FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

REPORTAŽA: ISO 3200

Datum i vrijeme objave: 18. August 2014. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: Haris Čalkić

Naziv serije fotografija motiviran je tehničkim detaljem  na kameri, tj. ISO vrijednošću većom od 3200. Odabir bandova na fotografijama nije slučajan jer i sam slušam tu vrstu muzike tako da su sve fotografije snimljene na punk/metal/hard-core koncertima i festivalima u regiji u proteklih dvije godine – zapisao je u reportaži Roberto Pavić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: Dejan Djuric

Svjetlost je boja – Noć je platno

Datum i vrijeme objave: 12. August 2014. u 08:30 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Ako bi me neko pitao šta je za mene light painting (farbanjem svjeltom), moj odgovor bi bio da je to vrsta fotografije u kojoj sve vidi ono što naše oči ne vide. Međutim, i samu fotografiju bi smo mogli nazvati farbanjem svjetlom jer riječ fotografija potiče od grčke riječi φωτός (phōtos) što označava “svjetlo” i γραφή (graphé) što znači “crtati, crtanje”. Dakle, spojem ove dvije grčke riječi dobija se “crtanjem svjetlom”.

Neki se sada možda pitaju šta lightpainteri (farbari svjetlom) konkretno rade? Farbari svjetlom u potpunom ili djelimičnom marku određenim izvorom svjetlosti (npr baterijskom lampom, laserom, prskalicom…) osvjetljavaju određene dijelove scene ili izvode određene pokrete i na taj način stvaraju konture koje definišu oblike. Ovdje treba naglasiti da se light painting zove i Long exposure fotografija. Pregledajte kompletan članak →

REPORTAŽA: Ramazan u Sarajevu

Datum i vrijeme objave: 4. August 2014. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: Haris Čalkić

Po mnogo čemu je poseban mjesec Ramazana u Sarajevu. Čitav grad odiše njegovim prisustvom. Od zore do zalaska sunca vjernici se odriču hrane, pića, loših navika, te se obavezuju da budu u najboljem mogućem izdanju u svim situacijama.

Vjerski program je najbogatiji za vrijeme ovog mjeseca. Teravije kao dodatna molitva koja se obavlja samo u ovom mjesecu te mukabela gdje se uči Kur’an i tumače njegove poruke tako da su džamije pune vjernika.

Hrana se posebno sprema, a tu su neizostavni ramazanski somuni čiji se miris širi mahalama pred iftar.

Nakon što top sa Žute Tabije označi prestanak posta u pratnji ezana i kandilja na minaretima nastaje istinski užitak u hrani koja je svakako posebna i preukusna nakon dugog posta. Prvo se posti pa se gosti. Također, vjernici su obavezni da djele sadaku.

Nakon svega slijedi Bajram, najveći muslimanski praznik gdje se nakon mjeseca posta uživa u svemu što su vjernici sebi uskratili i time završili jedan mentalni i fizički trening. Poenta je da čovjek nakon svega bude bolji i zahvalniji na onome što ima – zapisao je u reportaži Eldin Hasanagić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: Dejan Djuric

Konkurs za najbolju turističku fotografiju Prijedora

Datum i vrijeme objave: u 10:15 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Turistička organizacija Prijedor objavljuje konkurs za najbolju turističku fotografiju. Na konkursu mogu da učestvuju sva pravna i fizička lica. Konkurs je otvoren do 20.09.2014. godine.

Fotografije koje se dostavljaju na konkurs moraju biti urađene na području grada Prijedora. Fotografije je potrebno dostaviti u formatu 20x30cm, JPG format, kompresije 10-12, a maksimalna veličina jedne fotografije ne smije da pređe 3 MB. Fotografije mogu biti crno-bijele ili kolor u digitalnom formatu,a u obzir će se uzimati fotografije koje do sada nisu korišteni u druge propagandne svrhe. Pregledajte kompletan članak →

Program outdoor foto&film festivala 3fok

Datum i vrijeme objave: 25. Juli 2014. u 10:03 Kategorija: Vijesti Autor: Haris Čalkić

Drugi outdoor foto&film festival 3fok koji se u Kreševu održava od 31.7.-3.8.2014. u odmakloj je fazi organizacije, a sa sobom donosi i veliki broj kvalitetnih radova, ali i zanimljivih druženja.

