Fotografije koje stvaraju slijepi fotografi

Datum i vrijeme objave: 15. Februar 2013. u 11:18 Kategorija: Vijesti Autor: Dejan Djuric

Godine 1996. Gerardo Nigenda je postao jedan od pionira nečega što zvuči kao oksimoron: slijepe fotografije. Nigenda je radio u biblioteci za slijepe u Oaxaci, koja je sadržavala i centar za fotografiju, što ga je nagnalo da se upusti u eksperiment koji će postati njegov životni put. Sve do svoje smrti 2010. godine, Nigenda je stvarao fotografije koje nikada nije vidio.

Izložba La Mirada Invisible prikazuje fotografije petnaest meksičkih fotografa koji su slijedili korake Gerarda Nigende. Izložba je dosad obišla cijeli Meksiko i trenutno se nalazi na svojoj posljednjoj stanici, u Santiagu de Queretaru, u Musée d’art de Querétaro.

Miguel Angel Herrera, direktor kolektiva ArteSano Buró Cultural, koji organizuje izložbu i radionice za slijepe, objašnjava ovaj vid fotografije koji mnogima zvuči kao nevjerovatan:

„Ljudi obično misle da slijepe osobe ne mogu fotografisati ili slikati, kao da mogućnost stvaranja slike zavisi od toga koliko dobro vam rade oči. Slijepi kubanski umjetnik Eladio Reyes rekao bi da slika ne nastaje od viđenja stvari, nego od mašte. Fotografije koje stvaraju slijepe osobe obogaćuju ovaj mediji budući da u proces nastanka uključuju druga čula: sluh, okus, dodir, njuh.“

Prema njegovim riječima, fotoaparat slijepim fotografima služi kao drugi par očiju, kojima iskazuju svijet koji vide. Fotografije slijepih fotografa na neki način pokazuju i kako slijepi mogu vidjeti.

U fotogaleriji ispod pogledajte nekoliko fotografija sa otvorenja izložbe La Mirada Invisible, djela Gerarda Nigende i drugih fotografa.

Izvor: Manjine.ba/Radiosarajevo.ba