FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Autor: F.ba

Raspored programa na festivalu 3fok

Datum i vrijeme objave: 24. Juli 2015. u 12:35 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

Nakon što je žiri završio svoj posao organizatori 3fok-a objavljuju raspored projekcija filmova. Kada su u pitanju fotografije već danas će sve one koje ulaze na ovogodišnlju izložbu biti dostavljene u BLACK BOX na štampanje.

Raspored događaja ide sljedećim redom:

ČETVRTAK (30.7.2015)

19:30-21:00 IZLOŽBA FOTOGRAFIJA (NAPRETKOV DOM)

20:45 OTVORENJE FESTIVALA  (TRG FRA GRGE MARTIĆA)

21:00 PROJEKCIJE TAKMIČARSKIH FILMOVA  (TRG FRA GRGE MARTIĆA)

PETAK (31.7.2015)

19:30-21:00 IZLOŽBA  FOTOGRAFIJA  (NAPRETKOV DOM)

21:00 PROJEKCIJE FILMOVA (TRG FRA GRGE MARTIĆA)

SUBOTA (1.8.2015)

19:30-21:00 IZLOŽBA  FOTOGRAFIJA  (NAPRETKOV DOM)

20:00 Promocija planinarskog vodiča za Planinarski put “Dr Jovo Elčić” autora Brace Babića (Bobana Petrović, Braco Babić)

20:30 Promocija planinarske karte Prenja (Zehrudin Isaković)

21:00 Promocija alpinistickog vodiča “Treskavica – Oblik Povratak u budućnost” autora Edina Durme. (Edin Durmo)

21:30 Film Stipe Božića Zapadni greben Everesta

22:00 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

22:30 Prikazivanje pobjedničkih filmova

23:00 Zatvaranje festivala

NEDJELJA (2.8.2015)

10:00 FOTO RADIONICA (prijave na ivan@3fok.ba)

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Ramazan u Sarajevu

Datum i vrijeme objave: 20. Juli 2015. u 21:00 Kategorija: Reportaže Autor: F.ba

Deveti mjesec islamskog kalendara Ramazan je najsvetiji mjesec muslimana širom svijeta. To je mjesec posta i mjesec u kojem je objavljena muslimanska sveta knjiga Kur’an. Poštivanje ovog mjeseca je jedno od pet stubova islama i jedna od osnovnih obaveza svakog punoljetnog muslimana.

Ovaj mjesec koje je ove godine trajao 29 dana u našem gradu donio je posebnu atmosferu. Ljudi, čak i oni koji ne poste, su nekako ugodniji, pristupačniji i posebno se trude da učine što više dobrih dijela. Tu je i nezaobilazni ramazanski top na Žutoj tabiji, koji je posljednjih nekoliko godina postao prava atrakcija za sve Sarajlije – zapisao je u reportaži Kemal Softić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Izložba fotografija: MAČKOTAUR

Datum i vrijeme objave: u 11:18 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

Naziv izložbe: ”Mačkotaur”

Autor fotografija: Dženat Dreković

Otvorenje izložbe 21.07.2015., utorak sa početkom u 20:00h.

Galerija BlackBOX, Vrazova 5, Sarajevo.

Autor teksta: Faruk Šehić

Rijetko kada u literaturi uspijevaju neologizmi, posebno je to rijetko u poeziji. Pošto je prošlo vrijema literarne avangarde, eksperimentisanja s jezikom, i pošto je autor postao prizemniji, i iskreniji prema svome čitaocu. Od mnogih neologizama u našoj književnosti ja sam zapamtio samo dva. Prvi pripada Damiru Uzunoviću i nalazi se u njegovoj zbirci pjesama Ljudi i ptice. Taj neologizam je: pticost.

Drugi neologizam je djelo Kemala Mahmutefendića: mačkotaur iz pjesme Mačka u kojoj se posmatrač i mačka stapaju u jedno biće za samo nekoliko trenutaka. Ostao mi je u memoriji taj neologizam, kao nešto drago i lijepo. I neki dan sam ga izvukao iz sjećanja kada mi je Dženat Dreković poslao svoje fotografije sa mačkama kao centralnim junacima. A moj zadatak je bio da nešto napišem o mačkotaurima na Dženatovim fotografijama.

