FOTOGRAFIJA.BA | Blog
Fotografija.ba na facebook-u Fotografija.ba na twitter-u Fotografija.ba na Google+

Autor: F.ba

Prijavi se: Otvorene prijave za Balkan Photo Award 2016!

Datum i vrijeme objave: 5. Decembar 2016. u 15:18 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

Organizacioni odbor Balkan Photo Festivala (BPF) i ove godine raspisuje konkurs za najbolju fotografiju u protekloj godini pod nazivom Balkan Photo Award (BPA) 2016 .

Svake godine se trudimo uvesti nešto novo, a kako je naša parola da fotografija treba do što šire publike potrudili smo se da proširimo kategorije na koje se moguće prijaviti. Sve podjele u fotografiji su štetne te se mi kao festival ne određujemo ni kao dokumentarni niti kao umjetnički ili kako je to danas popularno reći contemporary. Želimo svima pružiti jednaku šansu, a nadamo se da je ovo dobar korak ka tome.” – izjavio je Haris Čalkić, direktor Festivala.

Kategorije za koje se može prijaviti su:

• Modna/reklamna fotografija
• Akt
• Kulturna baština
• Priroda i okoliš
• Portret
• Sport
• Svakodnevni život
• Fotografija mobilnim telefonom
• Vijesti i događaji
• Kreativna fotografija
• Reportaža/serija fotografija

Žiri će u kategorijama birati po pet najboljih fotografija te pet najboljih reportaža koje će biti izložene na izložbi koja će biti postavljena u Sarajevskoj Vijećnici.

Osim mogućnosti da osvoje vrijedne nagrade, svi finalisti imaju priliku da izlažu svoje radove koji su opremljeni najboljim papirom i sa vrlo visokom kvalitetom printa te postavljeni u vrhunskom prostoru. Pored toga, medijska promocija na internacionalnom nivou i mogućnost saradnje i povezivanja sa kolegama fotografima su sigurno dobar motiv učestvovanja na Balkan Photo Awardu” – izjavio je Dejan Đurić, izvršni direktor Festivala.

Na konkursu mogu učestvovati svi zainteresovani fotografi bez teritorijalnog, profesionalnog ili bilo kojeg drugog ograničenja. Na konkursu ne smiju učestvovati organizatori Balkan Photo Festivala te članovi žirija.

Predsjednik internacionalnog žirija ove godine je Myles Little (urednik fotografije u Magazinu TIME), a potpuni sastav žirija ćemo naknadno objaviti.

Bila mi je čast učestvovati na Balkan Photo Festivalu. Ukupno gledajući, kvalitet radova je bio visok a lokacija za izlaganje radova prelijepa. Svi u organizacionoj ekipi su bili vrlo profesionalni a Sarajevo je izvrstan domaćin i izuzetno zanimljivo mjesto za obići.” – izjavio je Myles Little o svom prošlogodišnjem boravku u Sarajevu gdje je održao radionicu i otvorio izložbu fotografija.

Za Grand prix nagradu Festivala predviđen je fotoaparat Canon EOS 5D MARK IV poklon generalnog pokrovitelja konkursa Canon Bosna i Hercegovina, a komletan nagradni fond će biti objavljen uskoro.

Osim takmičenja Festival će i ove godine imati bogat edukativni program.

Sve informacije oko uslova učešća na Konkursu te prijavnicu možete naći OVDJE.

Ovogodišnje izdanje Festival su podržali: Kancelarija Specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, zlatni sponzor: SONY, srebrni sponzor: Avtera BH. Festival su također podržali i BlackBOX, New Event, Festival Hotel, Ilford, FAN Ferhatović, Tehnomag i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa: N1, RSG, Antena Sarajevo, Magazin Dani, Oslobođenje, Dodho Magazine and Urban Magazin.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Zlata vrijedna pruga