Iz velikog broja radova pristiglih na natječaj izdvojeno je oko 180 fotografija koje će za vrijeme trajanja festivala biti izložene u u Nadretkovom domu u Kreševu. Kada je u pitanju film u otvorenom gledalištu na trgu fra Grge Martića u Kreševu bit će prikazano petnaest natjecateljskih, tri revijalna filma i jedan promotivni film.

Prvog dana gledatelji će moći pogledati promotivni film Ekopak-a nakon kojeg ih očekuje zanimljiva priča Dinne Kasala u filmu Majka svih rogova koji govori o bosansko-hercegovačkom usponu sjevernom stranom Matterhorna, a pored samog filma svoje doživljaje sa ovog uspona prenjet će i jedan od aktera ovog uspona.

Kratki filmovi Massima Moratija iz Kluba ekstremnih sportova SCORPIO obogatit će obadvije večeri festivala prvi na programu je film Dreznica Memorial Mirza Humo 2012, dok će u filmu Dalibora Balliana Tise uživati svi oni kojim je koji gaje osjećaje prema očuvanju prirode. Serijal Vrhovi balkana Zehrudina Isakovića čije tri epizode ćemo imati priliku pogledati na festivalu otvort će film Triglav nakon kojeg nas očekuje zanimljiv rad On Deer’s Peak – Massima Moratija. Jedini film u ovogodišnjem programu koji je sniman izvan našeg kontinenta je Šapat Kilimandžara redatelja Dragoslava Gogića iz Srbije koji je u 25 minuta prenio doživljaje od priprema preko uspona na Kilimandžaro do povratka u Srbiju. Kako je Šapat Kilimandžara jedini film snimljan izvan Europe tako je Janet Aliliović jedina autorica koja je odrasla izvan Europa da bi se sada vratila u Dubrovnik i tamo snimila priču Dom sings the blues. Prva večer kako je počela tako i završava pa nas na kraju očekuje film Dinne Kassala Osvajači Beskorisnog.

Petak je dan posvećen Via Dinarici, odnosno filmovima snimljenim u Dinarskom luku ovu večer otvara film Borisa Šepera Kameno srce snimljenim u Paklenici, a nastavlja se drugim dijelom serijala Vrhovi Balkana sa filmom Prenj – Zehrudina Isakovića. Već nam poznati Massimo Morati pokazao nam je da je veliki zaljubljenik u BiH planine, a da preferira Prenj pokazuje nam u svom filmu On Planet Prenj. Divovi Središnje Bosne je rad Marinka Slipca, ovaj film ne govori o vrhovima Vlašića i Vranice kao što bi se očekivalo već o najvećem drveću na prostoru Središnje Bosne. Ljuta sam je još jedan rad Dinne Kasala, a tko je ljut bit će zanimljivo pogledati u 1.8. u Kreševu. Poletarac First Descent je još jedan  Moratijev rad, dok je film Rođen Slobodan rad autora Krešimira Milasa. Zadnji u Isakovićevom serijalu je Velebit nakon kojeg nas Morati još jedanput vodi na Prenj ovaj put u fimu Spring Time on Veliki Osobac. Posljedni film na drugom 3foku je rad svima poznatog Stipe Božića, koji ovaj put ne osvaja vrhove – svojim novim radom odlučio se predstaviti nam outdoor aktivnost koja svaki dan postaje sve popularnija, a to je base jump, a upravo tako je nazvao svoj film – Base jump.

Subota je rezervirana za druženje na planinarskom domu Lopati i okrugli stol o projektu Via Dinarica. Večernji dio programa bit će otvoren promocijom dvije knjige i to K2 – Trijumf i tragedija – Stipe Božića i Pokopani na nebu – Petera Zuckermana i Amande Padoan

Proglašenje pobjednika bit će obavljeno također subotu 2.8.2014. nakon čega će biti priređeno druženje autora i posjetitelja. Oni koji nedjeljno jutro dočekaju u Kreševu imat će priliku uz šetnje po kreševskim planinama učestvovati na radionicama za fotografiju i video.

