FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Originalna kopija

Datum i vrijeme objave: 12. Juli 2016. u 07:53 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Kalajisanje je stari zanat i umijeće pravljena posuđa i alata od bakra. U Kaknju, Velija, poznatiji kao Delija je jedan od najboljih majstora ovog zanata sa godinama porodične tradicije. On izrađuje gotovo sve od sačeva do džezvi. Za Veliju u Kaknju znaju gotovo svi, a priča se da je većina proizvoda od bakra koji se prodaju na Baščaršiji  kao  autentični suveniri, baš njegovih ruku djelo.  Ustvari, proizvodi i jesu autentični samo su napravljeni četrdesetak kilometara dalje u skromnoj radionici a ne na mjestu gdje kupujete. Kada Veliju pitate je li ovo istina, kao odgovor dobijete zagonetan osmijeh uz komentar da on svakako radi sa svim većim tržnim centrima i proizvođačima proizvoda od bakra – stoji u reportaži koju potpisuje Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

FOTOSOFIA 11 – sedam dana, petnaest fotografa, dvjesto fotografija

Datum i vrijeme objave: 22. Juni 2016. u 10:23 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Gotovo 200 kreativnih fotografija nastalo je u samo sedam dana jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju koji se od 12. do 19. lipnja održao u Termama Tuhelj pod vodstvom Damira Hoyke, višestruko nagrađivanog umjetničkog fotografa koji već trideset godina stvara, a posljednje desetljeće i prenosi svoje znanje mladim fotografima.

Petnaest odabranih i ove je godine na Fotosofiju stiglo iz cijele Hrvatske, a pridružila im se i seminaristica iz Knjaževca u Srbiji te dva fotografa iz Bosne i Hercegovine – jedan iz Travnika, a drugi iz Sarajeva.

- Moj brat je prije pet godina prošao Fotosofiju i njegov je rad po glasovima publike izabran za najbolji na cijeloj generaciji. Kada je došao kući, potpuno se tome posvetio i danas studira fotografiju u Beču. Njegov entuzijazam zarazio je i mene i kada sam vidjela da sam dovoljno spremna, prijavila sam se na Hoykin seminar i prošla iz prve – kaže Željka Aleksić, koja se posebno istaknula snimajući art fotografije u kojima uzvijek iznova iznenadi otkačenim i neočekivanim elementima.

Art fotografija bila je samo jedna od tema koju su seminaristi snimali. Najviše fotografija nastalo je na Celebrity dayu – jednodnevnom snimanju poznatih.

- Od fotkanja mi je gore šminkanje, to mi je najteži dio snimanja bilo koje vrste. No uvijek je lijepo raditi s profesionalcima koji znaju što hoće. Prvi put sam na Fotosofiji i ovo što sam vidio je vrlo ozbiljno i organizirano, očekivao sam raskalašeniju ekipu, ali ovo je jedna, rekao bih, germanska organizacija koju Hoyka drži strogo pod kontrolom – rekao je Mile Kekin koji i sam inače rado fotografira, ali samo sa svojim pametnim telefonom. Otkrio je kako vrlo rijetko na mobitelu poslije pogleda što je fotografirao, ali i dalje voli razvijati slike.

- Najviše vrijedi ona slika koja se poslije razvije i stavi u fotoalbum. Zadnji fotografiju sam dao razviti prije dva mjeseca, a sada se spremam opet – otkrio je Kekin.

Osim Kekina, Hoykinim seminaristima pozirali su i pjevač Psihomodopopa Davor Gobac, glumci Vedran Mlikota, Rene Bitorajac, Danijela Pintarić, Lena Bogdanović i Slobodan Stefanović, veslač Damir Martin, gimnastičar Mario Možnik, stolnotenisač Zoran Primorac, pisac Bruno Šimleša, naš proslavljeni rukometaš Vlado Šola,meteorologinja  Dunja Mazzoco Drvar, te Doris Pinčić i Natko Zrnčić Dim koji su odnijeli pobjedu na utrci na šest kilometara dugoj utrci pod nazivom Fotosofia 11 Run.

