We are all the same, pobjednička fotografija natječaja “Razlike inspirišu”

Datum i vrijeme objave: 28. April 2016. u 17:52 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Haris Begić, autor je najbolje fotografije natječaja “Razlike inspirišu”, prema odluci stručnog žirija. Foto-natječaj je realiziran u partnerstvu projekta “Dijalog za budućnost” koji implementiraju UN agencije (UNICEF, UNDP i UNESCO) u Bosni i Hercegovini i portala Fotografija.ba. Riječ je o projektu koji ima za cilj promovirati suživot, dijalog i razumijevanje među mladim ljudima. Na natječaj je pristiglo više od stotinu fotografija kojima su profesionalni, ali i amaterski fotografi prikazali kako vide razlike i suživot u svojoj sredini, postojanje prostora za dijalog, odnosno načine izgradnje razumijevanja i tolerancije.

A o svom viđenju razlika i temi fotografije, Haris Begić iz Sarajeva, autor pobjedničke fotografije, kaže: “U Sarajevu sam živio na Ciglanama, nedaleko od poznatog romskog naselja Gorica. Često sam viđao djecu kako igraju fudbal. To je plato na kojem nikada nije bilo bitno ko je kakve boje, nego ko je u većoj formi. Te su me scene znale fascinirati, pa sam odlučio ilustrovati svoju emociju.”

Članovi žirija su bili: Melisa Durak Buljubašić (UNDP), Nela Kačmarčik (UNICEF), Siniša Šešum (UNESCO) i Dejan Đurić (Fotogafija.ba). Cilj natječaja je promoviranje i dizanje svijesti javnosti o važnosti promoviranja dijaloga, tolerancije i suživota u cijeloj Bosni i Hercegovini, a selekciju pristiglih fotografija možete pogledati u galeriji na: http://fotografija.ba/dijalogzabuducnost/