Fotografska izložba Nostalgia u Galeriji BlackBOX

Datum i vrijeme objave: 19. Septembar 2017. u 14:24 Kategorija: Vijesti Autor: Haris Čalkić

Otvorenje izložbe:  20.09.2017., u 12:00 sati
Galerija BlackBOX, Vrazova 5, Sarajevo

Otvorenje foto izložbe Nostalgija je osmišljeno kao jednodnevni interkulturalni dan u Galeriji BlackBOX, posvećen Japanu.

Izložbu će otvoriti Larisa Kasumagić-Kafedžić koja će predstaviti selekciju od 50 fotografija sa njenog  porodičnog boravka u Japanu.

Drugi dio izložbe, selekcija japanske kuhinje (washoku),  predstaviće Nozomi Miyanoya, predavač kursa japanskog jezika pri Filozofskom Fakultetu,kao i studentice sa Sophia Univerziteta u Tokiju –  Yumi Orihara, Yukiko Imashiro i Ayako Miyamoto, koje će govoriti i o Ljetnom programu japanskog jezika pri Univerzitetu u Sarajevu.

Selekciju, pripremu i koncept izložbe radio je Muhamed Kafedžić Muha, a kao inspiraciju za izožbu poslužio mu je anime film „Tvoje ime je?“ od Makoto Shinkai-a, u kojem se isto tako dešava izložba fotografija Nostalgija. Pored omaža ovom režiseru i njegovom filmu, umjetnik je na ovaj način želio da kaže da se snovi i java uvijek prepliću i da nešto što je bio san ili fikcija, može postati java, a opet poslije se pretočiti u san. Selekcija fotografija, pored nekih od popularnih mjesta, prikazat će i neka intimna sjećanja na Japan.

Otvorenje će moderirati Julijan Komšić kao domaćin ispred Galerije BlackBOX.

Izložba će biti postavljena 7 dana.