FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Andaluzija

Datum i vrijeme objave: 23. Maj 2016. u 20:02 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Andaluzija je najjužnija pokrajina Španije i domovina flamenka, koride te Pabla Picassa i Velasquza, svih prepoznatljivih simbola na koje pomislite kada neko kaže Španija. Upravo zbog toga Andaluziju zovu Španija u malom. Osim pejsaža, planina koje se isprepliću te se spuštaju na obalu Atlanskog okeana i Sredozemnog mora, ono što čini Andaluziju prepoznatljivom je kombinacija i spoj različitih kultura. Na ovom predjelu je primjetan jak uticaj arapske (maorske) kulture, jer su ovim predjelom Arapi vladali čak 800 godina sve do 1492. godine. Ovaj utjecaj je itekako primjetan u arhitekturi i stilu života – stoji u reportaži koju potpisuje Haris Čalkić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Izložba podvodnih fotografija takmičenja “Bez granica”

Datum i vrijeme objave: 19. Maj 2016. u 07:56 Kategorija: Vijesti Autor: Haris Čalkić

U subotu 21.05.2016. u holu Sarajevo City Centera u Sarajevu sa početkom u 19:30 sati, održat će se ceremonija proglašenja pobjednika trećeg online međunarodnog takmičenja u podvodnoj fotografiji “Without Borders – Bez granica“, te izložba nagrađenih radova.

Na treće po redu online međunarodno takmičenje “Without Borders” prijavio se i učestvovao impozantan broj od 177 takmičara iz 16 zemalja, sa četiri kontinenta, sa pristiglih više od 500 fotografija. Takmičilo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i COMPACT.

U internacionalnoj i BiH konkurenciji zadate su bile četiri teme: Fotografija podvodnog ambijenta, Kreativna i fashion fotografija, Makro-fotografija i Fotografija slatkih voda.

Od prošle godine uvedene su dvije nove bosanskohercegovačke kategorije takmičenja. Podvodni fotografi iz Bosne i Hercegovine su se prijavili u velikom broju sa izuzetno kvalitetnim fotografijama. Takmičili su se u dvije podkategorije: BiH portfolio i BiH fotograf-početnik.

Bh. fotograf početnik je kategorija koja je uvrštena sa željom da se privuče što veći broj ljubitelja podvodne fotografije u Bosni i Hercegovini, te napravi popularizacija ronjenja i podvodne fotografije u BiH. Pružena je šansa i roniocima koji tek počinju praviti fotografije pod vodom da se pokažu i prezentiraju svoje radove, te da se takmiče sa sebi ravnima. Na taj način smo ostvarili našu namjeru da ih polako uvlačimo u čarobnu priču podvodne fotografije, koju će oni dalje promovirati i širiti.

Tradicionalno, međunarodni i nepristrasan žiri je radio u sastavu: Dinno Kasalo, urednik i producent na BHRT, Bosna i Hercegovina, Haris Čalkić, fotograf, osnivač “Balkan Photo Award”, Bosna i Hercegovina, Branislav Danevski, podvodni fotograf, ex svjetski viceprvak, Hrvatska, Goran Butajla, podvodni fotograf, glavni urednik časopisa SCUBAlife, Hrvatska i Milan Tomažin, podvodni fotograf, Slovenija.

Kvalitet fotografija koje su pristigle je po svjetskim standardima i na izuzetno visokom nivou, a žiri je imao veoma težak zadatak da izabere najbolje. Ovaj specifičan put razvoja i promoviranja podvodne fotografije će se nastaviti i idućih godina, jer umijeće i inspiracija pravljenja fotografija su izuzetno zanimljive i zahtjevne i za običnog čovjeka prosto nestvarne. Na ovaj način približavamo čari podmorja, rijeka i jezera i običnim ljudima koji nemaju priliku zaviriti u fascinantne i skrivene tajne dubina. Prezentacijom podvodne fotografije i ronjenja, promovira se i podizanje svijesti o očuvanju svjetskih voda koje čine preko 70% površine naše planete, saopćeno je iz Ronilačkog kluba Bosna iz Sarajeva.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Čuvari vareške tradicije kovanja

Datum i vrijeme objave: 10. Maj 2016. u 11:35 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Povjesni izvori kažu da se Oćevija kao i Vareš, prvi put spominje u XV vijeku tačnije 1485. godine. Oćevija je jedino mjesto u Europi gdje se željezo topi i obrađuje na srednjevjekovni predindustrijski način. Ove kovačnice se tradicionalno zovu Majdani.

