REPORTAŽA: Welcome to Hotel Durmitor

Datum i vrijeme objave: 15. Novembar 2016. u 10:06 Kategorija: Info, Reportaže, Vijesti Autor: F.ba

Hotel Durmitor na Žabljaku bio je prvi hotel na Durmitoru, projektovan u alpskom stilu izgrađen krajem 1930-tih godina. Tokom Drugog svjetskog rata je “učestvovao” u oslobodilačkom partizanskom pokretu time što je bio partizanska bolnica, zbog čega je naknado proglašen kao kulturno dobro i zaštićen arhitektonski.

Niz decenija bio je jedini hotel na Žabljaku, neka vrsta planinarskog hotela. Hotel je ugostio mnoge poznate ličnosti te je na neki način bio pokretačka tačka kulturnog života u ovom predjelu prirode. Međutim, devedesetih u procesu privatizacije i hotel je izgubio svoj sjaj. Napušten i predat nemaru sada truli na lokaciji sa najljepšim pogledom na gorostasni Durmitor. Ulaz je “strogo zabranjen”, ali se može bez poteškoća ući unutra i vidjeti kako sada izgleda nekada prelijepi hotelski enterijer. Ova serija fotografija je moj pokušaj da prikažem svoju ličnu emociju u vezi ovog mjesta: zapuštenost, zaboravljenost, odbačenost nakon iskorišćenosti, nemar… – zapisao je u reportaži Dejan Dajković.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba