Fotografija koje su promijenile svijet (IV dio)

Datum i vrijeme objave: 14. Maj 2012. u 08:21 Kategorija: Istorija Autor: F.ba

U narednih nekoliko sedmica u nastavcima na našem portalu možete pogledati i pročitati informacije o fotografijama koje su promjenile svijet. Autor ovog eseja je Davor Pavlić. Prethodne dijelove možete pročitati OVDJE.

Ovaj put vam donosimo fotografije slavnih ličnosti.

Muhammad Ali protiv Sonny Liston; AP, 1965

Revanš između Muhammad Alija i Sony Listona ostaje kontroverzan zbog načina kako je Liston pao na pola prve runde, naizgled kao iz ničega. Ova fotografija Ali-a kako stoji iznad svog plijena je postala jedna od ikonskih fotografija čovjeka kojeg poznajemo kao „the greatest“.

-

Nikita Khrushchev i Richard Nixon // Kitchen debate - 1959, Moskva // Bettmann/CORBIS

Cijela  kuća je sagrađena u Rusiji i postavljena u obliku izložbe kako bi se prezentiralo kakve kuće si u Americi svatko može priuštiti, kao i aparate koji olakšavaju rad i služe za rekreaciju. Iako se više ovih razgovora održavalo u više prostorija najviše ih je bilo u kuhinji, pa je i ova rasprava postala poznata kao kuhinjska debata. Obojica su naglašavali industrijska postignuća svojih zemalja, sa naglašavanjem Khrushcheva da se Sovieti okreću stvarima koje su važne, radije nego luksuzu. Satirično je pitao „postoji li mašina koja stavlja hranu u usta i gura je u stomak“. Nixon je odgovorio da je nadmetanje barem tehnološko, a ne vojno. Na kraju, obojica su se složili da Amerika i Sovjetski Savez trebaju biti više otvoreni jedni prema drugima.

-

"Einstein with his Tongue Out" - Arthur Sasse, 1951.

Fotografija koja je dozvolila genijima da imaju smisao za humor.

Je li ova fotografija promijenila povijest? Možda ne na način kao ostale, ali sigurno da je imala utjecaja na nju. Dok je Einstein svojim doprinosima u nuklearnoj fizici i kvantnoj mehanici sigurno promijenio povijest, ova fotografija je promijenila kako povijest gleda na Einsteina. Humanizirajući čovjeka poznatog samo po svom geniju ova fotografija je razlog zašto se Einsteinovo ime ne spominje samo kao sinonim za „genije“, nego i za „luckasti genije“.Zašto povijesni jezik? Čini se da je profesor Einstein, nadajući se da će uživati u miru u svom 72. rođendanu, zaglavio na kampusu Princetona podnoseći neprekidno uznemiravanje od strane novinara. Nakon što je upitan da se nasmije za kameru, što se činilo kao milijuniti puta, pružio je fotografu Athur Sasse-u dobar pogled na njegov jezik. Budući da to nije bio obični jezik ova fotografija je postala instantni klasik, tako osiguravajući da će karakteristični dobitnik nobelove nagrade biti zapamćen koliko po svom geniju, toliko i po svojoj osobnosti.

-

Michael Dukakis, 1988 - Another Landmark Image (AP)

Nakon što je Gary Hart fotografiran sa modelom (ne, nije mu bila supruga) 1988. na brodu nazvanog Monkey Business (majmunski posao, majmunisanje), guverner Massachusetts-a Michael Dukakis je postao demokratski izbor za predsjedničkog kandidata protiv Gorge Bush-a. U postrojenju General Dynamics u Michiganu „the Duke“ (vojvoda) je htio pokazati kako nije mekušac kada je u pitanju odbrana, pa se provozao u tenku. U poređenju sa poletnim pilotom iz drugog svjetskog rata Bushom, mali Dukakis je od sebe napravio klauna, i fotografija mu se vratila ravno u lice.

-

Lenjin i trijumf komunizma, 1920. NA

Lenjin se obraća masi tijekom ruskog građanskog rata 1920. Boljševici su se izdigli kao kontrolirajuća sila u Rusiji vodeći do totalitarizma staljinističke Rusije. Ova fotografija je prepolovljena od strane Staljinovih cenzora kako bi uklonili Leona Trotskog iz službene povijesti.

-

Nixon i Tito, 1971, NA

Josip Broz Tito i Jovanka Broz i Richard Nixon i Pat Nixon na ceremoniji dobrodošlice u bijeloj kući 1971.