave na konkurs za najbolju fotografiju na temu: “Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine’’.

Ukoliko ste od onih koji jednom fotografijom mogu da ispričaju priču od hiljadu riječi o prirodnoj ljepoti Bosne i Hercegovine, pošaljite Vašu autorsku fotografiju rijeke, polja, jezera, planine, mora ili nekog drugog lijepog prirodnog pejzaža do 10. oktobra 2016. godine na e-mail: office.sarajevo@grawe.ba.

Konkurs je otvoren od 20. septembra 2016. do 10. oktobra 2016. godine. Fotografije se šalju isključivo u elektronskom obliku na e-mail: office.sarajevo@grawe.ba

Uslovi foto-konkursa “Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine“:

  • svaki/a autor/ica može poslati najviše pet fotografija;
  • dostavljene fotografije moraju biti autorsko djelo osobe koja učestvuje na foto-konkursu;
  • fotografije moraju biti isključivo u digitalnom obliku, u boji, mogu biti razvijene iz filma ili dijapozitiva;
  • fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke niti potpise;
  • naziv fotografije/file-a mora sadržavati ime i prezime autora/ice, naziv fotografije kako slijedi: ime_prezime_nazivfotografije;
  • pravo učešća na foto-konkursu imaju svi fotografi, amateri i profesionalci iz Bosne i Hercegovine;
  • potrebno je da fotografije budu minimalnog formata 33×18 cm 300dpi, odnosno da duža strana ima minimalno 2440 piksela, kao i fotografije nastale mobinim telefonima;
  • autor/ica lično je odgovoran/a za prikazani motiv na fotografiji i za eventualna kršenja autorskih prava;
  • autor/ica, čija fotografija bude pobjednička, organizatoru foto-konkursa (GRAWE osiguranju d.d. Sarajevo), daje pravo korištenja fotografije;
  • prijavljujući se na foto-konkurs, učesnici prihvataju sve uslove foto-konkursa i izjavljuju da su fotografije njihove te da ne krše autorska prava druge osobe.

Radove možete slati zaključno sa 10. oktobrom 2016., nakon čega će žiri sastavljen od preko 250 zaposlenica i zaposlenika GRAWE osiguranja odabrati najbolju fotografiju koja će biti novčano nagrađena u iznosu od 500 KM i ujedno biti objavljena na kalendaru GRAWE osiguranja za 2017. godinu.

Radujemo se Vašem angažmanu i lijepim fotografijama.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Festival uličnih svirača

Datum i vrijeme objave: 15. Septembar 2016. u 19:24 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Festival uličnih svirača se organizuje u Novom Sadu od 2001. godine. Na festivalu ne učestvuju samo umjetnici kojima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života već i autori koji su svojim trudom i zalaganjem afirmisali svoju umjetnost. Ideja da se umjetnike ne dijeli na „ulične“ i „etablirane“ proizilazi iz uvjerenja organizatora da umjetnost uvijek pripada i ulici bez obzira na faze kroz koje prolazi. Tako je Festival uličnih svirača jedino mjesto na kojem mogu da se nađu vrhunski muzičari i potpuni amateri! Od početka novog milenijuma i glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umjetnosti, a posjećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači svijeta, kao i umjetnici koji nastupaju na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire. Na taj način, oni na ovo podneblje donose kulturu i duh svojih sredina, da bi ih razmjenjivali sa ovdašnjim ljubiteljima ulične umjetnosti i sa drugim izvođačima. Reportažu potpisuje Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: Dejan Djuric

Budio dio pozitivne priče!

Datum i vrijeme objave: 1. Septembar 2016. u 15:57 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Dejan Djuric

Pobjednike fototakmičenja ”Pogled u budućnost #Furajpozitivu” očekuje 10 poklon vaučera u vrijednosti od 500,00KM

Sarajevo, 01.09.2016. – Bliži se kraju Foto takmičenje Pogled u budućnsot #Furajpozitivu,  koje je dio obilježavanja 20 godina postojanja Grupacije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Ostalo je još 7 dana za prijave, uslikaj svoju super fotografiju i učestvuj u takmičenju. Zbog velikog interesovanja mladih za fototakmičenje #Furajpozitivu, Grupacija Svjetske banke je odlučila nagraditi još 5 super pozitivnih fotografija, tako da je sada ukupni broj poklon vaučera 10 i svaki je  u vrijednosti od 500 KM.