REPORTAŽA: Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju

Datum i vrijeme objave: 21. Juli 2014. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: Haris Čalkić

Fotografi Željko Budimir Keko, Haris Čalkić i Amer Kapetanović održali su u Zavidovićima i Doboju dvije radionice u sklopu UNICEF akcije „Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima“.

Foto radionice “Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju” su održane u saradnji sa Udruženjima Mala sirena iz Zavidovića i  Korak 2 i z Doboja te su ponudile mnogo radosti, kako djeci, tako i fotografima. Evo njihovih dojmova:

“Iskreno, bili smo nervozni dok smo vozili ka Zavidovićima da održimo prvu petodnevnu radionicu fotografije za djecu sa i bez poteškoća u razvoju. Svi smo radili radionice i prije ali ovo je ipak bilo nešto posebno.

Upoznali smo naših dvanaest mališana i nakon što smo se svi predstavili počeli smo pričati o tome šta fotografija znači i njima i nama.Osjećali smo da nema baš previše smisla objašnjavati bilo kakve tehničke karakteristike osim osnovnih funkcija aparata pa smo se, umjesto toga, posvetili razgovoru o životu, emocijama, ljubavi, patnji i posmatranju svijeta oko nas. I fotografisanju istog.

Vrijeme sa njima smo pretežno koristili da pregledamo fotografije koje bi oni napravli u popodnevima nakon što završimo radionicu, tako im dajući punu slobodu da se izraze bez naših uticaja, na primjer. u izboru subjekta i slično

Svaki slijedeći dan smo bili više iznenađeni iskrenošću i otvorenošću njihovih fotografija. Osjećali smo se privilegovanim da uđemo u njihov svijet na tako direktan način tako da nisu samo oni bili ti koji uče. Mi smo učili od njih.

Ono što nas se najviše dojmilo jeste njihovo potpuno ignorisanje poteškoća u razvoju u smislu da se svi smatraju potpuno jednakima u svemu što rade. Gledati djevojčicu koja pomaže svojoj vršnjakinji koja ima poteškoća u kretanju nam je istopilo srca.

Petog dana smo priredili njihovu prvu izložbu fotografija, dvije fotografije po autoru/autorici. Dok smo birali fotografije bili smo zatečeni njihovim kvalitetom. Neke od fotografija su bile toliko snažne da smo zavidjeli našim malim prijateljima (u najpozitivnijem smislu) što nismo baš mi te fotografije napravili.

Nakon ovog iskustva naši životi su mnogo bogatiji i imamo 12 novih prijatelja za čitav život. Bilo je teško rastati se od njih a i njima nije bilo baš lako. Zasigurno ćemo biti u kontaktu i jedva čekamo da vidimo više njihovih fotografija.

Gotovo ista stvar nam se desila i u Doboju gdje smo imali čak 14 polaznica i polaznika. Identična pozitivna energija i priča.

Ova radionice su nam pokazale šta slogan “Govorimo o mogućnostima” zaista znači.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Sve fotografije i informacije o projektu možete naći OVDJE.

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Fotosofi u akciji

Datum i vrijeme objave: 7. Juli 2014. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Već devetu godinu poznati fotograf Damir Hoyka organizuje seminar art fotografije Fotosofia koji okuplja kreativce iz regiona. U nedjelju, 29.6.2014. godine, u upečatljivom ambijentu Termi Tuhelj, koje su domaćin ovog seminara, petnaest talenata je dobilo majicu „Fotosof u akciji“ i diplomu kojom su postali dio fotografskog „plemena“. Promociji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija na temu „Art“ u izložbenom prostoru hotela WELL.

Izložba i promocija rezultat su sedam dana cjelodnevnog (i noćnog) rada seminarista koji su morali odgovoriti na mnogobrojne zadatke i izazove. Seminar je potpuno besplatan za učesnike, a cilj je, osim edukacije, stvaranje prijateljskih veza među fotografskim kreativcima. Veliki broj Fotosofa ranijih generacija koji su prisustvovali dešavanjima dokaz su da je koncept baziran na prijateljstvu i druženju uspješan.

Autor seminara Damir Hoyka istakao je da svaka generacija ima svoju osobenost i da svake godine ima novi izazov u razvijanju kreativnosti kod fotografa koji se prijave na seminar te da pravo druženje sa fotosofima tek počinje.

