FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Druga humanitarna izložba FVK Valter Sarajevo

Datum i vrijeme objave: 15. April 2014. u 13:43 Kategorija: Vijesti Autor: Haris Čalkić

Pozivamo Vas na otvorenje druge  humanitarne izložbe Foto – video kluba Valter, koja će se održati 18.04.2014. g. u galeriji BlackBox, ul. Vrazova br. 5 sa početkom u 19 h.

Umjetničke fotografije prirode i drugih motiva, možete kupiti po simboličnoj cijeni od 100 KM – fotografije su printane na kvalitetnom fotopapiru veličine 50 x 40 cm te uramljene sa antirefleksnim staklom, te spremne za dekoraciju poslovnog ili životnog prostora.

Sav prihod od prodaje je namjenjen za izgradnju roditeljske kuće za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja, pri Pedijatrijskoj klinici KCU u Sarajevu.

Autori fotografija: Abdulah Pejkić, Admir Dervišević, Alma Mujanović, Eldin Hasanagić, Mirna Dervišević, Muhamed Borović, Selma Hašimbegović, Sulejman Omerbašić, Zenir Šuko

Vaš će dolazak uveličati događaj, a Klub ohrabriti i potaknuti na nove izazove.

Izložbu su pomogli:Kupitehniku.ba, PROMA, Galerij ART, STROPING d.o.o, Abeille.

Autor: F.ba

FOTOGALERIJA: Foto Ars Adrion

Datum i vrijeme objave: u 10:59 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

U periodu od 10. do 13. aprila 2014., održana je fotografska umjetnička kolonija Foto Ars Adrion, i to na području Makarske i Biokova, pod pokroviteljstvom Javne ustanove PP Biokovo.

Ova već tradicionalna umjetnička kolonija, nastavak je prvih triju fotografskih umjetničkih kolonija održanih 2010., 2011. i 2012. u Erdutu, Baranji i na Plitvičkim Jezerima pod nazivima “Foto Ars Danubia” i “Foto Ars Japodija”, čiji su idejni začetnici “Romulić&Stojčić multimedia studio” i “Udruga ljubitelja likovnih umjetnosti Erdut”.
Na ovogodišnjoj učestvovali su sljedeći gosti:

Ulogu domaćina na Foto Ars Adrionu imao je poznati hrvatski fotograf Krešimir Žanetić i studio “Duplo više” uz pomoć “SAK Extrem-a Makarska” i dugogodišnjeg generalnog sponzora Canona, njegova ekskluzivnog lanca maloprodajnih dućana profesionalne fotografske i video opreme anigota.hr, te uz tehničku i stručnu pomoć regionalnog Canon CPS-a (jedinstvena profesionalna podrška Canon Professional Service).

Fotografisanje sa Vošca

Fotografisanje sa Vošca

Za uspješnost ovogodišnje Foto Ars Adrion kolonije uključila se šira lokalna zajednica i ponosni sponzori: Hoteli Makarska, Zagrebačka pivovara, DMD Makarska, Vinarija Roso Kuna i Vino&Ino Šibenik. Posebni medijski pokrovitelji Foto Ars Adriona su index.hr, Makarska Kronika i Radio Makarska Rivijera.

U nastavku pogledajte kako je to izgledalo

REPORTAŽA: Sibir u Čikagu

Datum i vrijeme objave: 14. April 2014. u 22:00 Kategorija: Reportaže Autor: Haris Čalkić

Zime u  Čikaga su specifične i jako hladne. Poznat je kao “Grad dva godišnja doba” i “Vjetroviti grad”, što duguje svom geografskom položaju i izlazu na jezero Mičigen. Ni ove zime hladnoća nije izostala, a vrhunac je uslijedio tokom ledenog talasa koji je zahvatio veliki dio Sjedinjenih Država.

