Fotografije koje su promjenile svijet (III dio)

Datum i vrijeme objave: 20. Mart 2012. u 11:39 Kategorija: Istorija Autor: F.ba

U narednih nekoliko sedmica u nastavcima na našem portalu možete pogledati i pročitati informacije o fotografijama koje su promjenile svijet. Autor ovog eseja je Davor Pavlić. U prvom dijelu ovog eseja mogli ste pogledati fotografije Ljudskih sudbina.

Ljudske sudbine

"Burning Monk" Malcolm W. Browne, 1963.

Vijetnamski monarh Thich Quang Duc se zapalio iz protesta prema vladinom progonu budista i fotografija rezultirala iz tog protesta je zaplijenila pažnju milijuna ljudi.

"The Terror of War" Huynh Cong Ut, 1973.

Gola djevojčica trči sa grupom djece nakon bačene napalm bombe na vijetnamsko selo. Preživjela je tako što je skinula svu svoju odjeću. Ovo je bila mnogo nagrađivana fotografija koja je približila užas rata u američke domove. Fotografija je također poznata kao „Napalm girl“ (Napalm djevojčica), a fotograf i kao Nick Ut.

"Migrant Mother" Dorothea Lange, 1936.

„Migrirajuća majka“ se slobodno može nazvati jednom od fotografija koje su obilježile jedno doba. Za mnoge Florence Owens Thompson je lice velike krize, zahvaljujući legendarnoj fotografkinji Dorothea Lange. Lange je fotografirala dok je bila u posjeti prašnjavog kampa berača graška u Kaliforniji, februara 1936.

Nevjerovatno, priča Thompsonovih je nesavladiva kao i njezin portret. Imala je samo 32 godine kada joj je Lage prišla („kao privučena magnetom“, rekla je Lange). Thompson je bila majka sedmoro djece koja je izgubila muža koji je bolovao od tuberkuloze. Njezina obitelj je opstajala od ptica koje su njezina djeca ubijala i povrća uzetog sa obližnjeg polja. Utjecaj fotografije bio je zapanjujući. Printana u novinama širom svijeta zabrinuti pogled Thompsonove je pokrenuo neposredni povik javnosti, tražeći od administracije da pošalje hranu i ostale potrepštine. Nažalost, Thompsonova i njezina obitelj su već krenuli dalje, dobivši veoma malo za njihovu muku. Zapravo, nitko nije znao identitet fotografirane žene dok ga Thompsonova nije otkrila godinama kasnije, u novinskom članku 1976.