Majdan pogoni voda koja se skuplja u bazen i odatle se račva na više alata od čega je glavni čekić, zatim brus, ventilator za raspuhivanje vatre te bušilica – zapisao je u reportaži Eldin Hasanagić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Izložba fotografija konkursa “Kulturno-historijske institucije Općine Centar”

Datum i vrijeme objave: u 11:23 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Već četvrtu godinu JU Centar za kulturu Sarajevo i portal Fotografija.ba, uz pokroviteljstvo Općine Centar organizuju konkurs za najbolju fotografiju koju su snimili učenici srednjih škola iz Sarajeva na temu “Kulturno-historijske institucije Općine Centar”.

Otvaranje izložbe predviđeno je za 12.5.2016. godine u 20.00h u Centru za Mlade Gorica (Avde Jabučice broj 52), kada će biti i dodijeljene nagrade za prva tri mjesta u iznosima: 300, 200 i 100 KM.

Na konkurs je pristiglo preko 100 fotografija a žiri u sastavu Haris Čalkić, Dejan Đurić(Fotografija.ba) i Senad Bostandžić (JU Centar za Kulturu Sarajevo) odabrao je 20 fotografija koje će biti izložene te pobjednike.

Autori koji su prošli selekciju: Ahmed Halilović, Alen Šehović, Anesa Ališić, Binasa Memić, Emina Milanović, Ena Čengić, Hana Burazerović, Hena Brkić, Irma Agić, Merjema Milić, Minela Viteškić, Nađa Omerhodžić, Suada Aliji, Tesnim Karišik i Zerina Fehrić.

Cilj ovog projekta jeste potaknuti mlade ljude da se bave fotografijom i da poboljšaju svoju medijsku pismenost.Osim poboljšanja fotografskih tehnika mladi će imati priliku učiti o kulturno-historijskim instituticijama Općine Centar. Predavanja profesionalnih fotografa će im pomoći da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje. Izložbom radova afirmišremo mlade umjetnike i podstičemo na daljnji rad.

Pokrovitelj projekta je Općina Centar Sarajevo, a projekat realizuju JU Centar za kulturu “Sarajevo” i portal Fotografija.ba

Organizatori
JU Centar za kulturu ¨Sarajevo¨,institucija je koja egzistira od 1965. godina,i aktivno učestvuje u naporima društvene zajednice za kvalitetnim osmišljavanjem slobodnog vremena djece,mladih i građana , u neposrednoj saradnji sa drugim društveno političkim institucijama,školama,vrtićima,ustanovama za specijalno vaspitanje i obrazovanje, nevladinim i humanitarnim organizacijama, medijima, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, pružajući mogućnost kreativnog stvaralačkog rada.Kroz segmente kulturnog i obrazovnog djelovanja,preferira rad sa djecom i mladima, afirmiše njihovo stvaralaštvo, uvažavajući i ostale kategorije društva.
Stavljajući mladima na raspolaganje svoje prostore, tehničke mogućnosti i stručnu podršku, pod okriljem Centra razvilo se više aktivnih grupa koje rade u oblasti muzike,scenskih umjetnosti,likovnih umjetnosti,književnosti…
Više o svemu možete naći na stranici www.centarkulture.ba

Fotografija.ba
Fotografija.ba je prvi i najveći portal posvećen fotografiji. Osnovan je 2008. godine sa ciljem da stvori platformu za okupljanje svih fotokreativaca.
Fotografija.ba je zvanični dio Udruženja „Urban“. Djeluje kao sekcija udruženja sa ciljem da okupi što više kreativaca iz oblasti fotografije kako bi promovisala i popularizirala ovaj vid umjetnosti. Od samog početka svoga rada, portal objavljuje i tekstove posvećene fotografiji, a svaki autor ima svoj album te mogućnost neposrednog komuniciranja sa ostalim članovima portala putem privatnih poruka, komentara na fotografijama, te članstvom u grupama ili forumu portala.