Glavni mačkotaur se nalazi na plakatu same izložbe. Tu fotografiju sam vidio otprije. Na većini fotografija mačke poziraju, tj. gledaju u Dženatov objektiv. Tako se na svakoj takvoj fotografiji Mahmutefendićev mačkotaur u potpunosti opravdava, jer se mačka i fotograf gledaju, i za nekoliko trenutaka postaju jedinstveno biće, koje u Mahmutefendićevoj pjesmi nestaje tako što čovjek lupne petom, i mačkotaur iščezne kao mjehur od sapunice.

Ovo je strogo tematska, izložba s konceptom, u kojoj se kroz mačke priča priča o našoj stvarnosti. Svaka fotografija nosi drukčiji naboj i težinu. Od socijalnih, političkih, ratnih, postratnih do onih mističnih, nadrealnih, snovitih i skroz nježnih i intimnih značenja, koje možemo ovdje iščitati.

Mačke pričaju naše priče, ali i govore štošta o svojim svjetovima, u koje mi, ipak, ne možemo prodrijeti tako lako, jer ne govorimo tajni mačiji jezik, i ne znamo odgonetnuti tragove, koje njihove šape ostavljaju u snijegu, ili pijesku.

Mačkotauri Dženata Drekovića pričaju priču o današnjem Sarajevu (i Bosni, ako je Sarajevo njegova metafora) kroz crno-bijelu fotografiju. Na jednoj fotografiji mala crna mačka, na nekoj nadstrešnici, posmatra nas, smiješna i oprezna. Ona je simpatično i divlje minijaturno božanstvo, mala boginja malih životnih trenutaka.

Treba ući u paralelni svijet Dženatovih i sarajevskih mačaka. Zamisliti se u poziciji u kojoj zaista postaješ mačkotaur. Taman da to traje manje od sekunde. Onaj trenutak snatrenja koji u tebi može da pobudi istinska umjetnost. A za to se treba zahvaliti čupavim modelima s nepoznatim mačijim imenima, i fotografu Dženatu Drekoviću.

Autor: F.ba

Reportaža: FOTOSOFIA 10

Datum i vrijeme objave: 6. Juli 2015. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Predstavnici portala Fotografija.ba su već treću godinu gosti ne seminaru Fotosofia koji organizuje poznati hrvatski fotograf Damir Hoyka. Seminar je regionalnog karaktera a ovogodišnji predstavnici iz Bosne i Hercegovine na seminaru su Srđan Dunđerović i Eldin Hasanagić. Na celebrity danu u okviru seminara gošća iz BiH je bila glumica Maja Zećo.  Ove godine seminar je obilježio jubilej – desetu godišnjicu. Pogledajte dio atmosfere u našoj reportaži.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Hoyka promovisao desetu generaciju Fotosofa

Datum i vrijeme objave: 30. Juni 2015. u 12:24 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Deset godina poznati fotograf Damir Hoyka organizuje seminar art fotografije Fotosofia koji okuplja kreativce iz regiona. U nedjelju, 28.6.2015. godine, u upečatljivom ambijentu Termi Tuhelj, koje su domaćin ovog seminara, petnaest talenata je dobilo majicu „Fotosof u akciji“ i diplomu kojom su postali dio fotografskog „plemena“. Promociji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija na temu „Art“ u izložbenom prostoru hotela WELL.

Izložba i promocija rezultat su sedam dana cjelodnevnog (i noćnog) rada seminarista koji su morali odgovoriti na mnogobrojne zadatke i izazove. Seminar je potpuno besplatan za učesnike, a cilj je, osim edukacije, stvaranje prijateljskih veza među fotografskim kreativcima. Veliki broj Fotosofa ranijih generacija koji su prisustvovali dešavanjima dokaz su da je koncept baziran na prijateljstvu i druženju uspješan.

Hoyka sa majicama  "Fotosof u akciji" koju svi polaznici koji završe seminar

Hoyka sa majicama "Fotosof u akciji" koju svi polaznici koji završe seminar

Autor seminara Damir Hoyka istakao je da svaka generacija ima svoju osobenost i da svake godine ima novi izazov u razvijanju kreativnosti kod fotografa koji se prijave na seminar, a sama činjenica da je do sada kroz ovo događanje prošlo 150 zaljubljenika u fotografiju dovoljno govori o posvećenosti organizaciji ovog događaja kroz sve ove godine.

