Nemojte dahom čistiti objektive, time ih uništavate!

Datum i vrijeme objave: 5. Februar 2013. u 16:30 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Ukoliko bih želio da očistim objektiv od prašine, paučine, vode i sl., proces se pretežno bazirao na sljedećem: dahtao bih u objektiv da ga zamaglim te finom fiber krpom laganim i nježnim kružnim pokretima bih ga očistio od svih nečistoća.

Sve je to ok osim što dah sadrži hemijske elemente koji mogu naštetiti staklu objektiva. Iako dah ne može naštetiti staklu kao elementu (nije isključeno) već onim finim mikroskopskim premazima za koje malo ko zna da i postoje.

Kako onda očistiti objektiv, pogotovo kad smo na terenu?

Evo što nam savjetuju Nikonu:
“Najbolji način čišćenja objektiva je korištenjem krpice koja nema dlačice odnosno koja ne ostavlja nikakve tragove i otpatke. Koristite male količine otopina za čišćenje objektiva. Nemojte koristiti nikakva abrazivna otapala, koristite samo tekućine za čišćenje stakla objektiva.

Prvo treba uz pomoć male duvaljke izduvati sve labave ostatke i prašinu, a nakon toga stavite kap ili dvije sredstva za čišćenje objektiva na krpicu, nikad sredstvo ne stavljajte direktno na objektiv. Obrišite staklo objektiva laganim kružnim pokretima od unutrašnjosti prema van. Uklonite sve tragove smeća i prašine.”

Sve jasno? Ima nešto u tome, jer je naša slina prepuna enzima, kiselina, stvari čija je funkcija kad se promiješaju sa hranom koju žvačemo da istu rastvara tako da ni dah koji je prepun sline nije nimalo bezopasan za fine mikroskopske premaze na staklu objektiva.

Naravno, ovakvo čišćenje objektiva treba primjeniti na samom objektivu, UV i slični filteri ne spadaju u grupu kojima šteti ljudski dah, tako da vam toplo preporučujemo kupovinu UV filtera za sve objektive.

(Izvor: PetaPixel)