Proglašeni pobjednici konkursa „Fotografija godine BiH“ za 2011. godinu

Datum i vrijeme objave: 17. Januar 2012. u 12:21 Kategorija: Info Autor: F.ba

Sinoć, 16.1.2012. godine u Galeriji Novi Hram završena je ceremonija proglašenja najboljih fotografija konkursa „Fotografija godine BiH“ za 2011. godinu, koji već drugu godinu zaredom organizuje portal „Fotografija.ba“. Članovi žirija, Alfons Rodriguez (Španija), Dženat Dreković (Sarajevo) i Mario Periša (Hrvatska) su od 922 prijavljene fotografije 292 autora odabrali 50 najboljih. Vrijednost podjeljenih nagrada pobjednicima u pet kategorija iznosi 7.000 KM.

Fotografija godine BiH za 2011. godinu u kategoriji „Grad“ pripala je Miljanu Šućuru sa fotografijom „Ljubav“. Pobjednik je nagrađen fotoaparatom Canon Digital IXUS 120IS, poklon firme MitAlex, umjetničkom grafikom Amera Hadžića, poklon portala „Fotografija.ba“, te poklonom firme ShoeBeDo.

Fotografija godine BiH za 2011. godinu u kategoriji „Priroda“ pripala je Zvonimiru Barišinu sa fotografijom „Šuma koja nestaje“. Nagrađen je vikendom za dvoje u Hotelu „Pahuljica“ na Vlašiću, fotoaparatom Canon Powershot A1000, poklon firme ZkOffice, te poklonom firme ShoeBeDo.

Fotografija godine BiH za 2011. godinu u kategoriji „Ljudi“ pripala je Kristijanu Antoloviću sa fotografijom „Maršal“. On je nagrađen sa fotoparatom Sony NEX C3K, poklon firme SONY.

Fotografija godine BiH za 2011. godinu u kategoriji „Kreativna fotografija“ pripala je Robertu Paviću sa fotografijom „Prag“, koji je nagrađen sa fotoaparatom Sony NEX C3K poklon firme SONY.

Fotografija godine BiH za 2011. godinu u kategoriji „PRESS“ pripala je Midhatu Poturoviću sa fotografijom „Nasilje nad Romima“. Nagrađen organizovanjem samostalne izložbe u Galeriji BlackBOX u sklopu art natječaja, monografijom „Sarajevo, moj grad – mjesto susreta“, poklon Udruženja Urban, te poklonom bonom firme ShoeBeDo. Midhat Poturović je također dobio i počasnu Grand Prix nagradu – fotoaparat Canon EOS 550D sa dva objektiva, koja se dodjeljuje za poseban uspjeh na konkursu.

Kako je praksa u svim konkursima sličnog koncepta, tako ćemo i mi proglasiti fotografiju koja je ‘prva među jednakima’ i autora te fotografije nagraditi sa dodatnim Grand Prix priznanjem za izuzetan uspjeh na konkursu po dva kriterija: broju bodova osvojenih sa svim fotografijama koje je prijavio na konkurs te na osnovu preporuke predsjednika žirija Alfonsa Rodrigueza. To ne umanjuje značaj ostalih pobjedničkih fotografija, već samo ima za cilj da dodatno nagradi najuspješnijeg autora“ – objasnio je u svom obraćanju prisutnima Haris Čalkić, urednik portala Fotografija.ba

Projekat „Fotografija godine BiH za 2011. su podržali: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Federalno ministarsvo okoliša i turizma, Global Development Consulting, Ambasada Španije u BiH, te Fakultet političkih nauka Sarajevo. Generalni sponzor projekta je Canon,a ponosni sponzor Sony. Projekat su pomogli i Avtera BH, Mit Alex, ZK Office, DHL, ShoeBeDo, Hotel „Pahuljica“, Hotel „Butik 36“, Hostel „Vile“, Coca-Cola,  kao i naši medijski parnteri: RSG 1 Sarajevo, eKapija, Radiosarajevo.ba, DEPO Portal, ZenicaBlog, Dani, Magazin Start, Dnevnik.ba, Banjalukalive, Crna Ovca, Fokus.hr, Fotogard.hr, 6yka.com, Creativeartmagazine te Cahayabox.

U nastavku pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe u Galeriji Novi Hram, koje je snimio Denis Ruvić, oficijelni fotograf programa “Fotografija godine BiH 2011″