Na pitanje kako je došao na zamisao da u fotoseminar ukomponira cross, Hoyka nam je rekao:

-        ­ Volim trčati i koristim svaki slobodan trenutak da otrčim nekoliko kilometara u komadu. Tada mi često na pamet padaju razne ideje koje kasnije realiziram kroz fotografiju ili u nekim drugim područjima života pa je tako bilo i ovaj put. Utrka nam je bila predah od cjelodnevnih snimanja koja su često trajala do kasno u noć. Svojim seminaristima uvijek kažem: nemojte snimati klasičan portret, snimite nešto zabavno, nadrealno i likovno atraktivno, budite kreativni – otkrio je Hoyka pod čijim je vodstvom odrađeno i modno snimanje.

Naime, u tih sedam dana mladi su fotografi imali priliku doživjeti i kako izgleda jedan dan u životu modnog fotografa. Uz pomoć Hoyke i Franje Matkovića, jednog od najtalentiranijih mladih hrvatskih modnih fotografa, seminaristi su učili kako komunicirati s modelom, gdje pozicionirati svjetlo i kako izabrati najbolju lokaciju za snimanje.

Kako bi modni tim, koji je činilo desetak stilista, frizera, make-up artista i tri modela, snimanje odradili poput profesionalaca, pobrinula se tvrtka Haddad s najnovijim ljetnim kolekcijama – Geisha’s story i Urban desert – nastalim pod palicom kreatorice Zrinke Haddad.

-Izbor koji su napravili stilisti Fotosofije predstavlja mix modela rađenih najvećim dijelom za izvoz na tržišta Ujedninjenih Arapskih Emirata i Omana na kojima je IMAGE HADDAD prisutan, ali i za hrvatsko tržište. Drago nam je što možemo podržati projekt kojem je cilj otvoriti vrata modnog svijeta novim talentima – rekao je vlasnik firme Samir Haddad u čijim su modelima pozirale djevojke našminkane u skladu s najnovijim trendovima čiji je „strobing“ efekt postignut vrhunskim Collistar i Pupa make-upom.

Osim snimanja, seminaristi su i odslušali nekoliko predavanja. Uz Hoykin uvod o fotofilozofiji, predavanje na temu celebrity portreta održao je proslavljeni španjolski fotograf Javier Salas koji je u Terme Tuhelj došao u organizaciji Veleposlanstva Španjolske u Zagrebu.

Salas je u svoj karijeri fotografirao brojne svjetski poznate glumce i pjevače poput  Antonija Banderasa, Jenifer Lopez i Penelope Cruz koju je portretirao najviše puta u svojoj karijeri.

- Snimao sam Penelope na početku njezine karijere, prije 15 godina, dok je još pohađala satove glume. Došla je ravno s predavanja i rekla da su upravo učili kako se plače i da mi može pokazati. Tako je nastala fotografija u seriji snimanoj za naslovnicu magazina Time. Na njoj je Penelope prikazana u svoj svojoj prirodnoj ljepoti, bez trunke fotošopa – kaže Salas koji nije pobornik masovne primjene retuširanja.

- Danas ima više fotografa koji su bolji s fotošopom nego s fotoaparatom. Mislim da je to pogrešno. Fotošop je koristan saveznik fotografije i ja ga koristim suptilno. Zato uvijek mladim fotografima savjetujem da se vode idejom „manje je više“ – kaže Salas koji je na završnoj izložbi radova seminarista imao i svog favorita – rad Osječanke Irene Nače.