Datum i vrijeme objave: 1. Decembar 2016. u 12:03 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Sa svojim stricem Rafom razgovaram dva dana nakon ove mtb vožnje koja me tako oduševila da danima pričam samo o njoj.  On mi ispriča kako je, još kao dječak, čuo starije kako pripovjedaju o nekom Miletu koji se vratio sa gradilišta uskotračne pruge u svoje selo u okolini Čitluka (Zapadna Hercegovina) sa torbom “punom zlata” jer je ukazom cara bilo naloženo da se radnici tako nagradjuju (“zlatnicima”) za svaki kilogram kamena na iskopu tunela uskotračne pruge od Čapljine prema Dubrovniku. Na internetu nalazim i potvrdu ove legende: “Kad su austrijski stručnjaci izvjestili austrijskog cara Franju Josipa da je na tako kamenome terenu nemoguće izgraditi prugu, on im je rekao: “Može li kilogram kamena za kilogram zlata ? Može ! Gradite !” I tako je nastala pruga od Čapljine do Dubrovnika – zapisao je u reportaži, između ostalog, Dražen Marinčić.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svake druge sedmice, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Proglašenje pobjednika A’Dizajn Nagrade & Takmičenja 2016

Datum i vrijeme objave: 16. Novembar 2016. u 16:03 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Internacionalne nagrada i takmičenje za dizajn objavljuje najbolje dizajne 2015 – 2016 u svim dizajn disciplinama.

A’ Dizajn Nagrada & Takmičenje (designaward.com), najveća svjetska i najraširenija internacionalna dizajn nagradna dodjela objavljuje rezultate 2015 – 2016 dizajn takmičenja: 1276 pobjednika iz 88 zemalja unutar 93 razlčite discipline. Prijavljeni radovi su bili pažljivo evaluirani od strane internacionalno uticajnog žirija, sastavljenog od establiranih akademika, istaknutih članova medija, kreativnih dizajn profesionalaca i iskusnih poduzetnika koji posvećuju pažnju detaljima tokom ocjenjivanja svakog rada.

Dizajn entuziasti, ljubitelji i editori širom svijeta su srdačno pozvani da dobiju nove dizajn inspiracije i da otkriju najnovije trendove u umjetnosti, arhitekturi i tehnologiji kroz posjetu A’ Design Awards’ online galerije pobjednika na http://www.designmag.org koja sadrži sve top dizajne sa 2015 – 2016 sa internacionalnog A’ Dizajn takmičenja kao i prethodno nagrađene radove iz prethodnih godina. Editori i dizajn zaljubljenici mogu uživati i u intervjuima sa nagrađenim dizajnima http://www.design-interviews.com

 

Rezultati A’ Dizajn takmičenja se objavljuju svake godine 15. April. Najbolji proizvodi, projekti i usluge širom svijeta koje demonstriraju superiorni dizajn, tehnologiju i kreativnost su nagrađeni sa A’ Dizajn nagradom; koja predstavlja simbol izvrsnosti u dizajnu i inovativnosti. Postoji pet nivoa distinkcije: Platinum, zlatna, srebrena, bronzana i željezna nagrada. A’ Dizajn nagrade se dodjeljuju godišnje za sve dizajn discipline. Dizajneri, kompanije i institucije iz svih zemalja su godišnje pozvani da učestvuju u natječaju tako što nominiraju svoje najbolje radove, projekte i proizvode za nagradno razmatranje.

A’ Dizajn nagrade se dodjeljuju za Dobar prostorni dizajn (arhitektura, interior dizajn, urbani dizajn i landscape dizajn), Dobar industrijski dizajn (produkt dizajn, dizajn kućnih aparata, dizajn vozila i dizajn mašinerije), Dobar komunikacijski dizajn ( grafički dizajn, interakcijski dizajn i marketing dizajn), Dobar modni dizajn (dizajn odjevnih predmeta, dizajn modnih akcesoara i dizajn obuće), Dobar dizajn sistema (dizajn servisa, dizajn strategija, kvalitet & inovativnost) kao i za dostignuća u Umjetnosti & Literaturi.

Laureati su pozvani da posjete glamuroznu gala-večer i ceremoniju dodjele nagrada u Italiji, gdje bivaju pozvani na scenu kako bi preuzeli svoje trofeje, nagradne certifikate i godišnjake. Pobjednicima je obezbjeđeno ekskluzivno mjesto da učestvuju u izložbi pod nazivom “Najbolji dizajni godine” kako bi prikazali svoje radove u Italiji. Laureati takođe imaju pravo na “A’ Dizajn nagradu”.