U skladu sa misijom i vizijom portala Fotografija.ba, nastojimo našim korisnicima pružiti platformu za komunikaciju, uvezivanje i zajedničko djelovanje. Tačnije, sve ono što je nedostajalo na bh. fotografskoj sceni.
Kako smo uspjeli u svom cilju pokazuje brojka od preko 30.000 mjesečnih posjeta, 4400 registrovanih članova te preko 18.000 autorskih fotografija koje budu izložene na našem portalu u toku godine.
Osim toga, Fotografija.ba je organizator jedinog fotografskog festivala u BiH – Balkan Photo Festivala. “.

Autor: Dejan Djuric

We are all the same, pobjednička fotografija natječaja “Razlike inspirišu”

Datum i vrijeme objave: 28. April 2016. u 17:52 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Haris Begić, autor je najbolje fotografije natječaja “Razlike inspirišu”, prema odluci stručnog žirija. Foto-natječaj je realiziran u partnerstvu projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UN agencije (UNICEF, UNDP i UNESCO) u Bosni i Hercegovini i portala Fotografija.ba. Riječ je o projektu koji ima za cilj promovirati suživot, dijalog i razumijevanje među mladim ljudima. Na natječaj je pristiglo više od stotinu fotografija kojima su profesionalni, ali i amaterski fotografi prikazali kako vide razlike i suživot u svojoj sredini, postojanje prostora za dijalog, odnosno načine izgradnje razumijevanja i tolerancije.

A o svom viđenju razlika i temi fotografije, Haris Begić iz Sarajeva, autor pobjedničke fotografije, kaže: “U Sarajevu sam živio na Ciglanama, nedaleko od poznatog romskog naselja Gorica. Često sam viđao djecu kako igraju fudbal. To je plato na kojem nikada nije bilo bitno ko je kakve boje, nego ko je u većoj formi. Te su me scene znale fascinirati, pa sam odlučio ilustrovati svoju emociju.”

Članovi žirija su bili: Melisa Durak Buljubašić (UNDP), Nela Kačmarčik (UNICEF), Siniša Šešum (UNESCO) i Dejan Đurić (Fotogafija.ba). Cilj natječaja je promoviranje i dizanje svijesti javnosti o važnosti promoviranja dijaloga, tolerancije i suživota u cijeloj Bosni i Hercegovini, a selekciju pristiglih fotografija možete pogledati u galeriji na: http://fotografija.ba/dijalogzabuducnost/

Autor: Dejan Djuric

Memorijalna izložba “Goran Terzić” 03. maja u Banskom dvoru

Datum i vrijeme objave: 27. April 2016. u 10:10 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric


Memorijalna foto izložba „Goran Terzić“ biće otvorena u utorak, 03. maja u 19 časova u malom izložbenom salonu Banskog dvora u Banjaluci. Organizatori su udruženje građana eTrafika.net i kulturni centar Banski dvor.

Posjetioci izložbe će imati priliku da vide fotografije koje je snimio 21 autor – Aleksandar Čavić, Alen Jehja, Amra Topić, Armin Graca, Borislav Zdrinja, Vladimir Stojaković, Vedad Krkbešević, Vojislav Ritan, Darko Gavrić, Dinko Hošić, Dragana Dušanić, Jelena Nišić, Katarina Vrhovac, Nataša Mihajlović, Samir Zahirović, Svetlana Novaković, Siniša Plavšić, Slobodan Rašić Bobara, Srđan Gotovac, Tesnim Karišik i Husein Šljivo.

Poziv je bio otvoren za profesionalne i ameterske fotografe, a od 253 tehnički ispravne fotografije, stručni žiri koji čine Aleksandar Golić, Drago Vejnović i Aleksandar Trifunović, odabrao je 40 radova.