Atmosferu sa događaja pogledajte u galeriji fotografija koju potpisuju Zdenko Mlinar i Krume Ivanovski:

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Bitka za Sutjesku

Datum i vrijeme objave: 21. Juni 2016. u 19:18 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

U sklopu kampanje “Bitka za Sutjesku” kojoj je cilj zaustavljanje planova za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska u periodu od 25.06. do 02.07. 2015. godine provedeno je terensko istraživanje kanjona rijeka Sutjeske i Hrčavke. U cilju da se dobiju novi podaci o stanju flore, faune i fungije ovog područja bilo je angažirano dvadesetak stručnjaka koji su vršili istraživanja u kanjonima. U relativno kratkom periodu uspjeli su provesti istraživanja na 12 grupa organizama. Rezultati njihovih istraživanja naknadno su objavljeni u publikaciji pod nazivom- Nacionalni park “Sutjeska”- “Mrtvi kapital” ili laboratorij u prirodi. Za neke organizme ovo istraživanje predstavlja prvi izvor podataka za područje Nacionalnog parka Sutjeska (slijepi miševi), za druge utvrđivanje postojećih podataka (biljke), dok za treće predstavlja izvor sasvim novih podataka, a nerijetko i novih vrsta za Bosnu i Hercegovinu (gljive, mahovine).

Istraživanja su pokrenuli Centar za životnu sredinu, Arbor Magna i WWF, uz podršku švicarske organizacije Pro Natura, a uz učešće preko 20 istraživača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Bilo mi je iznimna čast i veliko zadovoljstvo što sam kao fotograf imao priliku sudjelovati u ovom projektu od iznimnog značaja za očuvanje našeg najstarijeg i biološki najraznovrsnijeg nacionalnog parka – zapisao je u reportaži Andrija Vrdoljak.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: Dejan Djuric

Prvi seminar wedding fotografije u Beogradu

Datum i vrijeme objave: 17. Juni 2016. u 10:11 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

PhotoWeddingStories Serbia 26. Jula 2016. godine u hotelu “Metropol” u Beogradu, organizuje seminar na temu wedding fotografije i biznisa sa izuzetnim predavačima.

Svoje znanje i iskustva prenijeće vam Nik Pekridis (www.photopek.gr), Alex Tsitouridis (www.ilovestardust.gr) i gost predavač – Aleksandar Jaredić – Lex (www.lexilium.net).

Akcenat seminara je na edukaciji fotografa u cilju podizanja nivoa kvaliteta fotografisanja i na unapređenju načina poslovanja, a takođe i rješavanje postojećih problema koji su prisutni u djelatnosti.

Cijena učešća na seminaru iznosi 40 EUR. Za seminar se možete prijaviti na E-mail pwsserbia@gmail.com i tim putem ćete dobiti instrukcije za uplatu i akreditovanje na seminaru.

Broj mjesta je ograničen. Kontakt i prijave mozete obaviti putem Emaila: pwsserbia@gmail.com

Photo Wedding Stories Serbia, udruženje osnovano pod pokroviteljstvom svjetskog udruženja Photo Wedding Stories čiji su članovi renomirani svjetski fotografi Yervant Zanazanian, Jerry Ghionis, Nik Pekridis, Keda Z. Feng, Johnson Wee, David Bastianoni, Salvatore Dimino, Rocco Ancora koji su takođe i članovi svjetske organizacije WPPI (Wedding & Portrait Professional International).

Autor: Dejan Djuric

U Termama Tuhelj održan jedanaesti Celebrity Day

Datum i vrijeme objave: u 08:49 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Mile Kekin, frontman Hladnog piva, stao je u utorak pred kamere seminarista jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju Damira Hoyke koji se održava u Termama Tuhelj.

- Od fotkanja mi je gore šminkanje, to mi je najteži dio snimanja bilo koje vrste. No uvijek je lijepo raditi s profesionalcima koji znaju što hoće. Prvi put sam na Fotosofiji i ovo što sam vidio je vrlo ozbiljno i organizirano, očekivao sam raskalašeniju ekipu, ali ovo je jedna, rekao bih, germanska organizacija koju Hoyka drži strogo pod kontrolom – rekao je Kekin koji i sam inače rado fotografira, ali samo sa svojim pametnim telefonom. Otkrio je kako vrlo rijetko na mobitelu poslije pogleda što je fotografirao, ali i dalje voli razvijati slike.