A’ Dizajn nagrada je visoko priželjkivan i obiman pobjednički set se svim A’ Dizajn Nagrada & Takmičenje nosiocima medalje kako bi se olakšala diseminacija njihovih novosti do široke publike. Kao dodatak trofeju, certifikatu i knjizi, A’Dizajn nagrada uključuje PR i marketing usluge kao što su prevodi nagrađenih radova na desetine jezika, priprema za objavu i distribuciju u medijima, životnu licencu za korištenje“nagrađeni pobjednik” loga, kampanju za odnose sa javnošću za pobjednike i prosljeđivanje nagrađenih radova hiljadama članova medija.

Iako je izdanje 2015 – 2016 gotovo, prijave na 2016 – 2017 takmičenje su sada otvorene, zainteresovani dizajneri, umjetnici, arhitekti i kompanije se mogu registrirati i prijaviti svoj rad nahttps://competition.adesignaward.com gdje će dobiti dalje upute i informacije koje se tiču takmičenja, kao što su kriteriji ocjenjivanja, ključni datumi, listu članova žirija, forma prijave radova i prezentacijskih vodiča.

A’ Dizajn takmičenje je establirano da stvori svijest o praksama i principima dobrog dizajna. Krajnji cilj A’ Dizajn takmičenja je da oformi snažne poticaje za dizajnere, kompanije i brendove iz svih zemalja kako bi se došlo do boljih proizvoda, usluga i sistema koji bi koristili čovječanstvu. A’ Dizajn takmičenje, stoga ističe i gura naprijed svjetske dizajnere i brendove kako bi stvorili proizvode i projekte koji nude dodatnu vrijednost, povećanu iskoristivost, inovativnu funkcionalnost, vrhunsku estetiku, izuzetnu efikasnost, poboljšanu održivost i bolju performancu. Saznaj više o A’Dizajn Nagradi & Takmičenju na http://www.natjecajzadizajn.com

Autor: F.ba

Sedma klupska izložba fotografija Foto-video kluba “Valter”,

Datum i vrijeme objave: 15. Novembar 2016. u 11:08 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Pozivamo Vas na otvaranje sedme klupske izložbe Foto-video kluba “Valter” koja će se održati 17 novembra 2016. godine u galeriji “BlackBox” u Sarajevu sa početkom u 19 sati. Izložba će biti otvorena sedam dana od dana otvorenja.

Na izložbi će biti izloženo 40 radova 12 autora, članova udruženja. U sklopu izložbe će biti dodijeljene nagrade i pohvale autorima za najbolje fotografije. Radovi su rezultat višegodišnjeg bavljenja ovom disciplinom grupe profesionalnih fotografa i entuzijasta.

Autori fotografija su: Admir Dervišević, Eldin Hasanagić, Goran Turković, Mehmed Skopljak, Mirna Dervišević, Igor Isanović, Muhamed Borović, Kerim Oručević, Senad Tahmaz, Srđan Dunđerović, Tajib Žunić i Zenir Šuko.

Izbor fotografija nije bio nimalo lak posao kada se uzme u obzir  da je na selektiranje dospjelo 95 radova. Selektiranje fotografija za izložbu je izvršio Mirsad Mujanović, član Međunarodne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) sa titulom Artist FIAP, majstor fotografije Asocijacije za umjetničku fotografiju u BiH.

Sedmu po redu izložbu foto-video kluba „Valter“ Sarajevo podržali su Info Studio d.o.o. Sarajevo,

Emerging Markets Consultants Sarajevo i Stroping d.o.o.

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Welcome to Hotel Durmitor

Datum i vrijeme objave: u 10:06 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Hotel Durmitor na Žabljaku bio je prvi hotel na Durmitoru, projektovan u alpskom stilu izgrađen krajem 1930-tih godina. Tokom Drugog svjetskog rata je “učestvovao” u oslobodilačkom partizanskom pokretu time što je bio partizanska bolnica, zbog čega je naknado proglašen kao kulturno dobro i zaštićen arhitektonski.

Niz decenija bio je jedini hotel na Žabljaku, neka vrsta planinarskog hotela. Hotel je ugostio mnoge poznate ličnosti te je na neki način bio pokretačka tačka kulturnog života u ovom predjelu prirode. Međutim, devedesetih u procesu privatizacije i hotel je izgubio svoj sjaj. Napušten i predat nemaru sada truli na lokaciji sa najljepšim pogledom na gorostasni Durmitor. Ulaz je “strogo zabranjen”, ali se može bez poteškoća ući unutra i vidjeti kako sada izgleda nekada prelijepi hotelski enterijer. Ova serija fotografija je moj pokušaj da prikažem svoju ličnu emociju u vezi ovog mjesta: zapuštenost, zaboravljenost, odbačenost nakon iskorišćenosti, nemar… – zapisao je u reportaži Dejan Dajković.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Instagram – aplikacija koja se voli ili mrzi?

