REPORTAŽA: Ismail

Datum i vrijeme objave: 28. Mart 2016. u 10:34 Kategorija: Info, Reportaže Autor: F.ba

Na kraju Zenice nalazi se skromno obdanište “Sindibad” u kojem svakodnevno boravi istinski heroj i borac, dječak Ismail. Naime, sve do samog poroda njegovi roditelji nisu znali da on nema ruke, da mu je jedna noga zakrivljena, a da su na drugoj prsti spojeni  budući da doktori na ultrazvuku to nisu uočili.

Nakon što su dječaka Ismaila odbila tri obdaništa, konačno je uspio pronaći PU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sindibad“ Zenica, koji su ga prihvatili i gdje boravi već godinu dana. Početak je bio težak, u obdaništu je bio sa majkom, skrivao se ispod stola i nije htio da ga druga djeca vide. To je trajalo oko tri mjeseca nakon čega se njegovo ponašanje mijenja.

“Kako je vrijeme prolazilo tako se u Ismailu budila znatiželja, prvo je dolazio malo do vrata da proviri šta se dešava pa brzo pobjegne. Veoma teško je prihvatao da nema ruke, ali je vremenom naučio da kaže nemam ruke, tako sam se rodio” kaže odgajateljica Nisveta Kozlić.

Smajo, kako ga zovu njegovi prijatelji, sve radi nogama. Sa odgajateljicama radi na razvoju motorike, kako bi se pripremio za školu.

Za Ismaila se proizvode proteze, međutim, stručnjaci još uvijek nisu sigurni da li su mu u ovom periodu potrebne. Proteze koje bi on trebao nositi iznose oko 15.000 KM, a u obdaništu svi zajedno skupljaju taj novac – zapisao je u reportaži Armin Durgut.

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Klikom na fotografiju otvarate reportažu

Reportaže na portalu Fotografija.ba se objavljuju svaki drugi ponedjeljak, a sve sa ciljem promovisanja kvalitetnih fotopriča.

Sponzor reportaža je Canon Bosna i Hercegovina, a sve do sada objavljene reportaže pogledajte OVDJE.

Ukoliko želite da objavite priču u ovoj rubrici, pošaljite upit na info@fotografija.ba