- Najviše vrijedi ona slika koja se poslije razvije i stavi u fotoalbum. Zadnji fotografiju sam dao razviti prije dva mjeseca, a sada se spremam opet – otkrio je Kekin.

Osim njega, Hoykinim seminaristima su još pozirali pjevač Psihomodopopa Davor Gobac, glumci Vedran Mlikota, Rene Bitorajac, veslač Damir Martin, skijaš Natko Zrnčić Dim, gimnastičar Mario Možnik, stolnotenisač Zoran Primorac, pisac Bruno Šimleša, rukometaš Vlado Šola,meteorologinja  Dunja Mazzoco Drvar, glumica Danijela Pintarić te njezine kolege iz Srbije Lena Bogdanović i Slobodan Stefanović…

Da bi sve prošlo besprijekorno, pobrinuo se i sam Hoyka pod čijim su vodstvom i nastali portreti poznatih.

-Kod snimanja svakog portreta fotograf mora biti čim kreativniji. Seminaristima uvijek kažem nemojte snimati klasičan portret, snimite nešto zabavno, nadrealno i likovno atraktivno – otkrio je Hoyka.

Nakon snimanja celebrity portreta, goste Fotosofije čekao je novi zadatak. U suradnji s Hrvatskim atletskim savezom organizirana je utrka na šest kilometara, Fotosofia Run, gdje je u muškoj kategoriji najbolji bio skijaš Natko Zrnčić Dim, a u ženskoj glumica i voditeljica Doris Pinčić.

-U formi sam jer stalno trčim za dvoipolgodišnjim sinom Donatom. On je moj osobni trener – otkrila je Doris Pinčić tajnu svog uspjeha na utrci Fotosofia Run.

Autor: Dejan Djuric

Prvi poziv za 4. 3fok – Festival outdoor filma & fotografije

Datum i vrijeme objave: 15. Juni 2016. u 11:35 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Direkcija Festivala poziva sve planinare, alpiniste, speleologe, bouldere, turne skijase, brdske bicikliste, paraglajdere, avanturiste, biologe, ekologe i sve druge zaljubljenike u planine i planinsku prirodu koji imaju fotografski aparat ili filmsku ili video kameru i služe se njima profesionalno ili amaterski da svoje radove pošalju na 4. OUTDOOR FOTO&FILM FESTIVAL KREŠEVO 3FOK koji ce se održati u Kreševu od 28.7. do 31.7.2016. godine.

ROK ZA SLANJE RADOVA JE 30.6.2016. GODINE

Detalje vezane za prijavu možete pogledati ovdje.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Fanaticosi

Datum i vrijeme objave: 7. Juni 2016. u 13:54 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

BH Fanaticosi su najveća navijačka skupina koja redovno prati utakmice naših nogometnih reprezentativaca, igrale se one u Zenici ili van granica domovine. Upravo oni organizuju famozne bakljade koje plijene pažnju kako fotografa tako i slučajnih prolaznika – zapisao je u reportaži Armin Durgut.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Izložba fotografija Agdala Nuhanovića i Esada Mulabegovića – “Tišina”

Datum i vrijeme objave: 6. Juni 2016. u 10:04 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Dana 09. 06. 2016. godine, u galeriji BlackBOX bit će otvorena izložba fotografija Agdala Nuhanovića i Esada Mulabegovića pod nazivom “Tišina”. Umjetnici će se predstaviti sa dvije serije crno-bijelih pejsažnih fotografija koje se bave temom praznine i tišine, odnosno, odsustvom čovjeka. Fotografije, jednostavnošću elemenata i izostankom ljudskih likova u prvom planu, predstavljaju određeni smiraj sa jedne ali i dramatičnu igru svjetla i sjene sa druge strane. Ovaj kontrapunkt punog i praznog, tamnog i svijetlog te plošnog i prostornog nas poziva da zastanemo na sekundu i pokušamo oslušnuti tišinu koja nam dolazi sa samih fotografija. Oba autora, svaki na svoj način, zapažaju ljepotu prirode gledanu kroz prizmu dokumentarnog izraza crno-bijele tehnike.

