Vanja Ćerimagić pobjednik prvog „Sarajevo fotomaratona“

Datum i vrijeme objave: 23. August 2012. u 07:02 Kategorija: Info Autor: Dejan Djuric

U konkurenciji od 57 učesnika jednoglasnom odlukom za ukupnog pobjednika „Sarajevo fotomaratona 2012“ proglašen je Vanja Ćerimagić iz BiH.. U periodu od 17-22.8.2012 u Sarajevu je održan program Sarajevo fotomaratona 2012, koji je osim takmičenja uključivao i druženja fotografa iz BiH i Italije. Organizatori ovog dešavanja su udruženja iz Italije „Feedback“ i „Info Shot Travel“ te portal „Fotografija.ba“.Dodjela nagrada održala se u kinu Bosna.

Svi učesnici fotomaratona su imali za zadatak da odgovore na šest zadanih tema u roku od deset sati. Teme fotomaratona su bile: istok, bezbrižnost, sjene, zapad, trenuci i crveno.

Ukupno je dodjeljeno sedam priznanja u dvije kategorije: za najbolju pojedinačnu fotografiju i za najbolju seriju fotografija.

Prva nagrada i  fotoaparat Olympus EPM1KSS za najbolju seriju fotografija i za ukupnu pobjednu na fotomaratonu, pripalo je Vanji Ćerimagiću (BIH).

Druga nagrada za seriju fotografija pripala je Chiari Dazzan (ITA). Počasnu pohvalu za seriju fotografija dobio je Stefano Tassi (ITA).

Najbolju fotografiju i kategoriji pojedinačna fotografija (odabrana jedna fotografije iz serije) snimio je Massimo Iotta (ITA) na temu „Istok“

Fotografija autora Giovannia Peressottia (ITA) na temu “Trenuci” je proglašena za drugi najbolji pojedinačni snimak.

Počasna priznanja za svoje radove dobili su Edna Karasalihović (BiH) i Michelle Biava (BiH)  za fotografije na temu “Sjene” i “Istok”.

Pobjedničke fotografije možete pogledati na ovom LINKU.

Ovom prilikom čestitamo svima, posebno našim autorima koji su bili u znatnoj manjini, a uspjeli su da osvoje čak tri od sedam priznanja. Bitno je istaći da je pobjednik fotomaratona Vanja Ćerimagić odlučio pokloniti svoju nagradu prijateljici koja je nedavno ostala bez svog fotoaparata. Čestitke za lijepu gestu!

Pogledajte dokumentarni video o Sarajevo fotomaratonu 2012 koji je uradila organizacija Feedback

Dio atmosfere sa prvog “Sarajevo fotomaratona 2012″ možete pogledati na fotografijama ispod.