Osim stalnih Hoykinih savjeta i fotografisanja na zadanu temu svi polaznici su imali priliku da slušaju predavanje renomiranog fotografa Mehmeta Turguta (Turska). Polaznicima su na raspolaganju bili asistenti, profesionalna rasvjeta i modeli. U okviru celebrity day-a, svi polaznici su morali napraviti portret slavne ličnosti. Neki od celebritya koji su gostovali ove godine su: Rene Bitorajac, Mona Muratović, Davor Gobac, Mario Petreković i mnogi drugi.

Bitno je istaći i da su polaznici iz BiH Aida Redžepagić i Alen Hadžić

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Izložba Fotografija godine BiH 2013 putuje u Livno!

Datum i vrijeme objave: u 10:50 Kategorija: Info Autor: Haris Čalkić

U srijedu, 09.07.2014. godine Čarobna Kućica i  web portal Fotografija.ba organiziraju izložbu fotografija Fotografija godine BiH 2013. Izložba će biti postavljena na platou ispred Čarobne Kućice u ulici Kneza Mutimira na ulazu u gradski park. Otvorenje je planirano u 20,00 h. Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresirane građane Livna i njihove goste da posjete ovu izložbu i pogledaju 60 najboljih fotografija iz prošle godine.

Žiri:

Osmočlani žiri u sastavu Regina Azenberger (predsjednica žirija – Austrija), Mario Romulić (Hrvatska), Dražen Stojčić (Hrvatska), Mladen Pikulić (BiH/Holandija), Amer Kapetanović (BiH), Jan Vermer (Nizozemska), Marko Risović (Srbija) i Mario Periša (Hrvatska) odabrao je ranije finaliste i pobjednike takmičenja.

Pobjednici:

U kategoriji PRIMIJENJENA fotografija by HT ERONET za pobjedničku fotografiju odabran je rad SULEJMANA OMERBAŠIĆA naziva “Jason Paul Freerunner”.

U kategoriji  PRIRODA nagradu je osvojio  DINO ŠIMEK sa fotografijom „Jesenjski vjetar“.

U kategoriji KREATIVNA fotografija nagradu je osvojio GORAN LIZDEK sa fotografijom “Dubioza Kolektiv”.

U kategoriji GRAD nagradu je osvojio EDIN DŽEKO sa fotografijom “Buđenje novog dana”.

U kategoriji LJUDI  nagradu je osvojio  SINIŠA PLAVŠIĆ  sa fotografijom “Pogled”.

U kategoriji PRESS  nagradu osvojio SULEJMAN OMERBAŠIĆ sa fotografijom “JMBG protesti”.

Osim toga, Sulejman Omerbašić  je za poseban uspjeh na konkursu nagrađen sa GRAND PRIX priznanjem. U skladu sa tim je odnio i glavnu nagradu Festivala –  CANON EOS 5D MK III poklon generalnog sponzora Festivala kompanije Canon Bosna i Hercegovina.

Klikom na plakat možete potvrditi svoj dolazak na događaj

Klikom na plakat možete potvrditi svoj dolazak na događaj

Imena autora koji su prošli selekciju: Adnan Bubalo, Alija Kamber, Amir Bajrić, Amir Kehić, Amra Topić, Andrija Vrdoljak, Armin Graca, Dino Šimek, Domagoj Sever, Edin Džeko, Edin Tuzlak, Edis Halimanović, Eldin Hasanagić, Elvis Barukčić, Filip Bijelić, Filip Gržinčić, Goran Bisić, Goran Lizdek, Haris Begić, Hrvoje Golubić, Ines Krivec, Ivan Vidaković, Ivo Raič, Jan Duran, Jasmin Saletović, Lejla Arapčić, Leon Bijelić, Ljubomir Todorović, Maja Topčagić, Marko Marinković, Midhat Poturović, Mina Delić, Mladen Cukor, Muna Nazak, Petar Lupić, Robert Marić, Roberto Pavić, Samir Čeligija, Siniša Plavšić, Stipe Marinović, Sulejman Omerbašić, Tomislav Georgiev, Zvonimir Barišin i Željko Budimir.