- Agdal Nuhanović je rođen u Sarajevu 1974. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radi kao dizajner, web dizajner i fotograf.

- Esad Mulabegović je rođen u Sarajevu 1978. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radi kao dizajner i fotograf.”

Autor: F.ba

SMART FEST – Natječaj za najbolju fotografiju na temu: HERCEGOVINA

Datum i vrijeme objave: u 10:01 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

SMART FEST raspisuje Natječaj za najbolju fotografiju na temu: HERCEGOVINA. Pravo sudjelovanja imaju sve osobe koje uslikaju ili imaju već uslikanu fotografiju, bilo fotoaparatom ili mobitelom motiv koji predstavlja naš rodni kraj Hercegovinu. Broj fotografija nije ograničen. Svoje fotografije sa svojim osobnim podacima šaljite na e-mail: info@inicijativa.ba sve do 3. lipnja 2016. do 24,00h.

Nagrada za najbolju fotografiju na temu: Hercegovina iznosi 100 KM. Drugo mjesto osvaja besplatnu izradu 100 fotografija, a treće mjesto 50 fotografija u dimenzijama (15X10) u fotografskoj radnji Plus-Studio.

Proglašenje svih pobjednika i Izložba najboljih fotografija održati će se drugi dan SMART FEST-a 4. lipnja 2016. (subota) u 17,00h u Gradskom parku u Stocu.

Dan ranije 3. lipnja 2016. (petak) u sklopu festivala održati će se Radionica fotografije – zanimljivo fotografsko druženje sa svim zaljubljenicima u fotografiju na Starom gradu Vidoškom održati će fotograf g. Mate Zemljić. Radionica će započeti u Gradskom parku okupljanjem svih zainteresiranih za ugodno druženje, smijeh i fotografiranje. Nakon upoznavanja i kratkog uvodnog predavanja, kreće se polako na Stari grad Vidoški slikajući sve ono zanimljivo što Vam pod oko dođe. Sva pitanja, nedoumice ili nešto što Vas zanima oko fotografije i slikanja moći ćete postaviti fotografu koji će biti na raspolaganju svim sudionicima.

Na starom gradu Vidoškom naš predavač će održati predavanje o fotografiji i fotografiranju. Zanima Vas što sve treba da Vaša fotografija pobjedi na nekom fotografskom natječaju, dođite na SMART FEST i saznajte to na našoj Radionici fotografije. Svi sudionici imaju priliku osvojiti nagradu za najbolju fotografiju Radionice, koja je uslikana taj dan, bilo fotoaparatom ili Vašim osobnim mobitelom.

Nagrada za najbolju fotografiju Radionice fotografije iznosi 100 KM. Drugo mjesto osvaja besplatnu izradu 100 fotografija, a treće mjesto 50 fotografija u dimenzijama (15X10) u fotografskoj radnji Plus-Studio.

NAPOMENA: Sve fotografije bi trebale biti minimalno 4mp kako bismo bez problema mogli isprintati i pripremiti Izložbu najboljih fotografija.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Andaluzija

Datum i vrijeme objave: 23. Maj 2016. u 20:02 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Andaluzija je najjužnija pokrajina Španije i domovina flamenka, koride te Pabla Picassa i Velasquza, svih prepoznatljivih simbola na koje pomislite kada neko kaže Španija. Upravo zbog toga Andaluziju zovu Španija u malom. Osim pejsaža, planina koje se isprepliću te se spuštaju na obalu Atlanskog okeana i Sredozemnog mora, ono što čini Andaluziju prepoznatljivom je kombinacija i spoj različitih kultura. Na ovom predjelu je primjetan jak uticaj arapske (maorske) kulture, jer su ovim predjelom Arapi vladali čak 800 godina sve do 1492. godine. Ovaj utjecaj je itekako primjetan u arhitekturi i stilu života – stoji u reportaži koju potpisuje Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2016 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.