Neispijena foto-kafa…

Datum i vrijeme objave: 20. Januar 2015. u 13:20 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

“Dejo, ako si raspoložen za foto kaficu ja sam ko stariji čovjek svako dopodne slobodan javi se…”, ovo je bila prva poruka koju sam dobio od druga Terze i to baš ovdje, na našem portalu fotografija.ba. I tako je ovo druženje i počelo… Jedna po jedna foto-kafa…

Od te prve poruke do danas prošle su 3 godine i 10 mjeseci i još uvijek se sjećam tog sunčanog dana kad smo se upoznali, kad sam vidio čovjeka iskrenog osmijeha i toplog pogleda… Sjeli bi i pričali o zajedničkoj ljubavi, ljubavi prema fotografiji kroz koju smo gledali život.

Terza je bio i ostao čovjek koji je udisao fotografiju, živio je punim plućima i svaki svoj trenutak posvećivao tome. Znam da bi on volio da spomenem kako je bio onaj pravi nikonaš. Često smo, ispijajući kafe, pravili šale na račun onih drugih, canonaša.

Banjaluka je ostala bez jednog velikog čovjeka, prijatelja i fotografa. Njegova stranica Ljudi Banjaluke ostaće njegovo životno djelo, a nama uspomena na čovjeka koji je neumorno lutao alejama u potrazi za običnim ljudima posebnih priča. A tako je on pričao svoju…

Svi koji su poznavali Terzu, znali su ga kao nekog ko je bio vedrog duha i ko je uvijek bio spreman za akciju. Iako mu to njegovo zdravstveno stanje nije dozvoljavalo, on je uvijek nalazio snage da isprati svaki događaj u Banjaluci, da se odazove na svaku kafu i novo druženje. Tako je kad se voli… A on je volio sve što je radio.

Zadnjih mjesec dana dogovarali smo novu kafu, jer se nismo uspjeli vidjeti zbog obaveza i posla. Trebalo je da se vidimo nakon mog povratka iz Sarajeva, početkom februara. Tad bih mu sigurno pričao sva dešavanja sa našeg festivala “Fotografija godine BiH”, kao što sam to činio prije. On bi sigurno sa osmijehom na licu pitao da li je Hare još uvijek na Canonu.

Od svega toga, meni ostaje žal za neispijenom kafom sa drugom Terzom, ali i uspomene koje neće izblijediti.

Terza je preminuo juče nakon, siguran sam, odlično obavljenog fotografisanja jednog događaja u Banjaluci, prije nego što je uspio da pošalje svoje fotografije u redakciju portala za koji je radio.

Druže Terza, neka ti je vječna slava, počivaj u miru i neka te i gore prati dobro svjetlo!