Samo u mjesecu januaru je zabilježena visina snijega od jednog metra, kao i temperature koje su se u  pojedinim trenucima spuštale do minus 50 (C), sa naletima vjetra do 100km/h. Sve te okolnosti stvorile su idealne uslove za fotografisanje, jer je jezero Mičigen za vrlo kratko vrijeme postalo “mali Sibir” ili, kako su lokalno stanovništvo i mediji nadjenuli ime “Chibir” (Chiberia) – zapisao je u reportaži Bogdan Vasilić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Najava festivala Rovinj Photodays

Datum i vrijeme objave: u 08:34 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Ovogodišnju selektorsku palicu međunarodnog fotografskog festivala Rovinj Photodays preuzeo je američki fotografski guru Tod Papageorge izdvojivši trideset i pet najzanimljivijih autora među ukupno sedamstotinjak iz svih krajeva svijeta prijavljenih na godišnji natječaj. Izložba njihovih kolekcija bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 2. i 3. maja u Rovinju, Hrvatska, a pojedini autori preuzet će i nagrade u sklopu završne svečanosti.

Ove je godine suvremena fotografija zastupljena u većem dijelu izložbenog programa.

Klikom na ilustraciju možete pogledati oficijelni program Rovinj Photodaysa

Klikom na ilustraciju možete pogledati oficijelni program Rovinj Photodaysa

Tako je u suradnji s talijanskim festivalom SI FEST planirana grupna izložba unutar ciklusa „Global Photography”, koja donosi umjetničke koncepte osmero europskih fotografa među kojima su Daniel Augschoell, Michal Luczak, Joffrey Pleignet, Sandra Vitaljić, Lotte Sprengers, Anne Golaz, Laura Pannack, Regine Petersen. Serijom „Taktike” samostalno se predstavlja slovenski autor Mario Lipuš, a riječ je o osebujnoj tematizaciji ratova u Iraku i Afganistanu koja aludira na „kodekse ispravnog ponašanja” američkih vojnika proizašlih iz tajnih američkih vojnih dokumenata, kao što je opisano i objavljeno na WikiLeaks. „Nove mitologije” iz Rusije donosi  „Helena od Troje naoružana video kamerom i računalom“, kako je umjetnicu Olgu Tobreluts svojedobno nazvao umjetnički kritičar Bruce Sterling. U sklopu retrospektivnog dijela programa festivala bit će predstavljena dva povijesno značajna hrvatska fotografa, Alojz Orel i Nenad Gattin, kao i crno bijele fotografije 60-ih, nekih od najistaknutijih domaćih autora.

Osim izložbi kojima obiluje službeni i off program festivala, posjetitelji će imati priliku posjetiti veliku knjižaru na otvorenom, sajam antiknih fotografskih predmeta i opreme te prisustvovati nizu stručnih predavanja, radionica, pregledima portfolija, raznim foto izazovima te fotografskim perfomansima.

Podsjećavamo da su članovi našeg portala Maja Topčagić i Haris Begić ostvarili plasman u finale konkusa.

Autor: Dejan Djuric

Osvojite putovanje u Brisel!

Datum i vrijeme objave: 9. April 2014. u 13:41 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Produkcijska kuća iz Berlina, Story House Productions, pokrenula je Instagram foto konkurs na temu Energija. Konkurs je otvoren za učesnike mlađe od 26 godina.

Pozivamo sve zainteresovane da postave do dvije fotografije nekog od alternativnih izvora energije na. Tema je povezana sa ciljem povećanja udjela obnovljivih izvora energije na 20% do 2020. godine.

Fotografije moraju biti objavljene na Instagramu pod hashtag-om #energy_goes_insta. Pregledajte kompletan članak →

Postanite polaznik fotoseminara Fotosofia 9

Datum i vrijeme objave: 8. April 2014. u 08:37 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Otvoren je natječaj kojim će biti odabrano 15 sudionika devete Fotosofije, besplatnog sedmodnevnog fotoseminara koji će se održati u Termama Tuhelj od 22. do 29. juna 2014. pod stručnim vodstvom Damira Hoyke.

Odabrane očekuje intenzivan tempo ispunjen teoretskim i praktičnim fotoaktivnostima. Fotografije snimljene unutar konteksta umjetničke fotografije printat će na pisačima Epson Stylus Photo R2000 i L800. U asketskim produkcijskim uvjetima pokušati će osvojiti medalju FOTOkreativac, a neizostavan dio seminara je i snimanje modne fotografije s modelima i modnim timom koji će biti izabran natječajem ‘Fotosofia 9 FOTOmodel’.