Datum i vrijeme objave: 11. Novembar 2016. u 10:37 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Član našeg portala i povremeni saradnik Mensur je prije dvije godine objavio članak o fenomenu Instagrama. Da li je ovo pitanje aktulno i danas, kada je ta aplikacija postala jedna od vodećih društvenih mreža?

Mensur Muhić je član portala Fotografija.ba još od osnivanja, a odnedavno je dio našeg tima zadužen za SEO optimizaciju te rad na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, G+ itd.).  Osim toga na njegovom blogu Mensur.se možete naći još članaka o Internetu, SEO, Google, Android i ostalim sličnim temama. 

Probudih se jutros ranije nego obično. Dan još nije počeo, a noć još nije nestala. Zora… Napravim kafu, i polagano, na prstima, da nikoga ne budim, sjednem na balkon da uživam u kafi i tišini. Mjesec ko dukat žut, baš kako ga je otpjevao Dino Merlin, a ja hiljadama kilometara od svog rodnog grada.

Pade mi na um da bih volio da fotografišem ovo što vidim sa balkona  na nebu,  scenu polumjeseca, crno-sivi oblaka, i razbacanih zvjezda i brzo odustadoh od toga, da izvlačim fotoaparat, pa stativ, jer se kafa brzo hladi jutarnjoj hladnoći. Pa šta sa radim?

 Instagram!

Naravno, tražim mobitel, okidam nekoliko snimaka i niti jedan ne valja, pa odustajem od tog iznenadnog napada umjetničke inspiracije. I počnem da razmisljam ponovo o svome gradu. OK… #Jajce u taggs u Instagram-u i voil’a, nekoliko dobrih svježih slika vodopada i rijeke Plive i Vrbasa. Doduše, očekivao sam više fotografija, ali i ovo je dovoljno za brzo gašenje nostalgije.

I sam koristim Instagram, mada ne spadam u one koji su tu u najvećem broju, tinejdžeri. Ako ima i jedna grupa korisnika sprava sa ekranima, onda su to oni. I neka, inače bi tehnološki napredak  stao. Samim tim je i većina slika, ako tražis neki specifičan tagg, popunjena školskim motivima, party fotkama i slično. Među svim tim  fotografijama moguće je  naći i ponekog skrivenog umjetnika – fotografa. A takvih bogami ima puno na Instagramu. Zato i vrijedi tražiti.

 Šta je ustvari Instagram?

Aplikacija Instagram se prvo pojavila za Iphone, a kasnije je postala dostupna i na Google Play Store, za Android mobilne uređaje. Aplikacija je mala, brza i najvažnije, besplatna. Jedino što zahtjeva je registracija i pravljenje profila, kao i neka vrstu konekcije sa Internetom. Po startanju aplikacije dolazite do liste zadnjih fotografija vaših prijatelja i vas. E u tome leži i jedna od prednosti Instagrama, a to je da je sam program napravljen na principu  društvene mreže za fotografije. Sve slike su javne i time dostupne svima i možete ih obilježavati ključnim riječima tj. kako se to popularno kaže – “tagovati”. Te i tuđe oznake je moguće i tražiti preko funkcije zvane: Explore, tako da je moguće gledati fotografija prijatelja i davati im srce, znak da vam se fotografija svidjela.

 Kako radi Instagram aplikacija?

Jednostavno je uraditi i online publicirati fotografiju sa Instagramom, samo nekoliko klikova i već možete da je sačuvate na nekoj od socijalnih mreža. Format fotografije je kocka a na raspolaganju nam je izbor od desetak opcija sa kojima je moguće malo promjeniti fotografiju. Par predefinisanih filtera koji mijenjaju boje i intezitet fotografije, zatamnjuju rubove i slično. Dodatne funkcije su par dugmadi u gornjem redu za postavljanje ramova, koji zavise od filtera, efekat zamućenosti dijelova fotografije, automatsko ažuriranje boja – intenziviranje boja i rotiranje fotografije. I to je to… Nedostaju neki standardni alati koje bi ja očekivao u jednoj aplikaciji za fotografije, ali to i nije poenta sa Instagramom.

