Izložba poznatog reportera Ron Haviva u Sarajevu

Datum i vrijeme objave: 11. Maj 2015. u 07:57 Kategorija: Vijesti Autor: F.ba

Slavni američki fotoreporter Ron Haviv otvorit će samostalnu izložbu fotografija “Blood and Honey: A Balkan War Journal” (Krv i med: dnevnik balkanskog rata) u sarajevskoj Galeriji 11/07/95.

Izložba “Blood and Honey: A Balkan War Journal” prati raspad Jugoslavije; od rušenja Vukovara preko rata u Bosni do sukoba krajem devedesetih na Kosovu, te istražuje mjesto običnog čovjeka, pojedinca u krvavom vrtlogu historij

Neke od njegovih najpoznatijih fotografija iz rata u BiH su nastale u Bijeljini tokom zločina Arkanovih paravojnih jedinica, u logoru Omarska, u opkoljenom Sarajevu, Vukovaru.

Izložbu će otvoriti, osim samog fotografa Ron Haviva, Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji i Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva. Termin svečanog otvaranja izložbe je 19,00, nakon čega će se izložba moći pogledati svaki radni dan od 10,00 do 18,00 .

Ron Haviv je nagrađivani fotoreporter, nominiran za nagradu Emmy i suosnivač foto agencije VII, posvećene dokumentovanju sukoba i podizanju svijesti o pitanjima ljudskih prava širom svijeta.

Tokom posljednje tri decenije, Haviv je pokrivao više od 25 sukoba u preko 100 različitih zemalja svijeta. Njegov rad na Balkanu, koji obuhvata više od decenije sukoba, korišten je kao dokazni materijal u optužnicama i presudama ratnim zločincima pri Međunarodnom Tribunalu u Haagu. Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, H.W. George Bush, naveo je Havivove potresne fotografije nasilja u Panami kao jedan od razloga američke intervencije 1989. godine.
Alison Morley, teoretičarka i urednica fotografije, dala je kratki osvrt na Havivovu izložbu i pri tome istakla sljedeće: “Novinari danas oblikuju našu sliku svijeta. Svaka vizuelna odluka koju fotograf napravi značajna je; ono čemu on dozvoljava ili ne dozvoljava da uđe u kadar može biti otkrivajući djelić historije. Mi smo civilizacija koja je označena ovim odlukama; Haviv ne zaboravlja ovu činjenicu i vaga svaki klik fotoaparata.”