Izložba fotografija konkursa “Kulturno-historijske institucije Općine Centar”

Datum i vrijeme objave: 10. Maj 2016. u 11:23 Kategorija: Info, Vijesti Autor: Haris Čalkić

Već četvrtu godinu JU Centar za kulturu Sarajevo i portal Fotografija.ba, uz pokroviteljstvo Općine Centar organizuju konkurs za najbolju fotografiju koju su snimili učenici srednjih škola iz Sarajeva na temu “Kulturno-historijske institucije Općine Centar”.

Otvaranje izložbe predviđeno je za 12.5.2016. godine u 20.00h u Centru za Mlade Gorica (Avde Jabučice broj 52), kada će biti i dodijeljene nagrade za prva tri mjesta u iznosima: 300, 200 i 100 KM.

Na konkurs je pristiglo preko 100 fotografija a žiri u sastavu Haris Čalkić, Dejan Đurić(Fotografija.ba) i Senad Bostandžić (JU Centar za Kulturu Sarajevo) odabrao je 20 fotografija koje će biti izložene te pobjednike.

Autori koji su prošli selekciju: Ahmed Halilović, Alen Šehović, Anesa Ališić, Binasa Memić, Emina Milanović, Ena Čengić, Hana Burazerović, Hena Brkić, Irma Agić, Merjema Milić, Minela Viteškić, Nađa Omerhodžić, Suada Aliji, Tesnim Karišik i Zerina Fehrić.

Cilj ovog projekta jeste potaknuti mlade ljude da se bave fotografijom i da poboljšaju svoju medijsku pismenost.Osim poboljšanja fotografskih tehnika mladi će imati priliku učiti o kulturno-historijskim instituticijama Općine Centar. Predavanja profesionalnih fotografa će im pomoći da steknu osnovna saznanja o fotografiji kao mediju i time prošire svoje obrazovanje. Izložbom radova afirmišremo mlade umjetnike i podstičemo na daljnji rad.

Pokrovitelj projekta je Općina Centar Sarajevo, a projekat realizuju JU Centar za kulturu “Sarajevo” i portal Fotografija.ba

Organizatori
JU Centar za kulturu ¨Sarajevo¨,institucija je koja egzistira od 1965. godina,i aktivno učestvuje u naporima društvene zajednice za kvalitetnim osmišljavanjem slobodnog vremena djece,mladih i građana , u neposrednoj saradnji sa drugim društveno političkim institucijama,školama,vrtićima,ustanovama za specijalno vaspitanje i obrazovanje, nevladinim i humanitarnim organizacijama, medijima, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, pružajući mogućnost kreativnog stvaralačkog rada.Kroz segmente kulturnog i obrazovnog djelovanja,preferira rad sa djecom i mladima, afirmiše njihovo stvaralaštvo, uvažavajući i ostale kategorije društva.
Stavljajući mladima na raspolaganje svoje prostore, tehničke mogućnosti i stručnu podršku, pod okriljem Centra razvilo se više aktivnih grupa koje rade u oblasti muzike,scenskih umjetnosti,likovnih umjetnosti,književnosti…
Više o svemu možete naći na stranici www.centarkulture.ba

Fotografija.ba
Fotografija.ba je prvi i najveći portal posvećen fotografiji. Osnovan je 2008. godine sa ciljem da stvori platformu za okupljanje svih fotokreativaca.
Fotografija.ba je zvanični dio Udruženja „Urban“. Djeluje kao sekcija udruženja sa ciljem da okupi što više kreativaca iz oblasti fotografije kako bi promovisala i popularizirala ovaj vid umjetnosti. Od samog početka svoga rada, portal objavljuje i tekstove posvećene fotografiji, a svaki autor ima svoj album te mogućnost neposrednog komuniciranja sa ostalim članovima portala putem privatnih poruka, komentara na fotografijama, te članstvom u grupama ili forumu portala.

U skladu sa misijom i vizijom portala Fotografija.ba, nastojimo našim korisnicima pružiti platformu za komunikaciju, uvezivanje i zajedničko djelovanje. Tačnije, sve ono što je nedostajalo na bh. fotografskoj sceni.
Kako smo uspjeli u svom cilju pokazuje brojka od preko 30.000 mjesečnih posjeta, 4400 registrovanih članova te preko 18.000 autorskih fotografija koje budu izložene na našem portalu u toku godine.
Osim toga, Fotografija.ba je organizator jedinog fotografskog festivala u BiH – Balkan Photo Festivala. “.