Snaga Instagram aplikacije leži u sljedećem koraku u procesu obrade fotografije u samoj aplikaciji, što dolazi poslije fotografisanja, a to je geotagg -markiranje slike sa GPS lokacijom, ime i opis fotografije i njeno veoma jednostavno postavljanje i dijeljenje na par najpopularnijih društvenih mreža: Twitter, Facebook, Umblr, Flickr i Foursquare.

Samo ih izaberete i shussssh… već za par sekundi ste sve prijatelje zatrpali postovima sa  fotografijama :-) U isto vrijeme je ta fotografija dostupna i prijateljima unutar aplikacije, kao i onima koji vas prate preko aplikacije. Fotografija se automatski prenosi i publicira i  na Instagram web-stranici, tako da se time dobija i posebna stranica na Internetu. Do linka dolazite najlakše preko Facebook-a. Link je zapisan u formi teksta pored fotke.

Popularnost Instagrama

Jednostavno, sa minimalnim naporom, a i veoma brzo, javno objavljivanje fotografija postalo je tako popularno među korisnicima mobilnih uređaja, da je Facebook kompanija kupila firmu koja je proizvela aplikaciju, prije par mjeseci, za cijenu od milijardu dolara. Prije dan-dva to je i zvanično potvrđeno, tako da sad Facebook ima pravo da mijenja aplikaciju i da je prilagodi svojoj mreži i pojednostavi veze između mobilne aplikacije i Facebook stranice. Koliko vidim, već danas počinju se uočavati promjene na FB stranici.

Postoji tu nekoliko stvari koje se daju srediti, kao recimo prijava u aplikaciji preko Facebook računa, pravljenje Instagram albuma, naknadne promjene na opisu fotografije na samoj Facebook stranici i slično.

Ako se pitate gdje pronaći datoteku fotografije koju ste objavili na socijalnim mrežama ovdje je odgovor: Svaku fotografiju Instagram sačuva, poslije obrade, i bez obzira sto je niste objavili na društvenim mrežama, na memoriskoj kartici u telefonu. Otvorite karticu nekim programom za datoteke, recimo Astro File Menager, i pronađite mapu Pictures. U toj mapi je još jedna mapa – Instagram, gdje su fotografije pohranjene.

Ovo je korisno ako imate namjeru da sačuvate fotografiju, ili da je šaljete putem e-maila, ili objavite na nekoj od društvenih mreža koje Instagram aplikacija ne podržava, kao npr. moj voljeni Google+.

Ako niste probali Instagram vrijeme je da to uradite, a jako dobra alternativa je i Android aplikacija Pixlr-O-Matic sa više opcija i malo “ozbiljnija”.

Ova aplikacija se ili voli ili mrzi, ako je suditi po komentarima u svijetu po Internetu.

Instagram nije aplikacija koji će od vas napraviti dobrog umjetnika fotografa, ali umjetnost ne leži u mašineriji i programima nego u rukama fotografa. Ljudi su u prošlosti pravili fascinirajuće fotografije i sa kartonskom kutijom na kojoj su izbušili malu rupu, sa sa druge strane imali film. Bez Instagrama.

Ovom prilikom se zahvaljujem prijateljima iz skandinavske firme BGA koja mi pomaže u realizaciji ovog i sličnih članaka.

Autor: Dejan Djuric

“Prenj u ogledalu” proglašen za najbolju fotografiju na foto-konkursu “Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine”

Datum i vrijeme objave: 1. Novembar 2016. u 08:38 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

“Prenj u ogledalu” – Dženad Džino

Foto-konkurs “Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine“, u organizaciji GRAWE osiguranja d.d. Sarajevo, je uspješno protekao.

Kažu da slika vrijedi 1000 riječi, a na ovom foto-konkursu su ispričane priče od miliona riječi o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Zaposlenici GRAWE osiguranja su imali težak zadatak izbora najbolje fotografije. Više od 150 fotografa iz svih dijelova države je prijavilo preko 600 fotografija najljepših prirodnih prizora Bosne i Hercegovine.