Ljubitelji fotografije takmičili su se u četiri kategorije – Ljudi mog grada, Događaj, Život i Kultura i umjetnost. Pobjednici će biti proglašeni na otvaranju izložbe, kada će im biti uručene i nagrade. Kompanija Lanaco obezbijedila je simbolične novčane nagrade za pobjednike kategorija, dok je kompanija Refot BH i Nikon obezbijedila nagradu za pobjednika konkursa, koji dobija fotoaparat Nikon D3200 + 18-55mm VR II, uz olovke za čišćenje senzora i memorijske kartice.

Osim najboljih radova koji su pristigli na konkurs, u Banskom dvoru će biti izloženo i 20 fotografija Gorana Terzića, koji je bio strastveni ljubitelj fotografije i saradnik više medija. Proslavila ga je stranica „Ljudi Banjaluke“, na kojoj je objavljivao portrete svojih sugrađana, zajedno sa kratkom pričom o njima. Iznenada je preminuo 19. januara 2015. godine, u 57. godini života.

Radio je za Nezavisne novine u prvim godinama njihovog postojanja, a posljednjih godina života intenzivno je snimao za portale Buka i eTrafika, kao i za foto agenciju Pixsell. Njegova fotografija izabrana je među 10 najboljih u kategoriji „Ljudi“, na foto konkursu „Fotografija godine 2012“, dok je 2014. godine dobio svoje posljednje priznanje, osvojivši Grand Prix “Stjepan Sekulić”.

Memorijalni foto konkurs pod njegovim imenom je pokušaj redakcije portala eTrafika, sa kojom je Terzić sarađivao posljednjih godina svog života, da sačuva sjećanje na svog prijatelja i kolegu upravo kroz ono u čemu je uživao – fotografiju.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Smrznuta šuma

Datum i vrijeme objave: 26. April 2016. u 09:09 Kategorija: Info Autor: F.ba

Šuma je zaspala čvrstim snom ispod mekanog bijelog pokrivača. Tamna boja golih i isprepletenih stabala ocrtava se jasno u bijelom beskraju. Bjelogorična i zimzelena stoljetna stabla  kao svake godine prkose vjetru i snjegu koji ih prekriva prhkim bijelim pahuljama. Samo postoje  tragovi koji vire ispod ove ledene snježne kore, grm, sasušena grana ili zaleđena travka. Ostavljeni  znakovi i nečiji krivudavi koraci smrznuti u snjegu pričaju da ovdje postoji čovjek – zapisao je u reportaži Zenir Šuko.

Klikom na fotogarafiju otvarate reportažu

Klikom na fotogarafiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Treći festival podvodne fotografije “Without Borders”

Datum i vrijeme objave: 19. April 2016. u 08:09 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Prijave za treće međunarodno on-line takmičenje u podvodnoj fotografiji pod nazivom “Bez granica/Without borders možete slati od 5. aprila do 5. maja 2016. godine. Takmičenje se u međunarodnoj selekciji održava u dvije kategorije digitalne fotografske opreme (DSLR i kompakt fotoaparati), te u četiri zadate teme, fotografija ambijenta sa i bez modela, kreativa/fashion, slatke vode i makro. Za takmičare iz Bosne i Hercegovine tu su i dodatne kategorije – BiH portfolio i BiH fotograf-početnik.

Kategorija fotograf-početnik predviđena je za one koji se rekreativno bave ovom vrstom fotografije, te do sada nisu osvajali nagrade ni na jednom takmičenju u podvodnoj fotografiji.
Izložba najboljih trideset fotografija, proglašenje pobjednika po pojedinim kategorijama i dodjela nagrada održati će se u Sarajevu, u subotu 21. maja.

Više informacija pronađite OVDJE.

 

Postanite seminarist jedanaeste Fotosofije!

Datum i vrijeme objave: u 07:55 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Otvoren je natječaj za polaznike jedanaeste sezone Fotosofije, besplatnog sedmodnevnog seminara za naprednu fotografiju pod vodstvom Damira Hoyke.

I ove godine će petnaestero odabranih dobiti priliku za nadgradnju fotoznanja, kreativnosti i iskustva, te za promociju svog rada i povezivanje s onima koji im mogu biti od pomoći u bavljenju fotografijom.