Osim stalnih Hoykinih savjeta i fotografisanja na zadanu temu svi polaznici su imali priliku da slušaju predavanje renomiranih predavača

Bitno je istaći da su Srđan Dunđerović i Eldin Hasanagić bili predstavnici Bosne i Hercegovine, a glumica Maja Zećo je učestvovala na celebrity day-u u okviru seminara.

Portal Fotografija.ba je i ove godine imao ulogu specijalnog gosta seminara, a kako je seminar izgledao kroz naš objektiv pogledajte OVDJE.

Autor: F.ba

Fotokonkurs “Ramazan u Sarajevu”

Datum i vrijeme objave: u 07:58 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

U okviru 2. Sarajevo Ramazan Festivala – festivala islamske kulture, umjetnosti i lijepih običaja, koji traje od 17. juna / lipnja do 17. jula / srpnja, od danas (subota, 20. juni / lipanj) je otvoreno foto takmičenje „Ramazan u Sarajevu“.

Zainteresirani svoje fotografije na temu ramazana u Sarajevu mogu postaviti na društvenu mrežu Instagram, uz dodavanje hashtag oznake #SarajevoRamazan.

U finale takmičenja, koje će trajati do kraja ovogodišnjeg ramazana, ući će po jedna fotografija takmičara čije fotografije skupe najviše lajkova fanova, a potom će stručni žiri, kojeg čine članovi Direkcije Sarajevo Ramazan Festivala, među finalistima odabrati pobjedničku fotografiju.

Pobjednik će biti proglašen prvog dana Ramazanskog bajrama, u petak 17. jula, dok će trećeg dana Ramazanskog bajrama, u nedjelju 19. jula, u galerijskom prostoru na Žutoj tabiji u Sarajevu biti postavljeni kolaži sa fotografijama svih finalista foto takmičenja „Ramazan u Sarajevu“.

Pobjednik takmičenja bit će nagrađen novčanom nagradom u iznosu od 500 KM, dok će svi ostali finalisti dobiti utješne nagrade sponzora Sarajevo Ramazan Festivala.

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Autor: F.ba

Izložba fotografija u okviru dodjele nagrada za najbolju priču o korupciji

Datum i vrijeme objave: 25. Juni 2015. u 08:55 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

Antikorupcijska mreža u Bosni i Hercegovini ACCOUNT, podržana od strane Misije USAID-a BiH,  poziva

Vas na konferenciju za novinare povodom obilježavanja treće godišnjice ACCOUNT-a u petak 26. juna 2015. godine u Domu mladih  Sarajevo u 11 sati.Obilježavanje godišnjice počet će Konferencijom za novinare i otvaranjem izložbe fotografija napravljenih tokom prošlogodišnjih poplava (11:00-11:30h).

Autori fotografija su bh. fotografi: Haris Badžić, Elvis Barukčić, Haris Begić, Jasmin Brutus, Haris Čalkić,  Aleksandar Čavić, Dejan Đurić, Amel Emrić, Nedim Grabovica, Velija Hasanbegović, Adi Kebo, Jim Marshall, Elmedin Mehić, Sulejman Omerbašić, Almir Panjeta, Midhat Poturović, Dado Ruvić, Denis Ruvić, Edin Tuzlak, Darko Zabuš.

fotografija: Haris Badžić

fotografija: Haris Badžić

Na konferenciji će  govoriti David Barth, direktor misije Agencije za međunarodni razvoj SAD-a USAID u BiH, Eldin Karić direktor projekta ACCOUNT i Dženat Dreković, fotografija.ba.

U 12 sati program se nastavlja  Konferencijom o istraživačkom novinarstvu  ACCOUNT-a pod nazivom: Mediji u borbi protiv korupcije a Program završava već tradiocionalnom dodjelom novinarskih nagrada ACCOUNT-a za najbolje izvještavanje o korupciji.

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: najbolji pisani izvještaj o korupciji; najbolji videoprilog o korupciji; najbolji audioizvještaj o korupciji. Svaki od dobitnika za priče objavljene u posljednjih godinu dana dobit će novčanu nagradu od po 1.000 KM.

Autor: F.ba

Reportaža: BALI – savršeno neorganizovan

Datum i vrijeme objave: 22. Juni 2015. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Kada nekome spomente Bali, prva asocijacija su plaže, predivni zalasci sunca i luksuzni hoteli. Ipak, ako krenete malo dalje od turističkog naselja ili centra nekog grada možete osjetiti pravu atmosferu ovog inspirativnog otoka.