Najviše glasova dobila je fotografija “Prenj u ogledalu“, autora Dženada Džine iz Jablanice, čime je proglašen za pobjednika foto-konkursa. Ova fotografija će krasiti kalendar GRAWE osiguranja u 2017. godini, a autor fotografije će biti novčano nagrađen iznosom od 500 KM.

Gospodin Dženad Džino, autor pobjedničke fotografije je rekao više detalja o svom fotografskom radu i fotografiji “Prenj u ogledalu“: „Fotografijom se ozbiljnije bavim oko 4 godine. To je period od kada sam kupio svoj prvi DSLR fotoaparat, iako moja ljubav prema fotografiji potiče dosta ranije, odnosno pojavom prvih mobilnih telefona sa kamerom.

Za moje ozbiljnije bavljenje fotografijom najviše su “krivi” Prenj, Čvrsnica i moja Jablanica, odnosno njene prirodne ljepote i sve ono što krasi podneblje gdje sam rođen. Veliki sam ljubitelj prirode, aktivan planinar i član Gorske službe spašavanja u Jablanici. Svoje slobodno vrijeme provodim u planini i njom sam jednostavno opčinjen. Moja želja da ljudima pokažem planinu na način kako je ja doživljavam, me upravo natjerala da se počnem baviti fotografijom.

Ono što me najviše privlači je pejzažna/landscape i macro fotografija. Na mojim fotografijama najčešći motivi su svakako Prenj, Čvrsnica i šire područje Jablanice. Sve odlaske van Jablanice u bilo koji drugi grad koristim da napravim i fotografije tih mjesta, pa se na mojim fotografijama često nađu i motivi Mostara, Konjica, Sarajeva. Stari most u Mostaru i ćupriju u Konjicu, također često posmatram kroz svoj objektiv.

Fotografija “Prenj u ogledalu” nastala je u aprilu ove godine. Često sam vozeći se prema Mostaru na samom izlazu iz Jablanice gledao u vrhove Prenja i divio im se kako prkose vremenu i ponosno stoje iznad korita Neretve, odnosno Grabovičkog jezera i sebi sam dao zadatak da napravim fotografiju koja će ljudima najbolje dočarati tu ljepotu. Jesen i zima mi nisu dali da napravim fotografiju vrijednu pažnje. Ni sam ne znam koliko puta sam otišao i ostao razočaran zbog činjenice da nisam u mogućnosti napraviti fotografiju jer je strujanje zraka na tom dijelu veoma naglašeno i jezero je rijetko kada mirno. U aprilu mi se ukazala prilika kad je pao i posljednji snijeg. Dan je bio fantastičan za fotografisanje. Došao sam a ispred mene je stajao prizor koji je bio zaista oduševljavajući. Vrhovi Prenja su bili pokriveni sinoćnjim snijegom a jezero prilično mirno. Sve se poklopilo, samo je bilo do mene da taj trenutak ovjekovječim za sva vremena.“

Autor: F.ba

REPORTAŽA: Deževice

Datum i vrijeme objave: 24. Oktobar 2016. u 15:03 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Deževice su selo u općini Kreševo smještene 8 km s/z od Kreševa, na nadmorskoj visini od 911m. U srednjem vijeku, za vrijeme bosanske samostalnosti, Deževice su bile varoš, trg, rudnik srebra i olova te važno gospodarsko središte kraljevine. Tamo je bila carina i dubrovačka kolonija. U pisanim izvorima prvi put se spominju 1403. godine.

Danas su Deževice jedno malo selo u kojem živi nešto manje od stotinu stanovnika, i to uglavnom starijih osoba. U selu postoji i punionica vode koja crpi vodu sa izvora rijeke Nevre u kojoj i radi dio mještana. Deževice je 31.07.2016 ugostilo Fotomaraton u sklopu 4. Outdoor Foto&Film Festival 3Fok u Kreševu, tako je nastala i ova reportaža – zapisao je Srđan Dunđerović.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba

Autor: F.ba

Armin Graca pobjednik petog Sarajevo fotomaratona!