Sprema se putujuća izložba koju će činiti 20 fotografija, 10 kojih je dokumentovala Grupacija Svjetske banke u BiH kroz tri faze: postratna faza izgradnje i obnove, ekonomski oporavak i put ka EU i 10 pobjedničkih fotografija mlade generacije koji simboliziraju pozitivni pogled u budućnost. Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Bihać i Brčko su gradovi koji će biti domaćini putujuće izložbe javno postavljene i dostupne svim građanima. Putujuća izložba će na simboličan način prikazati neke od projekata koje je Grupacija Svjetske banke podržala u BiH u proteklih 20 godina i koliko je važno aktivno učešće mladih u daljim razvojnim ciljevima Bosne i Hercegovine.

Na svečanom događaju, koji će se održati u sarajevskoj Vijećnici povodom obilježavanja 20. godišnjice postojanja u BiH, pobjednicima će biti uručeni poklon vaučeri u vrijednosti od 500,00KM.

Čekamo tvoju pozitivnu fotografiju na https://www.facebook.com/furajpozitivu/.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Dajak, jedan, jedini

Datum i vrijeme objave: 29. August 2016. u 10:48 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Legenda kaže da je dajak nastao i prije Banje Luke, a da je u njemu plovio osnivač grada … Mada, malo bliže samoj istini je priča da je dajak-čamac nastao kao potreba i kao sredstvo prevoza robe sa jednog na drugi kraj grada i sa jedne strane obale na drugu.

Dajak je jedinstven u svijetu i ne postoji kao takav nigdje drugo osim u Banja Luci koja ljubomorno čuva tradiciju i simbol Dajaka – zapisao je u reportaži Selver Skorup.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Program festivala Organ Vida

Datum i vrijeme objave: 17. August 2016. u 15:29 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Osmi po redu fotografski festival Organ vida okuplja mladu fotografsku scenu, međunarodno istaknute stručnjake i kritičare suvremene fotografije s ciljem promicanja suvremene fotografske prakse i umjetnosti općenito. Festival i ove godine nudi bogat izložbeni, diskurzivni, edukativni, filmski i glazbeno-scenski program. Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu Organa Vida otvoren je do 31. 8., a ovogodišnje radionice održat će Kristin Dittrich, Alixandra Fazzina, Donald Weber, Erik Vroons, Olja Triaška Stefanović i Juraj Blaško te Snježana Josipović.

Kurirati fotografiju s Kristin Dittrich dvodnevna je radionica, koja će pružiti proširene smjernice iz kustoskog polja te strukturirani i dobro razrađen metodički plan za svoje sudionike. Održat će se u Oris Kući Arhitekture od 15. do 17.9., na engleskome jeziku.

organvida.com/events/kristindittrich/

Rizična posla (ne doista): Ekonomija pripovijedanja s Donaldom Weberom dvodnevna je radionica gdje će se polaznici fokusirati na pronalazak jasnoće vizije kroz proces pisanja, što će im omogućiti da osmisle priče koje žele ispričati vlastitim glasom. Održava se 14. i 15. 9. na Arhitektonskom fakultetu, jezik održavanja radionice je engleski.

organvida.com/events/donaldweber/

Radionica Razvoj fotografskog potpisa s Erikom Vroonsom pomaže fotografima razviti i oblikovati vlastiti fotografski „potpis“ podizanjem svijesti o konceptualnom razmišljanju. Naučite kako razmišljati o djelu u nastajanju te postupno izgrafiti priču o njemu, kako to djelo prezentirati vizualno i u pisanom obliku od 14. do 15. 9. na Arhitektonskom fakultetu.

organvida.com/events/razvoj-fotografskog-potpisa-erik-vroons/

Jednodnevna radionica za djecu od 7 do 12 godina starosti Fotogrami sa Snježanom Josipović fokusira se na stvaranje fotografske slike bez fotoaparata, a održat će se u Hrvatskom školskom muzeju. Fotogrami su fotografske slike napravljene bez upotrebe kamere, postavljanjem objekta izravno na foto-osjetljivi materijal kao što je foto-papir (koji sadrži zrnca srebra osjetljiva na svjetlost).