Kad sam 2006. organizirao prvu Fotosofiju, nisam niti slutio do kojih razmjera će se projekt razviti. Osvrnuvši se na preko stotinu dosadašnjih seminarista, mislim da sam, uz neprocjenjivu pomoć prijatelja, suradnika, pokrovitelja i medija koji dijele moju viziju, uspio u nakani da polaznicima osiguram dva bitna ‘alata’ za ozbiljnije bavljenje fotografijom -  podizanje kvalitete fotoizričaja i osnaženje vjere u svoj fotografski rad.’ rekao nam je Hoyka, pa dodao ‘Neki od seminarista danas snimaju kampanje za velike hrvatske i svjetske brandove, neki su upisali studij fotografije, a neki su nakon seminarskog ‘oslobođenja’ njihovog fotoizričaja počeli osvajati nagrade na fotonatječajima.’

Niti na ovom seminaru neće izostati javnosti najatraktivniji dio – snimanje portreta celebrityja, tema čijoj su dosadašnjoj realizaciji pomogla mnoga poznata imena – Rene Bitorajac, Zuhra, Tomislav Jelinčić, Boris Mirković, Zoran Predin, Enis Bešlagić, Natko Zrnčić Dim, Ana Jelušić, Aco Stanković i mnogi drugi.

Kako snimiti reportažnu fotografiju seminaristi će učiti kroz već tradicionalni malonogometni turnir koji je specifičan po tome što je zasad jedino nadmetanje te vrste u kojem, osim celebrity ekipe, sudjeluju sve tri nacionalne televizije.

Fizičar dr. sc. Davor Horvatić, koji već godinama lako razumljivim objašnjenjima temelja fizikalne realnosti široj javnosti mijenja percepciju svijeta, ovaj će se put osvrnuti na problem iskrivljenih informacija vezanih uz temelje naše stvarnosti i prikazati kako kritičkim razmišljanjem izbjeći krive zaključke i krive (re)akcije.

Hoyka će održati predavanje o temama iz njegovog eseja ‘Fotosofia’ u kojem će, između ostalog, iznijeti svoja razmišljanja o svrsi postojanja fotografije, njezinom potencijalu da promjeni pojedinca i društvo, te načinu na koji publika fotografiju može ‘koristiti’ u svakodnevnom životu.

Natječaj je otvoren do 21. maja 2014. a detalje i uvjete možete pročitati na stranici Fotosofia gdje će biti objavljivane i obavijesti o predavanjima/aktivnostima otvorenima za publiku.

Na istoj web stranici objavljen je i natječaj ‘Fotosofia 9 FOTOmodel‘ za fotomodele, make up artiste, frizere, stiliste i modne kreatore – suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 9.

Autor: Dejan Djuric

BiH Photo Art Exibition – Maja Topčagić i Amir Bajrić

Datum i vrijeme objave: 7. April 2014. u 15:40 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Vagabond Art Hostel, prvi takve vrste u regionu, u svom galerijskom prostoru postavlja stalnu izložbu BiH-fine-art fotografije, čime nastavlja svoju misiju promocije Bosne i Hercegovine i njenih vrijednosti brojnim gostima iz cijelog svijeta.

Na ovom jedinstvenom kulturnom događaju u sarajevskoj glavnoj promenadi svoje radove izložiće dvoje svjetski poznatih bosanskohercegovačkih fotografa: Maja Topčagić i Amir Bajrić. Pregledajte kompletan članak →

Autor: F.ba

Foto Ars Adrion – fotokolonija u Makarskoj i Biokovu

Datum i vrijeme objave: u 09:46 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

I ove godine, u vremenu od 10. do 13. aprila 2014., bit će održana fotografska umjetnička kolonija Foto Ars Adrion, i to na području Makarske i Biokova, pod pokroviteljstvom Javne ustanove PP Biokovo.

Ova već tradicionalna umjetnička kolonija, nastavak je prvih triju fotografskih umjetničkih kolonija održanih 2010., 2011. i 2012. u Erdutu, Baranji i na Plitvičkim Jezerima pod nazivima “Foto Ars Danubia” i “Foto Ars Japodija”, čiji su idejni začetnici “Romulić&Stojčić multimedia studio” i “Udruga ljubitelja likovnih umjetnosti Erdut”.