Datum i vrijeme objave: 16. Oktobar 2016. u 16:06 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

Sarajevo – 16.10.2016 – U Caffe Baru Mash u 13h dodijeljene su nagrada za peto izdanje Sarajevo fotomaratona. Odlukom žirija u sastavu: Dejan Đurić, Eldin Hasanagić i Midhat Poturović, za pobjednika je izabran Armin Graca. Svi učesnici su morali odgovoriti na šest tema: Grupa, Pogled, Linije, Kulturno, Fotografija kao slika i Ritam ulice. Armin je nagrađen sa aparatom Canon EOS 1300D sa objektivom 18-55 III, poklonom ponosnog sponzora Canon Bosna i Hercegovina. U nastavku pogledajte sve nagrađene:

Armin Graca – 1. mjesto za seriju fotografija

Dario Šišul – 2. mjesto za seriju fotografija

Srđan Dunđerović – 3. mjesto za seriju fotografija

Tajib Žunić – Pohvala za seriju fotografija

Nagrade za pojedinačne fotografije po temama:

Tema “Grupa” – autorica: Nejra Baltes

Tema “Pogled” – autor: Denis Ruvić

Tema “Linije” – autor: Alen Jehja

Tema “Kulturno” – autorica: Brankica Sudar

Tema “Fotografija kao slika” – autor: Zenir Šuko

Tema “Ritam ulice” – autor: Zlatan Kurto

Autor: F.ba

Raspored događaja na Sarajevo fotomaratonu 2016!

Datum i vrijeme objave: 14. Oktobar 2016. u 07:39 Kategorija: Info, Vijesti Autor: F.ba

U subotu 15.10.2016 se održava peto izdanje Sarajevo fotomaratona. Prijaviti se možete večeras do ponoći – OVDJE. Ukoliko se ne prijavite putem online forme, prijaviti se možete i uživo na početku događaja.

Raspored događaja:

Subota: 15.10.2016 : Galerija BlackBOX (Vrazova 5) – 8.00-9.00h  – preuzimanje kartice sa tri teme fotomaratona 2016.

Café Bar Mash – 12.00-13.00h – preuzimanje  kartice sa preostale tri teme (ukupno šest tema).

Café Bar Mash – 16.00-17.00h – predaja fotografija za žiriranje.  Žiri na ovogodišnjem fotomaratonu: Dejan Đurić, Eldin Hasanagić i Midhat Poturović.

Caffe Bar Mash – 21.00h – druženje

Nedjelja 16.10.2016: Caffe Bar Mash  - 13.00h – proglašenje pobjednika i dodjela diploma.

Podsjećamo, nagrada za najboljeg učesnika po ocjeni žirija je fotoaparat Canon EOS 1300D sa 18-55mm III objektivom. Poklon sponzora Canon Bosna i Hercegovina.

Bitne stavke na koje ne smijete zaboraviti tokom trajanja fotomaratona:

 

  • Učesnici fotomaratona moraju sa sobom imati ličnu kartu i nositi je tokom trajanja fotomaratona
  • Fotografije moraju biti dostavljene u JPEG formatu
  • Fotografije ne smiju biti obrađene u Photoshopu ili nekim od sličnih programa ili obrađene na aparatu (program integrisani u softwer aparata) Ne smije se koristiti krop alat, kloniranje, HDR obrada ili popravljanje dinamičkog raspona fotografije, dakle sve što spada u digitalnu obradu fotografije. Dozvoljeno je korištenje opcije „crno-bijelo“ koja je integrisana u fotoaparatu
  • Ako snimite puno fotografija tokom dana, molimo Vas da odaberete  6 snimaka koje ćete predati na drugom punktu.
  • Fotografije možete prebaciti direktno sa aparata preko našeg čitača kartica ili ih dostaviti putem USB-a.

Tokom trajanja fotomaratona, molimo Vas da se pridržavate fotografskog bontona:

  • Tražiti dopuštenje za fotografisanje ukoliko snimate privatno vlasništvo
  • Voditi računa o kodeksima odjevanja na određenim mjestima (žene trebaju imati veo ukoliko ulaze u džamije npr.)
  • Tražiti dopuštenje ako želite fotografisati policiju
  • Apsolutno je zabranjeno fotografisati Američku ambasadu i vojne objekte

Obratite pažnju na sve vrijedne predmete koje nosite sa sobom te se posebno skoncentrišite na odabir fotografija koje ćete predati.

 

 

© FOTOGRAFIJA.BA 2008 - 2016 // Best of F.ba // Impressum // Osnovni pojmovi // Pravna pomoć // Uslovi korištenja // Registracija // Marketing // ispod haube WordPress i BuddyPress
Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača. Sve fotografije su isključivo vlasništvo njihovih autora.