Ovogodišnji konkurs je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Općina Stari GradKancelarija Specijalnog predstavnika EU u BiH, Umjetnička galerija BiH, a generalni pokrovitelj Festivala je Canon Bosna i Hercegovina, a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: HT ERONETAVTERA BH,  DHL, Galerija BlackBOX, Red Bull, Hotel Sarajevo, DISTI,Pycsell, FAN Ferhatović, eKupieuroBHplakat, Aumento i AtlantBH.

Medijski partneri konkursa: Klix, RSG, Antena Sarajevo, Nezavisne novine, Face TV, Dani, Magazin START BiH.

Pokrovitelj izložbe u Livnu je HYPO ALPE ADRIA BANK. 

Hoyka promovisao devetu generaciju Fotosofa

Datum i vrijeme objave: 1. Juli 2014. u 21:29 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Već devetu godinu poznati fotograf Damir Hoyka organizuje seminar art fotografije Fotosofia koji okuplja kreativce iz regiona. U nedjelju, 29.6.2014. godine, u upečatljivom ambijentu Termi Tuhelj, koje su domaćin ovog seminara, petnaest talenata je dobilo majicu „Fotosof u akciji“ i diplomu kojom su postali dio fotografskog „plemena“. Promociji je prethodilo otvaranje izložbe fotografija na temu „Art“ u izložbenom prostoru hotela WELL.

Izložba i promocija rezultat su sedam dana cjelodnevnog (i noćnog) rada seminarista koji su morali odgovoriti na mnogobrojne zadatke i izazove. Seminar je potpuno besplatan za učesnike, a cilj je, osim edukacije, stvaranje prijateljskih veza među fotografskim kreativcima. Veliki broj Fotosofa ranijih generacija koji su prisustvovali dešavanjima dokaz su da je koncept baziran na prijateljstvu i druženju uspješan.

Polaznici seminara sa Hoykom i Turgutom

Polaznici seminara sa Hoykom i Turgutom

Autor seminara Damir Hoyka istakao je da svaka generacija ima svoju osobenost i da svake godine ima novi izazov u razvijanju kreativnosti kod fotografa koji se prijave na seminar te da pravo druženje sa fotosofima tek počinje.

Osim stalnih Hoykinih savjeta i fotografisanja na zadanu temu svi polaznici su imali priliku da slušaju predavanje renomiranog fotografa Mehmeta Turguta (Turska). Polaznicima su na raspolaganju bili asistenti, profesionalna rasvjeta i modeli. U okviru celebrity day-a, svi polaznici su morali napraviti portret slavne ličnosti. Neki od celebritya koji su gostovali ove godine su: Rene Bitorajac, Mona Muratović, Davor Gobac, Mario Petreković i mnogi drugi.

Bitno je istaći i da su polaznici iz BiH: Aida Redžepagić i Alen Hadžić.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

REPORTAŽA: Sol života

Datum i vrijeme objave: 23. Juni 2014. u 21:00 Kategorija: Info, Reportaže Autor: Haris Čalkić

Skupljanje soli u solani Nin težak je posao koji se još uvijek djelomično obavlja ručno. Ninska polja soli postoje još od Rimskih vremena pa čak i danas neke od tradicionalnih metoda skupljanja soli još uvijek su u upotrebi. Sol je danas jeftin i lako dostupan sastojak ali u prošlosti zbog toga “bijelog zlata“ vodili su se ratovi, stvarali su se važni trgovački pute­vi, gospodarstva mnogih država temeljila su se na proizvodnji i trgovini solju. Sol je uvelike obilježila povijest hrvatske obale – zapisao je u reportaži Stipe Surać.

Stipe je freelance fotograf iz Zadra u 18 godina profesionalnog rada objavio je više od 2000 fotografija u više od 20 knjiga o Hrvatskoj prirodi, kulturi, mjestima i drugim sličnim temama. U hrvatskim izdanjima časopisa National Geographic, National Geographic Traveler i Geo objavio je oko 50 reportaža, od kojih 16 naslovnica. Njegove fotografije objavljuju se u raznim časopisima u diljem svijeta. Dobitnik je više od 60 nagrada na raznim fotografskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča. Medijski partner fotoreportaža je najčitaniji portal u BiH – Klix.ba koji također prenosi ovaj sadržaj.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2014 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.