Dojam koji ne napušta sve vrijeme boravka je da je riječ o savršeno neorganizovanoj zemlji prepunoj kontrasta.  Jedan uz drugi možete vidjeti luksuzni kompleks za smještaj i odmah pored nekoliko drvenih baraka u raspadanju u kojima žive radnici i lokalno stanovništvo. Ljudi su veoma ljubazni i nekada previše ponizni, ali isto tako kada je riječ o kupovini i prodaji – veoma drski i ponekad bezobrazni.

Sve što dogovorite bit će ispoštovano, iako, na prvu, ostanete u čudu kada platite poprilično veliki iznos za usluge prevoza, a dobijete samo bijeli papirić sa pečatom – “plaćeno”.  Saobraćaj na Baliju je također perfektno neorganizovan, žmigavac, pravila i znakovi ne znače mnoge – sporazumijeva se sirenom i mahanjem kroz prozor

Bali je idealan ako  želite kombinaciju odmora i avanture. U isto vrijeme uživate u prelijepoj prirodi i kulturi, a na momente možete omirisati specifični duh Azije – zapisao je u reportaži Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Počinje deseta Fotosofia

Datum i vrijeme objave: 19. Juni 2015. u 14:53 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Jubilarna, deseta Fotosofia -  besplatni, sedmodnevni seminar za naprednu fotografiju pod vodstvom Damira Hoyke – započinje u nedjelju 21. juna 2015. u Termama Tuhelj.

Od kada smo prije nekoliko godina uveli zahtjevnije uvjete prijavljivanja na seminar, ovo je godina s uvjerljivo najvećim brojem prijava. Bilo je teško odlučiti se za samo 15 seminarista, ali vjerujem da smo uspjeli odabrati fotografe čiji će se radovi u budućnosti s užitkom pratiti. Kao autoru ovog seminara, neopisivo mi zadovoljstvo čini kada nakon nekog vremena u medijima i na društvenim mrežama vidim kako moji bivši seminaristi rade velike kampanje i otvaraju posjećene izložbe“, kaže Hoyka i dodaje kako mu je želja podizanjem kvalitete fotoizričaja seminarista podići generalnu kvalitetu fotokomunikacije.

Ovogodišnja Fotosofia održava se pod pokroviteljstvom tvrtke Epson i Raiffeisen banke, a za građane je otvoreno nekoliko događanja na koja je ulaz besplatan:

Već u ponedjeljak, 22. juna u 14.45 sati održat će se predavanje “Umjetna inteligencija u svijetu fotografije”. Umjetna inteligencija nije više dio znanstvene fantastike. Fotograf u svakodnevnom radu koristi velik broj algoritama koji su mu toliko prirodni da se niti ne propituje o kompleksnosti koja leži iza njih. Kakve veze ima svijest, strojno učenje, Photoshop i oko promatrača otkrit će nam predavanje fizičara doc.dr.sc. Davor Horvatića

Dan kasnije, u utorak 23. juna, slijedi malonogometni turnir koji počinje u 16.30 sati dok će se celebrity utakmica održati u 19.30 sati. Na turniru će publika i ove godine moći vidjeti kako se niz poznatih lica snalazi u tom sportu. Ekipama HTV, Nove TV i RTL, po prvi put će se pridružiti gosti iz susjednih država – RVT Slovenija i Federalna TV BiH.

Poslijednji dan Fotosofije, u nedjelju 28. juna u 11 sati, publika će moći prisustvovati otvorenju izložbe fotografija koje su seminaristi snimili na temu ‘Art fotografija’ i zatim isprintali na printeru Epson Stylus Photo R2000.

Detalje o otvorenim događanjima zainteresirani mogu pročitati na www.fotosofia.info

Festival 3FOK – poziv za prijavu radova

Datum i vrijeme objave: 17. Juni 2015. u 14:28 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Već postaje uobičajeno da se koncem srpnja/jula u Kreševu očekuju vrhunske fotografije i filmovi iz svijeta planina. Planinari, alpinisti, speleolozi, boulderi, turni skijaši, brdski biciklisti, paraglajderi, avanturisti, biolozi, ekolozi i svi drugi zaljubljenici u planine i planinsku prirodu na Outdoor foto&film festivalu 3fok pronađu svoje mjesto. Posebnu draž festivalu daje činjenica što čest možemo vidjeti profesionalce i amatere rame uz rame sa podjednako kvalitetnim fotografijama i filmovima.

