Izložba podvodnih fotografija takmičenja “Bez granica”

Datum i vrijeme objave: 19. Maj 2016. u 07:56 Kategorija: Vijesti Autor: Haris Čalkić

U subotu 21.05.2016. u holu Sarajevo City Centera u Sarajevu sa početkom u 19:30 sati, održat će se ceremonija proglašenja pobjednika trećeg online međunarodnog takmičenja u podvodnoj fotografiji “Without Borders – Bez granica“, te izložba nagrađenih radova.

Na treće po redu online međunarodno takmičenje “Without Borders” prijavio se i učestvovao impozantan broj od 177 takmičara iz 16 zemalja, sa četiri kontinenta, sa pristiglih više od 500 fotografija. Takmičilo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i COMPACT.

U internacionalnoj i BiH konkurenciji zadate su bile četiri teme: Fotografija podvodnog ambijenta, Kreativna i fashion fotografija, Makro-fotografija i Fotografija slatkih voda.

Od prošle godine uvedene su dvije nove bosanskohercegovačke kategorije takmičenja. Podvodni fotografi iz Bosne i Hercegovine su se prijavili u velikom broju sa izuzetno kvalitetnim fotografijama. Takmičili su se u dvije podkategorije: BiH portfolio i BiH fotograf-početnik.

Bh. fotograf početnik je kategorija koja je uvrštena sa željom da se privuče što veći broj ljubitelja podvodne fotografije u Bosni i Hercegovini, te napravi popularizacija ronjenja i podvodne fotografije u BiH. Pružena je šansa i roniocima koji tek počinju praviti fotografije pod vodom da se pokažu i prezentiraju svoje radove, te da se takmiče sa sebi ravnima. Na taj način smo ostvarili našu namjeru da ih polako uvlačimo u čarobnu priču podvodne fotografije, koju će oni dalje promovirati i širiti.

Tradicionalno, međunarodni i nepristrasan žiri je radio u sastavu: Dinno Kasalo, urednik i producent na BHRT, Bosna i Hercegovina, Haris Čalkić, fotograf, osnivač “Balkan Photo Award”, Bosna i Hercegovina, Branislav Danevski, podvodni fotograf, ex svjetski viceprvak, Hrvatska, Goran Butajla, podvodni fotograf, glavni urednik časopisa SCUBAlife, Hrvatska i Milan Tomažin, podvodni fotograf, Slovenija.

Kvalitet fotografija koje su pristigle je po svjetskim standardima i na izuzetno visokom nivou, a žiri je imao veoma težak zadatak da izabere najbolje. Ovaj specifičan put razvoja i promoviranja podvodne fotografije će se nastaviti i idućih godina, jer umijeće i inspiracija pravljenja fotografija su izuzetno zanimljive i zahtjevne i za običnog čovjeka prosto nestvarne. Na ovaj način približavamo čari podmorja, rijeka i jezera i običnim ljudima koji nemaju priliku zaviriti u fascinantne i skrivene tajne dubina. Prezentacijom podvodne fotografije i ronjenja, promovira se i podizanje svijesti o očuvanju svjetskih voda koje čine preko 70% površine naše planete, saopćeno je iz Ronilačkog kluba Bosna iz Sarajeva.