80 miliona NIKKOR objektiva!

Datum i vrijeme objave: 25. Juli 2013. u 09:47 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Nikon je objavio da je ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva za Nikon fotoaparate sa zamjenljivim objektivima sredinom juna 2013. godine dostigla osamdeset miliona.


1959. godine kompanija Nikon (tada Nippon Kogaku K.K.) je objavila model Nikon F i prvi NIKKOR objektiv za Nikon SLR fotoaparate, NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Tradicija NIKKOR objektiva je nastavljena dugi niz godina od objavljivanja tog prvog objektiva. Štaviše, Nikon i dalje proširuje paletu zamjenljivih objektiva za Nikon 1 fotoaparate, pri čemu je prvi među njima objavljen u oktobru 2011. godine, a ukupna proizvodnja objektiva je dostigla osamdeset miliona.

Početkom novembra 2012. godine, ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva za Nikon SLR fotoaparate je dostigla sedamdeset pet miliona. Kompanija Nikon od tada aktivno objavljuje nove NIKKOR objektive.

U januaru 2013. godine kompanija Nikon je objavila AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR, superiorni telefoto objektiv od 800 mm, koji je kompatibilan sa Nikon FX formatom i poseduje najveću žižnu daljinu u istoriji NIKKOR objektiva sa sistemom autofokusa (AF), te kompaktan i lagan ultraširokougaoni zum objektiv AF-S NIKKOR 18-35mm f/3.5-4.5G ED, težak otprilike 385 grama sa zumom od približno 1,9×, takođe kompatibilan sa Nikon FX formatom. Potom je u martu ove godine najavljen i objektiv AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR sa telefoto zumom od 5×, koji je kompatibilan sa FX formatom i ubraja se u objektive sa najvećim AF brzinama u svojoj klasi.

U januaru 2013. godine kompanija Nikon je objavila dva nova objektiva za Nikon 1, napredne fotoaparate sa zamjenljivim objektivima: objektiv 1 NIKKOR VR 10-100mm f/4-5.6 sa zumom od 10×, jedini objektiv koji pokriva žižne daljine od širokougaonog snimanja do super telefoto opsega, kao i 1 NIKKOR VR 6.7-13mm f/3.5-5.6 sa ultraširokougaonim zumom i najširim vidnim uglom u paleti 1 NIKKOR modela od 100°. Osim toga, u maju ove godine je objavljen najbrži objektiv u paleti 1 NIKKOR proizvoda, 1 NIKKOR 32mm f/1.2, objektiv srednjeg telefoto dometa i fiksne žižne daljine sa maksimalnim otvorom blende od f/1.2. Trenutna ponuda zamjenljivih objektiva za Nikon 1 fotoaparate se sastoji od devet objektiva i Nikon će je i dalje proširivati i obogaćivati.

Osamdeseta godišnjica NIKKOR objektiva

NIKKOR je brend fotografskih objektiva kompanije Nikon. NIKKOR fotografski objektiv ove godine slavi 80. godišnjicu od objavljivanja prvog objektiva 1933. godine. Ime NIKKOR je nastalo dodavanjem slova „r“ – što je bila uobičajena praksa imenovanja fotografskih objektiva u vreme kada je ime nastalo – riječi „Nikko“, romanizovanoj skraćenici za Nippon Kogaku K.K., originalno ime korišćeno kada je kompanija osnovana.

Visoki standardi kompanije Nikon se primjenjuju u svim fazama, od početnog dizajna i razvoja do objavljivanja konačnog proizvoda, sa ciljem da se ostvari dizajn koji zadovoljava potrebe korisnika, te na sistem proizvodnje i ispitivanja koji obezbeđuju vrhunski kvalitet NIKKOR objektiva.

Paleta Nikon objektiva za fotoaparate sa zamenljivim objektivima se trenutno sastoji od preko 80 tipova objektiva, uključujući ultraširokougaone do super-telefoto objektive, objektive „riblje oko“, objektive sa zumom, mikro objektive i objektive sa kontrolom perspektive (PC-E) koji podržavaju širok spektar primjena, kao i 1 NIKKOR objektive za napredne fotoaparate sa zamjenljivim objektivima. Kompanija Nikon će i dalje razvijati i objavljivati visokokvalitetne proizvode koji su privlačni korisnicima širom svijeta.