Zašto “Foto Ars Adrion”? Nakon uspješnih fotografskih kolonija nazvanih po najstarijim zapisanim nazivljima područja na kojima su se održavale prethodne uspješne umjetničke kolonije, došao je red da obilježimo još jedan dio naše prelijepe domovine, kao i njenih prirodnih ljepota na samo sebi svojstven umjetnički način koji gaje sudionici ovog prestižnog umjetničkog natjecanja. Biokovo (u najstarijim zapisima nazvan i Adrion) i njegove poznate prirodne ljepote bit će u žiži interesa ovogodišnjih sudionika.

Foto Ars umjetničke kolonije postale su tradicija u njegovanju izričaja vrhunske autorske fotografije i okupljanju poznatih imena hrvatske fotografije i filmskog stvaralaštva. Ova manifestacija susret je odabranih hrvatskih profesionalaca koji u nekoliko dana druženja zajednički pokušavaju prenijeti iskustva i ovjekovječiti lokalni krajolik, ljude i običaje, a ulogu domaćina preuzima jedan od njih samih.

Fotografija: Krešimir Žanetić, www.zanetic.com

Fotografija: Krešimir Žanetić, www.zanetic.com

Na ovogodišnjoj koloniji uz ugodno druženje, rad i međusobnu profesionalnu edukaciju nizat će se sljedeća poznata imena profesionalne i umjetničke fotografije i filmskog stvaralaštva:

Tijek kolonije bit će popraćen medijskom pažnjom kao i dosadašnje “Foto Ars” kolonije, a ulogu domaćina na Foto Ars Adrionu imat će poznati hrvatski fotograf Krešimir Žanetić i studio “Duplo više” uz pomoć “SAK Extrem-a Makarska” i dugogodišnjeg generalnog sponzora Canona, njegova ekskluzivnog lanca maloprodajnih dućana profesionalne fotografske i video opreme anigota.hr, te uz tehničku i stručnu pomoć regionalnog Canon CPS-a (jedinstvena profesionalna podrška Canon Professional Service).

Za uspješnost ovogodišnje Foto Ars Adrion kolonije uključila se šira lokalna zajednica i ponosni sponzori: Hoteli Makarska, Zagrebačka pivovara, DMD Makarska, Vinarija Roso Kuna i Vino&Ino Šibenik. Posebni medijski pokrovitelji Foto Ars Adriona su index.hr, Makarska Kronika i Radio Makarska Rivijera.

Foto Ars Adrion započet će u Makarskoj, presss konferencijom i otvorenjem izložbe fotografija s prošlih Foto Ars kolonija u četvrtak, u 20.00 u hotelu Meteor, koju će otvoriti g. Ivan Matić, partner manager iz Canon Hrvatska, domaćeg predstavnika generalnog sponzora događanja. Sljedećih dana sudionici će se družiti i stvarati svoje fotografske i video uradke u Makarskoj i na Biokovu, sve do završetka ovogodišnjeg druženja, u nedjelju, 13. aprila.

Tijekom trajanja Foto Ars Adrion, najavljen je i dolazak velikog broja lokalnih fotografskih stvaralaca koji će se družiti s kolegama, sudionicima kolonije.

(izvor: Fotozine.org)

Autor: Dejan Djuric

Izložba slavnog Petera Lindbergha u Zagrebu

Datum i vrijeme objave: 4. April 2014. u 12:38 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, široj javnosti galeriji znanoj kao Džamija, tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija slavnog Petera Lindbergha, jednog od nekoliko najvećih živućih fotografskih imena današnjice. Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti sam Lindbergh, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women  i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini. Pregledajte kompletan članak →

Autor: Dejan Djuric

PDP Conference 2014 raspisuje studentski konkurs za putujuću izložbu

Datum i vrijeme objave: 2. April 2014. u 12:05 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Šesta konferencija štampe, dizajna i fotografije, PDP Conference će biti održana 21-23. maja 2014. godine, na nekoliko lokacija u Novom Sadu. Konferenciju čine trodnevna serija predavanja, radionica i izložbi studenata i renomiranih autora.

Studentski konkurs je raspisan u dve kategorije: fotografija i dizajn plakata, sa namerom da prikupi radove koji će biti deo putujuće izložbe. Za sada je najavljeno da će izložba biti predstavljena u maju u Novom Sadu, na manifestacijama Noć muzeja i PDP Conference, u julu u Sao Paolu i u oktobru u Sarajevu. Pregledajte kompletan članak →

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2014 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.