organvida.com/events/fotogrami2016/

Alixandra Fazzina, ugledna fotografkinja koja se bavi temom rata i pripadnica prestižne zaklade i fotografske agencije NOOR, održat će u Zagrebu trodnevnu radionicu pod nazivom Izbliza: Dugoročno dokumentarno pripovijedanje. Prijavite se i uključite u detaljne diskusije čiji je cilj promišljanje o suptilnostima prikazivanja priča i ukazati na to kako iskazati priču s velikim senzibilitetom. Radionica uključuje individualni pregled portfelja polaznika.

http://organvida.com/events/alixandra-fazzina-hr/

Olja Triaška Stefanović i Juraj Blaško, predavači na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi, održat će popularnu radionicu Kako izraditi photo zine. Cilj je radionice vizualna analiza sociokulturnih i povijesnih aspekata grada i promjena u njegovim socijalnim, kulturnim, političkim i arhitektonskim strukurama. Na kraju radionice svaki će polaznik izraditi vlastiti photo zine.  http://organvida.com/?p=6118

Mlada fotografska scena, osim na izložbi Otkrivanja, čije finaliste možete pogledati na linku, imat će se priliku predstaviti na Open Show Zagreb te Portfolio Review, za koje su prijave u tijeku. 

Open Show Zagreb zasnovan je na ideji interakcije između fotografa i publike, gdje se kroz razgovor i otvorenu diskusiju predstavljaju fotografi i njihov rad unutar kraćih prezentacija.

organvida.com/events/open-show-zagreb/

Za Portfolio review mogu se prijaviti se profesionalni fotografi, studenti umjetničkih akademija kao i iskusni amaterski fotografi. Ove godine portfolije će komentirati:

Louise Clements (UK, umjetnička direktorica FORMAT festivala),

Natasha Christia (ES, spisateljica, direktorica DocField festivala),

Kristin Dittrich (DE osnivačica F/Stop festivala te SHIFT fotografske škole),

Sandra Vitaljić (CRO, profesorica fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u zagrebu),

Erik Vroons (NL glavni urednik GUP Magazine-a i Newdawn Paper-a).

Stručnjaci će također glasati za najbolji portfolio, a pobjednikov rad bit će izložen na Organu Vida 2017. godine.

organvida.com/events/portfolio-review-2016-hr/

Organ Vida na društvenim mrežama:
FB: https://www.facebook.com/OrganVida/

TW: https://twitter.com/OrganVida

IG: https://www.instagram.com/organvida_festival/

Event radionice: https://www.facebook.com/events/1180984465274730/

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Obnovljena tradicija

Datum i vrijeme objave: 15. August 2016. u 10:14 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu prva je biblioteka za koju pouzdano znamo kada je osnovana, a to je po historijskim podacima 8. januar 1537. godine.

Sve do 1863. godine, Biblioteka je bila u sklopu Kuršumlije medrese. Te je godine, na poticaj Topal Osman-paše, guvernera Bosne, uprava Gazi Husrev-begova vakufa dogradila jednu veću prostoriju uz Begovu džamiju ispod munare za Biblioteku. Tu je bila smještena do 1935. godine kada je, zbog povećanja knjižnog fonda, preseljena u prostorije ispred Careve džamije, gdje je ostala do početka rata te je u periodu od 1992-1995. godine iz sigurnosnih razloga promjenila više lokacija. Danas se Gazi Husrev –begova biblioteka nalazi u srcu Starog Grada, u ulici Gazi Husrev-begova 46, gdje je izgrađen novi reprezentativan objekat isključivo za tu namjenu. 15. januara 2014.  Riječ je o modernom zdanju, koje trenutno ima preko 100.000 bibliotečkih jedinica – stoji u reportaži koju potpisuje Haris Čalkić. Reportaža je u drugom editu objavljena i u Brownbook magazinu.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: Dejan Djuric

Prijavite se na foto konkurs “Ljepote Republike Srpske”

Datum i vrijeme objave: 12. August 2016. u 07:51 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida raspisuje Prvi foto konkurs pod nazivom: „Ljepote Republike Srpske“.

Na konkurs mogu biti prijavljene fotografije koje nisu starije od jedne godine. Radovi se dostavljaju do 15. Septembra 2016.godine, na mail prirodneljepoters@gmail.com

Potrebno je da fotografije budu minimalnog formata 30×20 cm 300dpi, odnosno da duža strana ima minimalno 2440 piksela, kao i fotografije nastale mobinim telefonima. Fotografije mogu biti minimalno obrađene poštujući etičke principe u fotonovinarstvu. Broj radova po autoru nije ograničen.

Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni i amaterski fotografi, bez teritorijalnih ograničenja. Učešće se ne naplaćuje.

Fotografije moraju biti memorisane tako da sadrže naziv fotografije, mjesto nastanka fotografije i ime i prezime autora.

Prijavljujući se na konkurs, učesnici prihvataju sve uslove konkursa i izjavljuju da su slike njihove te da ne krše autorska prava druge osobe. Učešćem na konkursu, učesnici su saglasni da radovi budu objavljeni na kalendarima koji će se štampati u Centru, a prvenstveno imati za cilj promovisanje prirodnih ljepota Republike Srpske.

Autori fotografija koje budu odabrane će biti nagrađeni zahvalnicom kao i promotivnim materijalom za koji će se koristiti njihove fotografije.

Autor: Dejan Djuric

#Furajpozitivu i pošalji gotivu!

Datum i vrijeme objave: 10. August 2016. u 11:10 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Dejan Djuric


Sarajevo, 10.08.2016. – Dosta ti je teških tema i kritika društva. Dosta ti je crne hronike i narandžastih meteoalarma. Pokaži koliko si pozitivan, te kroz objektiv mobitela ili fotoaparata zabilježi pozitivan trenutak, situaciju, osobu, ili građevinu, odnosno ono što u tebi budi pozitivne emocije, a to može biti bilo što. Budi inspiracija, potakni druge na pozitivno razmišljanje o budućnosti i pokaži svoju kreativnost.

Uslikaj svoju super pozitivnu fotografiju i učestvuj u takmičenju, a više detalja potraži na Facebook stranici https://www.facebook.com/furajpozitivu/. Nagrade za najbolje su 5 poklon vaučera u iznosu od 500 KM i čekaju na vas!

Ponosna na postignuto, motivirana još većim izazovima, Svjetska banka ove godine obilježava 20. godina postojanja i partnerstva u Bosni i Hercegovini. Svjetska banka aktivno uključuje i podržava angažman mladih kroz projekat Pogled u budućnost #Furajpozitivu.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Ribari Šri Lanke

Datum i vrijeme objave: 1. August 2016. u 20:00 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Ribarenje u Šri Lanci je jedini izvor prihoda za najsiromašniji sloj stanovništva koji živi u priobalnim selima i gradovima. Obično isplovljavaju oko 5 sati ujutro da bi se vraćali nekoliko sati kasnije. Jednostavni čamci koje sami prave ih ne mogu odvesti u dijelove mora gdje bi lovili ribu veću od srdela. Dok tresući mreže vade sitne ribe iz njih, desetine vrana i drugih ptica spremno čekaju svoju priliku da ugrabe nešto. Većina izlova srdela se odmah soli u velikim bačvama. Ta srdela će biti njihov jedini izvor proteina tokom godine. Oni koji imaju više sreće rade za vlasnike većih ribarskih brodica. Cijena ribe na tržnici je previsoka za dobar dio stanovništva te su kupci uglavnom vlasnici restorana. Južni dio Šri Lanke je turistička Meka ostrva i neki od lokalnih ribara su zamijenili mukotrpan lov poziranjem za turiste, sjedeći na štapovima zabodenim u plićak, pokazujući im kako izgleda tradicionalni ribolov. No, ne završi svaka riba na tanjiru. One zlatne, ipak, idu u akvarijume – zapisao je u reportaži Amer Kapetanović.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Originalna kopija

Datum i vrijeme objave: 12. Juli 2016. u 07:53 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Kalajisanje je stari zanat i umijeće pravljena posuđa i alata od bakra. U Kaknju, Velija, poznatiji kao Delija je jedan od najboljih majstora ovog zanata sa godinama porodične tradicije. On izrađuje gotovo sve od sačeva do džezvi. Za Veliju u Kaknju znaju gotovo svi, a priča se da je većina proizvoda od bakra koji se prodaju na Baščaršiji  kao  autentični suveniri, baš njegovih ruku djelo.  Ustvari, proizvodi i jesu autentični samo su napravljeni četrdesetak kilometara dalje u skromnoj radionici a ne na mjestu gdje kupujete. Kada Veliju pitate je li ovo istina, kao odgovor dobijete zagonetan osmijeh uz komentar da on svakako radi sa svim većim tržnim centrima i proizvođačima proizvoda od bakra – stoji u reportaži koju potpisuje Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2016 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.