‘Iza nas je deset godina i 150 polaznika seminara iz svih država regije. Budući da su se mnogi seminaristi povezali s prethodnim generacijama i ostali u kontaktu, često mi se čini kao da smo umjesto deset, imali jedan mega seminar.’ rekao nam je Hoyka, te dodao ‘Naziv Fotosofia me oduvijek asocirao na djevojku, pa me veseli što sam ju najavnim fotografijama Fotosofije 11 konačno i oživio. Predstavljam vam ‘Fotosofia Girl’ – superheroinu koja vizualizira ideju Fotosofije kao sjecišta fotografije, kreativnosti, zabave, akcije, fantazije, odlučnosti, napetosti, futurizma, svjetla…’

Bez obzira fotografirate li ili uživate u gledanju dobrih fotografija, vjerujemo da ćete iskoristiti priliku da upoznate fotografa koji je portretirao Antonia Banderasa, Penelope Cruz, Jennifer Lopez, Charlotte Rampling… Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj na jedanaestu Fotosofiju dovodi Javiera Salasa, poznatog španjolskog celebrity i modnog fotografa, koji će uz prikaz izbora svojih radova održati predavanje ‘Portret kao zbližavanje s poznatim osobama’. Ulaz na predavanje planirano za 17.6.2016. će biti slobodan, a zainteresirani se mogu prijaviti da im Javier dan kasnije prokomentira portfolio.

Seminaristi će i sami imati priliku steći iskustvo snimanja poznatih kroz temu ‘Celebrity portret’ u čijoj su realizaciji proteklih godina pomogla mnoga poznata imena – Rene Bitorajac, Zuhra, Gile iz Električnog orgazma, Zoran Predin, Barbara Kolar, Natko Zrnčić Dim… a novost je da će se neki od njih okušati i u crossu na 3 i 6 km koji će se u sklopu seminara održati pod logističkom potporom Hrvatskog atletskog saveza.

Natječaj je otvoren do 11. svibnja 2016., a seminar će se održati od 12. do 19. lipnja 2016. u Termama Tuhelj. Kako se prijaviti možete pročitati na www.fotosofia.info , gdje će biti objavljivane i informacije o Javier Salasovom predavanju i načinu prijava za njegov portfolio review, te ostalim aktivnostima na koje će publici ulaz biti slobodan.

Na istoj web stranici objavljen je i natječaj ‘Fotosofia 11 FOTOmodel’ za fotomodele, make up artiste, frizere i stiliste – suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 11.

Autor: F.ba

Javni poziv za izbor najboljih fotografija na temu „I JA BIH U EU“

Datum i vrijeme objave: u 07:52 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH raspisuje javni poziv za izbor dvanaest (12) najboljih fotografija na temu „I JA BIH U EU“, od kojih će prvoplasirana fotografija po izboru stručnog žirija i prvoplasirana fotografija po izboru Facebook glasača biti nagrađene prigodnim nagradama.

Pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji je jedna vrsta putovanja, na kojem naša zemlja mora odgovoriti na brojne izazove kako bi unaprijedila svakodnevnicu svojih građana i pristupila klubu dvadesetosmorice.

Pozivamo Vas da u svojim fotografijama zabilježite momente, dijelove ovog našeg puta i predstavite nam na inovativan i kreativan način kako i zašto BiH u EU.

Dvanaest (12) najboljih fotografija bit će predstavljeno na izložbama koje će biti organizovane povodom Dana Evrope i Evropske sedmice u različitim gradovima u BiH, te na internet stranici Direkcije i nalozima društvenih mreža Direkcije (Facebook i Twitter). Na jednoj od izložbi bit će organizovano prigodno proglašenje pobjedničkih fotografija po izboru žirija i Facebook glasača, kao i uručenje nagrada. Fotografije će biti korištene i aplicirane na promotivni i štampani materijal Direkcije.

Informacije o kriterijima i propozicijama učestvovanja na javnom pozivu za izbor najboljih fotografija na temu „I JA BIH U EU“ možete vidjeti ovdje.

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2016 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.