Direkcija festivala poziva vas da svoje radove dostavite do 30.6.2014. godine.

Ovogodišnji festival održat će se od 30.7.-2.8. a pored filmova i fotografija očekuju se promocije knjiga, radionice, foto maraton i kao uvijek dobro druženje.
 
PRIJAVE
PROGRAM FILM/VIDEO                                                                   
Filmski i video radovi koji kandidiraju za nagradu Festivala moraju biti snimljeni/producirani u 2012. godini i kasnije. Stariji radovi ili radovi koji su prikazani na prošlogodišnjem 3FOK-u mogu biti prikazani jedino u revijalnom dijelu Festivala.            
Autori mogu poslati najviše 5 radova koji se uklapaju u osnovnu programsku orijentaciju Festivala.
Filmovi/video radovi ne smiju biti kraći od 1 niti duži od 25 minuta.
Filmovi/video radovi moraju biti dostavljeni u avi ili mpeg formatu zapisa visoke kvalitete na CD/DVD nosaču, ili putem nekog upload servisa (wetransfer).
Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:                                           
- potpuno popunjen prijavni obrazac koji se može preuzeti na stranici www.3fok.ba ili tražiti na zahtjev putem e-maila ivan@3fok.ba
- fotografiju i biografiju redatelja (autora)                                           
- medij (CD/DVD) sa označenim nazivom filma/videa i imenom redatelja
- 3 fotografije (screenshota) iz filma/vide po izboru kandidata u cilju promoviranja filma/videa u materijalima Festivala

- listu članova ekipe koja će prisustvovati Festivalu u svrhu organizacije smještaja


 PROGRAM FOTOGRAFIJA                                                            

Autori fotografija natječu se u sljedećim tematskim kategorijama:
1. Zaboravljena ljepota prirode (Planinski pejzaži),                   
2. Planine sport i avantura (Aktivnosti u planini),                   
3. U planini samo svoj trag ostavi (Ekologija),                          
4. Osvajači beskorisnog (Planinarski usponi),                       
5. Dom daleko od doma (Planinski objekti),                           
6. Underground (Podzemlje – Speleologija),                           
7. Od muhe praviti slona (Macro fotografije),                               
8. Od kapi do jezera (Motivi vode),                                                
9. Svjetlo u tami (Noćne fotografije),                                        
10. Stanovnici planina (Biljke i životinje)                                       
11. Via Dinarica (vrijednosti i naslijeđe Dinarida).              
12. Mix (rezervna kategorija)                                                             
 
Fotografski radovi koji kandidiraju za nagrade Festivala moraju biti snimljeni 2012. godine ili kasnije.
Autori mogu prijaviti najviše 3 fotografska rada po jednoj kategoriji.
Fotografije mogu biti crno-bijele ili color.                                          
Fotografije se dostavljaju u jpeg formatu
Fotografije moraju biti originalne bez agresivne naknadne obrade.   
Sve prijave moraju sadržavati sljedeće:                                        
- potpuno popunjen prijavni obrazac koji se moze preuzeti na stranici www.3fok.ba ili tražiti na zahtjev putem e-maila ivan@3fok.ba
- medij (CD, DVD) sa označenim imenom autora fotografije ili iste poslati putem upload servisa wetransfer    
- izjavu o prisustvovanju Festivalu u svrhu organizacije smještaja
 
UZ PRIJAVU SE NE PLAĆA KOTIZACIJA!      
            
Materijali se dostavljaju najkasnije do 30.6.2015. godine (priznaje se poštanski žig na taj datum) na adresu:
Planinarsko društvo „Bitovnja“                                                       
(za 3FOK)                                                                                     
Fra Grge Martića 44                                                                      
pp 13                                                                                              
71260 Kreševo                                                                            
Bosna i Hercegovina                                                                       
Na pošiljci obavezno mora biti naznačeno: “Nema komercijalne vrijednosti, isključivo za kulturne svrhe!”.

Pravilnik i prijavne obrasce možete preuzeti na www.3fok.ba

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2015 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.